ΚΠΕ Κιλκίς, Παλαιό Γυναικόκαστρο 26/11/2019 

Το γυμνάσιο Πολυκάστρου συμμετείχε στην επιμορφωτική δράση με θέμα «Πολιτισμός και Περιβάλλον» 

  • Τοπικό φυσικό περιβάλλον, τοπικά οικοσυστήματα, βιοποικιλότητα, απειλούμενα είδη, προστατευόμενες περιοχές.
  • Διαχείριση Φυσικών Πόρων και βιωσιμότητα.
  • Οικοσυστήματα, δομή και λειτουργία χερσαίων και υδατικών συστημάτων  
Δημοσιεύθηκε στη Τα νέα μας | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΠΕ Κιλκίς, Παλαιό Γυναικόκαστρο 26/11/2019 

Η Φυσική σε δράση….

Οι μαθητές του Γυμνασίου Πολυκάστρου Γκέρατς Σπύρος και Χαμουρούδης Βάιος, παρότι μαθητές της Β΄Γυμνασίου, αγαπούν τις δύσκολες κατασκευές.

Στο video που ακολουθεί ανάβουν ένα λαμπάκι Led από απόσταση εκμεταλλευόμενοι το φαινόμενο της Ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής.

Το παρακάτω κείμενο είναι του υπέροχου Γιάννη I Κασσέτα, που δυστυχώς μας άφησε νωρίς…

Το φαινόμενο υπακούει σε κάποιο νόμο.

Η  κυρίαρχη άποψη μεταξύ των ιστορικών της επιστήμης είναι ότι ο νόμος στον οποίο υπακούει το φαινόμενο έφθασε στην τελική του διατύπωση από τον Franz Neumann 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του φαινομένου.  Ο νόμος αυτός δίνει  μία γενική απάντηση στο ερώτημα ‘’πόσα βολτ δημιουργούνται  κατά την εξέλιξη κάθε φαινομένου επαγωγής;’’  συσχετίζοντας το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ του φαινομένου (εμφάνιση ηλεκτρεγερτικής δύναμης) με την ΑΙΤΙΑ του (μεταβολή της μαγνητικής ροής)

Η επαγωγική ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ σε μία μεταλλική σπείρα είναι ανάλογη με τον ΡΥΘΜΟ που ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΡΟΗ η διερχόμενη από την επιφάνεια της σπείρας

Η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή ως επιστημονικό αντικείμενο

Φαινόμενο που ανακαλύφθηκε

Το φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1831. Πρόκειται για ένα «γίγνεσθαι» με αιτία και αποτέλεσμα το οποίο κυριολεκτικά ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ, παρατηρήθηκε δηλαδή για πρώτη φορά στο  εργαστήριο, αφού προηγουμένως και επί αρκετά χρόνια κυοφορήθηκε ως έμμονη ιδέα στη σκέψη δύο ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ συναντηθεί. Και η έμμονη ιδέα ήταν ότι «θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ηλεκτρικό ρεύμα είτε με ένα άλλο ηλεκτρικό ρεύμα είτε με μαγνητισμό». Η πορεία προς τη μεγάλη ανακάλυψη, ήταν μακρόχρονη   βασανιστική.   Το τέλος της, έτος 1831,  σήμαινε ότι οι άνθρωποι βρήκαν επιτέλους τον τρόπο να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα άφθονο, αλλά και να μεταφέρουν το αγαθό με καλώδια από τον τόπο της παραγωγής στην περιοχή της κατανάλωσης. Ήταν η μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη του 19ου αιώνα, ένα γεγονός που έβαλε τον θεμέλιο λίθο της ηλεκτρικής βιομηχανίας του μέλλοντος και πέτυχε να  αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων και να επηρεάσει ακόμα και τη νοοτροπία τους.

 Και οι δυο τους παιδιά της εργατικής τάξης

Εμείς οι Ευρωπαίοι συνήθως αποδίδουμε την πατρότητα της ανακάλυψης στον  Άγγλο Michael Faraday, ο οποίος έφθασε στο «τέλος» ύστερα από μια τεράστια μακροχρόνια   προσπάθεια. Στα ημερολόγιά του – που κυκλοφόρησαν στην Αγγλία πριν από μερικά  χρόνια- διαβάζουμε  για τις επινοήσεις του, για τις περιγραφές των δικών νέων κατασκευών και   για τις επαναλήψεις των πειραμάτων του και μας εντυπωσιάζει  η υπομονή του και η πίστη που τον διακρίνει μολονότι  κάθε φορά  καταλήγει στο μονότονο «πάλι δεν έγινε τίποτα».  Τελικά τα κατάφερε, ύστερα από δέκα χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών. Το όνομα που έδωσε ως πατέρας   στο «νεογέννητο» ήταν “ Electromagnetic induction ” .  Στην ελληνική γλώσσα το induction  το αποδίδουμε με τη λέξη Επαγωγή, στη γερμανική Ιnduktion, στην ιταλική Induzioneστην ισπανική Inducción και στη σουηδική Ιnduktion.

Με εξαίρεση τα ελληνικά η «λατινική» καταγωγή του όρου κυριαρχεί.

Για το ζήτημα της πατρότητας της ανακάλυψης οι Αμερικάνοι διαμαρτύρονται και έχουν δίκιο διότι την ίδια ακριβώς εποχή με τον Faraday, ο Joseph Henry, ο πρώτος μεγάλος φυσικός του  νεαρού τότε αμερικανικού έθνους, είχε οδηγηθεί στην ίδια ακριβώς ανακάλυψη και λίγο αργότερα στην κατασκευή του πρώτου μετασχηματιστή.

Ο γιος του Άγγλου σιδερά  από το  Surrey,  παιδί της γενιάς του Γεώργιου Καραϊσκάκη και ο -έξι χρόνια μικρότερός του- γιος του Αμερικάνου εργάτη από το Albany της Νέας Υόρκης. Και οι δυο τους παιδιά της εργατικής τάξης. Ο ένας μαθήτευσε κοντά σε έναν βιβλιοδέτη, ο άλλος δίπλα σε έναν τεχνίτη ρολογά του Albany. Ίσως οι πρώτοι στην ιστορία του πολιτισμού που κατάφεραν να ξεπεράσουν τις ταξικές προκαταλήψεις των κοινωνιών τους και να γίνουν μεγάλοι επιστήμονες. Δρόμοι  ζωής παράλληλοι, αλλά και δύο παράλληλες τροχιές  σκέψης με σύγκλιση στη μεγάλη ανακάλυψη, ο ένας στο Royal Institute Λονδίνου, ο άλλος στο Albany Academy της Νέας Υόρκης.

Πολλές δεκαετίες αργότερα  τα δύο ονόματα  θα συγκατοικήσουν σε κάθε κύκλωμα με πυκνωτή και πηνίο. Το όνομα του Άγγλου –συντομευμένο- θα γίνει η μονάδα μετρήσεως του μεγέθους  που αποτελεί την ταυτότητα  κάθε  πυκνωτή, ενώ το όνομα του Αμερικάνου ολόκληρο θα γίνει η μονάδα μετρήσεως του μεγέθους που αποτελεί την ταυτότητα κάθε πηνίου. Το ένα Farad είναι η μονάδα της χωρητικότητας και το ένα Henry η μονάδα του συντελεστή αυτεπαγωγής. Και είναι τέτοια η διαπλοκή των εννοιών της φυσικής που αν πολλαπλασιάσεις ένα Henry επί ένα Farad θα προκύψει ένα δευτερόλεπτο στο τετράγωνο.

Δημοσιεύθηκε στη Δραστηριότητες, Μαθητές, Τα νέα μας, Τεχνολογία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Φυσική σε δράση….

ΑΓΙΑΣΜΟΣ -ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2019-2020

Ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11/09/2019 και ώρα 9:30. Παρακαλούνται οι μαθητές να προσέλθουν με τις τσάντες τους, καθώς θα ακολουθήσει η διανομή των σχολικών βιβλίων. Επίσης οι μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων να έχουν μαζί τους τα σχολικά βιβλία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς για να τα παραδώσουν στο σχολείο. Προσοχή! Τα παρακάτω βιβλία θα τα κρατήσουν καθώς θα τα χρειαστούν και στη συνέχεια:

  1. τα βιβλία στα οποία αναγράφεται ότι είναι και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου
  2. τα βιβλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας
  3. όλα τα ξενόγλωσσα
  4. το βιβλίο της βιολογίας Α’ και Β’ Τάξεων.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Δημοσιεύθηκε στη Τα νέα μας | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΓΙΑΣΜΟΣ -ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2019-2020

Εγγραφές 2019- 2020

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2019-2020

 

Δημοσιεύθηκε στη Τα νέα μας | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εγγραφές 2019- 2020

Διάκριση της ομάδας ρομποτικής του Γυμνασίου Πολυκάστρου.

Διάκριση της ομάδας ρομποτικής του Γυμνασίου Πολυκάστρου (A.Li.S. Team) στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών.

Η ομάδα μας κατέκτησε την 2η θέση πανελλαδικά στην κατηγορία γυμνασίων.

Στην 1η φάση, υποβλήθηκαν 219 πλήρεις προτάσεις ως προς τους στόχους του διαγωνισμού σε όλες τις κατηγορίες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια Λύκεια, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Ανεξάρτητες ομάδες), οι οποίες και πέρασαν στην 2η φάση (φάση κατασκευής).
Στην 3η φάση της τελικής αξιολόγησης, πέρασαν συνολικά 104 ομάδες που ολοκλήρωσαν την 2η φάση. Από τις 104 ομάδες οι 30, ανήκουν στην κατηγορία του Γυμνασίου.

Αποτελέσματα διαγωνισμού: https://robotics.ellak.gr/…/11/omades-pou-diakrithikan-2019/

H ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζεται η πρόταση-συμμετοχή μας στο διαγωνισμό, βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://robotics.ellak.gr/roboti…/gimnasio-polikastrou-alis/
Η ιστοσελίδα στην οποία παρέχονται τεχνικές πληροφορίες για την λειτουργία, την κατασκευή, καθώς και «ανοιχτό» εκπαιδευτικό περιεχόμενο βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο GitHub (μια από τις μεγαλύτερες open source κοινότητες στον κόσμο):
https://github.com/konsk/ALiS
Όλο το υλικό είναι «ανοιχτό» (open) και διανέμεται με άδειες χρήσης GNU General Public License v3.0 και CC-BY-4.0.

Η ομάδα A.Li.S.

Μαθητές της Γ τάξης του Γυμνασίου Πολυκάστρου Κιλκίς:
Ζωσιμίδης Κωνσταντίνος,
Καρανικόλας Συμεών,
Μπουρλής Περικλής του Δημητρίου

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός – συντονιστής ομάδας:
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ηλεκτρονικός Φυσικός MSc

Δημοσιεύθηκε στη Τα νέα μας | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διάκριση της ομάδας ρομποτικής του Γυμνασίου Πολυκάστρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Δημοσιεύθηκε στη Τα νέα μας | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η ομάδα Ρομποτικής του Γυμνασίου Πολυκάστρου (A.Li.S. Team)- Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών

Η ομάδα Ρομποτικής του Γυμνασίου Πολυκάστρου (A.Li.S. Team) υπέβαλε την οριστική πρότασή της για την τελευταία (3η) φάση του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών, μαζί με πολλές εξαιρετικές εργασίες από άλλα σχολεία.
H ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζεται η πρόταση-συμμετοχή μας στο διαγωνισμό, βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://robotics.ellak.gr/roboti…/gimnasio-polikastrou-alis/
Η ιστοσελίδα στην οποία παρέχονται τεχνικές πληροφορίες για την λειτουργία, την κατασκευή, καθώς και ανοιχτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο GitHub (μια από τις μεγαλύτερες open source κοινότητες στον κόσμο):
https://github.com/konsk/ALiS
Όλο το υλικό είναι «ανοιχτό» (open) και διανέμεται με άδειες χρήσης GNU General Public License v3.0 και CC-BY-4.0.

Η όλη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε σε ώρες πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου του σχολείου, ήταν δύσκολη, επίπονη, αλλά ταυτόχρονα, εποικοδομητική, ενδιαφέρουσα και ευχάριστη.
Η κατασκευή χρηματοδοτήθηκε από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό-συντονιστή της ομάδας.
Η ομάδα χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χώρο του γυμνασίου.

Η πορεία της κατασκευής παρουσιάστηκε μετά από πρόσκληση μαζί με άλλα δημόσια σχολεία, στην εκδήλωση “Arduino Day 2019” που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής, στο Αμφιθέατρο Α-31 της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μοναδικούς εκπροσώπους από το σχολείο μας, μέλη της ομάδας.

Στην προσπάθειά μας αυτή, ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ αρωγοί, εμψυχωτές και υποστηρικτές από το σχολείο μας, σε όλους τους τομείς, ήμασταν μόνο τα μέλη της ομάδας.

Η ομάδα A.Li.S.

Μαθητές της Γ τάξης του Γυμνασίου Πολυκάστρου Κιλκίς:
Ζωσιμίδης Κωνσταντίνος,
Καρανικόλας Συμεών,
Μπουρλής Περικλής του Δημητρίου

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός – συντονιστής ομάδας:
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Ηλεκτρονικός Φυσικός

Δημοσιεύθηκε στη Τα νέα μας | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ομάδα Ρομποτικής του Γυμνασίου Πολυκάστρου (A.Li.S. Team)- Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στη Τα νέα μας | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ

Το πείραμα του Ερατοσθένη.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας μαζί με 650 άλλα σχολεία της χώρας συμμετείχε στο πείραμα του Ερατοσθένη.  70 μαθητές του σχολείου μας πήραν μοιρογνωμόνια , μετροταινίες και βγήκαν στο προαύλιο του σχολείου, την ημέρα της ισημερίας κ μέτρησαν  γωνίες κ μήκη σκιών με σκοπό να υπολογίσουν, όπως πρώτος έκανε ο Ερατοσθένης την περίμετρο κ στη συνέχεια την ακτίνα της Γης. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, για την άψογη συνεργασία τους. Συγχαρητήρια και στις δύο παρακάτω ομάδες μαθητών που έκαναν την μέτρηση με τα λιγότερα σφάλματα. 6371Km είναι η ενδεικτική τιμή της ακτίνας της Γης κ οι παρακάτω μαθητές την υπολόγισαν 6370km.
Ομάδα της Γ¨ Γυμνασίου: Αποστολίδης Χάρης, Δημητριάδης Χρήστος ,

Ζωσιμίδης Κώστας, Καρανικόλας Σίμος, Κατηφόρης Νίκος,Μπουρλής Περικλής του Δημητρίου.

Ομάδα της Β΄ Γυμνασίου: Αγγελίδου Μορφούλα,Κοκκινίδου Γεωργία, Τσανικίδου Κυριακή.
Την παραπάνω δράση εμψύχωσαν οι εκπαιδευτικοί: Αγορίτσα Βασιλείου,  Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Ζαγγότης ,Μαρία Κρουστάλλη.

Δημοσιεύθηκε στη Τα νέα μας | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το πείραμα του Ερατοσθένη.

Το Γυμνάσιο Πολυκάστρου στην εκδήλωση “Arduino Day 2019”.

Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 η ομάδα Ρομποτικής του Γυμνασίου Πολυκάστρου παρουσίασε  μετά από πρόσκληση μαζί με άλλα δημόσια σχολεία, την πορεία της εργασίας της στην εκδήλωση “Arduino Day 2019” που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής, στο Αμφιθέατρο Α-31 της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εργασία με τίτλο «Κατασκευή μονάδας ελέγχου και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας σε σύστημα φωτισμού σχολικής μονάδας A.Li.S. (Automatic Lighting System)» αποτελεί και την πρόταση της ομάδας στον 1o Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην 1η φάση του.

Την ομάδα εκπροσώπησαν ο μαθητής της Γ Γυμνασίου Κωνσταντίνος Ζωσιμίδης και ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Ηλεκτρονικός Φυσικός MSc.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές και γονείς.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της ομάδα μας Κωνσταντίνο Ζωσιμίδη, Συμεών Καρανικόλα και Περικλή Μπουρλή του Δημητρίου, πρωτίστως για την ομαδικότητα που έχουν επιδείξει έως τώρα, καθώς και για την στήριξη και ουσιαστική βοήθεια τους στην προετοιμασία και παρουσίαση της εργασίας στην πρόσφατη εκδήλωση.

http://edifet.web.auth.gr/18/03/2019/4427/

Δημοσιεύθηκε στη Τα νέα μας | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Γυμνάσιο Πολυκάστρου στην εκδήλωση “Arduino Day 2019”.