Ιστορικό -σκοπός

Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί

για τη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας: Β. Διαμαντοπούλου, Π. Γεωργακόπουλος, Β. Πραγκαστή, Α. Μπόκιου

για το ιστολόγιο της Σχολικής Βιβλιοθήκης :  Α. Σαρρή

 

Κάποιες φορές η βιβλιοθήκη βγαίνει και στο προαύλιο, σε υπαίθρια έκθεση βιβλίων

«Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει», έχει πει ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ. Συνειδητοποιώντας αυτή την ανάγκη, προσπαθούμε στο Γυμνάσιο Πελοπίου εδώ κι αρκετά χρόνια να διαδίδουμε το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων μέσα από τη λειτουργία της σχολικής μας βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη αυτή εμπλουτίστηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 από τις δωρεές διαφόρων φορέων και συλλόγων, με κυριότερη αυτή της Ομοσπονδίας Καθηγητών της Κύπρου (Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.). Από τότε έχει δεχτεί και άλλες προσφορές με σημαντικότερη την προσφορά του συντοπίτη μας, γνωστού συγγραφέα κυρίου Βύρωνα Δάβου, ο οποίος δώρισε στη βιβλιοθήκη αντίτυπα από τα έργα του, τόσο τα λογοτεχνικά όσο και τα ιστορικά.

Η βιβλιοθήκη αξιοποιείται σε εργασίες και άλλες δραστηριότητες στο πλαίσιο των μαθημάτων. Για να προωθήσει τη φιλαναγνωσία το σχολείο επανειλημμένα έχει φιλοξενήσει συγγραφείς: σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη το 2008 τον Μάνο Κοντολέων και την Ελένη Δικαίου και σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους το 2006, το 2010 και το 2013 την Αγγελική Δαρλάση, το 2016 και το 2019 τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο,  το 2017 την Έρικα Αθανασίου και το 2018 τον Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Το 2023 έγινε διαδικτυακή συνάντηση με την Αγγελική Δαρλάση και συζήτηση για το βιβλίο της “Όταν έφυγαν τ΄αγάλματα”. Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια ιστορία για την ταυτότητα, τη φιλία και την ανθρωπιά με φόντο τη σχετικά άγνωστη ιστορία της απόκρυψης των αγαλμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Το βιβλίο  έγινε αφορμή για να ξεκινήσουμε έρευνα για την απόκρυψη του Ερμή και άλλων αγαλμάτων στο  Παλιό Μουσείο Αρχ. Ολυμπίας -Σύγγρειο. Σε  συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και τον σκηνοθέτη κ. Βασίλη Κοσμόπουλο εκπονούμε το πρόγραμμα “Ανασκάπτοντας το παρελθόν της Αρχαίας Ολυμπίας με την κάμερα” με σκοπό την δημιουργία ντοκιμαντέρ.

Κάθε φορά οι μαθητές, -τριες του σχολείου διαβάζουν το ανάλογο βιβλίο και προετοιμάζονται με ποικίλες δραστηριότητες για τη συζήτηση με τον/ την συγγραφέα. Και κάθε τέτοια συνάντηση κινητοποιεί το ενδιαφέρον και ωθεί αρκετούς, -ές μαθητές και μαθήτριες στο δανεισμό βιβλίων από τη σχολική βιβλιοθήκη.

Το ίδιο αποτέλεσμα ελπίζουμε να έχει και η λειτουργία του ιστολογίου αυτού.

 

;


Μια απάντηση προς “Ιστορικό -σκοπός”

  1. Υπέροχο! Καλοτάξιδο να είναι!

Copyright © Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Πελοπίου          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση