Στη Διαπασών

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Υπόθεση: Ο Θανάσης είναι ένα παιδί που δεν πηγαίνει καλά με την οικογένεια του και δεν έχει μια σωστή συμπεριφορά. Αυτό βέβαια αλλάζει μετά το θάνατο της μητέρας του. Ο Θανάσης άργησε να έχει καλές σχέσεις με την οικογένεια του, απομακρύνθηκε από τις καταστροφικές και άγριες παρέες όπου η βία ήταν καθημερινή.


Γιατί να το διαβάσουμε:
Αυτό το βιβλίο το διάβασα γιατί μου έκανε εντύπωση ο τίτλος και γιατί αυτό το βιβλίο διηγείται κάτι που συμβαίνει και σήμερα σε αρκετά παιδιά

Χρ. Κα.

Γεύση πικραμύγδαλου

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Ο Μάνος Κοντολέων, συγγραφέας, τιμήθηκε το 1998 με το Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για νέους. Το 2002 ήταν υποψήφιος για το διεθνές βραβείο Άντερσεν.

Είδος: Μυθιστόρημα

Υπόθεση: Η Φαίδρα και ο Οδυσσέας είναι δυο νέοι κάπου στα δεκαοκτώ τους χρόνια. Εκείνη σπούδαζε θεατρολογία και αυτός μαθηματικά και μουσική. Η Φαίδρα ήταν τύπος μοναχικός, ενώ ο Οδυσσέας είναι περισσότερο δυναμικός. Θα γνωριστούν, όταν αποφασίζουν να μάθουν τουμπερλέκι και θα ερωτευτεί ο ένας τον άλλον. Δεν ξέρουν ώμος, δεν μπορούν να ξέρουν ακόμα ότι αυτή η νέα σελίδα τις ζωής τους δεν είναι προορισμένη για έναν ανέφελο έρωτα, αλλά την τραγική ιστορία δύο θυμάτων του ΕΙΤΖ.

Γιατί να το διαβάσετε: Αυτό το μυθιστόρημα για να ζήσετε και εσείς και να ταξιδέψετε σ ‘έναν κόσμο δύο παιδιών που η μοίρα τους παίζει άσχημο παιχνίδι… Θα ταυτιστείτε με τον Οδυσσέα και την Φαίδρα των οποίων ο μεγάλος έρωτας και τα όνειρα δεν θα πραγματοποιηθούν. Αν επιλέξετε αυτό το υπέροχο βιβλίο θα ζήσετε, διαβάζοντας νέα πράγματα και νέες εικόνες από τον κόσμο δύο νέων και άτυχων παιδιών.

Μία ιστορία του Φίοντορ

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και σπούδασε Φυσική αλλά ασχολείται με την λογοτεχνία από τα παιδικά του χρόνια. Είναι πολυγραφότατος(μυθιστορήματα, νουβέλες, άρθρα σε εφημερίδες, σενάρια κλπ) και έχει τίμημα πολλές φορές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Είναι αντιπρόεδρος του Ελλ. Τμήματος τις UNICEF


Είδος:
Μυθιστόρημα κοινωνικό

Υπόθεση: Η 16χρονη Λιούμπα από τη Ρωσία έρχεται σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας, όπου η μαμά της έχει παντρευτώ έναν ηλικιωμένο. Η Λιούμπα δε θέλει να ξεχάσει ούτε την πατρίδα της ούτε όσα αφήσει πίσω ούτε να συμβιβαστεί με μία ζωή που δε διάλεξε. Έτσι γρήγορα γίνεται ο περίγελος του χωριού. Τη θ ‘απογίνει η Λιούμπα, όταν πεθάνει και η μαμά της; μπορεί άραγε ομήτια, που την έχει ερωτευτεί, να ενώσει το χθές με το σήμερα; Τα παιδιά του χωριού τη στάση κρατούν; Και ποια είναι αυτή η ιστορία του Φίοντορ και τι ρόλο θα πέξει στην ιστορία της Λιούμπα.

Γιατί να τη διαβάσουμε:
Γιατί είναι μια τρυφερή και συγγηνητικήτικη ιστορία.
Γιατί αποδεικνύει ότι στα βιβλία καθρεφτίζονται πτυχές του εαυτού μας.
Γιατί πολλές φορές ο διαφορετικός είναι ο ίδιος μας ο εαυτός
Γιατί είναι γραμμένο με πλούσια και γλαφυροί γλώσσα.

Γι. Κα.

Η Συμμορία του Τολέδο

Συγγραφέας: Κυριάκος Μαργαρίτης
Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982 και σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είδος: Αστυνομικό

Υπόθεση: Ο Ιγνάτιος Παππάς ήταν ιδιωτικός ντετέκτιβ με πολλούς πελάτες. Ένας από αυτούς ήταν ένας νεαρός άνδρας πολύ φοβισμένος, ο Γεράσιμος Μόρας, που ήταν μπλεγμένος σε υποθέσεις με πίνακες και τον οποίο ένα βράδυ απήγαγαν. Την επόμενη ο Παππάς συνάντησε έναν άλλο πελάτη για τον οποίο υποψιαζόμαστε ότι είχε σχέση με την απαγωγή του Μόρα. Αυτός πήγε στον Παππά για να τον βοηθήσει με έναν πίνακα του Πικάσο. Ο πίνακας αυτός είναι άραγε πλαστός ή αυθεντικός; και τι σχέση έχει ο Μόρας με τον άλλο άνδρα ή τον πίνακα; Θα λύσει το μυστήριο της απαγωγής ο ντετέκτιβ Παππάς;

Γιατί να το διαβάσουμε: Διότι είναι ένα βιβλίο με δράση, περιπέτεια αλλά και μυστήριο.

Αν. Γε.

Ε.Π.

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Από μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός κι έγινε. Το 1967 άρχισε να γράφει βιβλία για παιδιά μικρά, μεγάλα, πιο μεγάλα…

Είδος: Μυθιστόρημα

Υπόθεση: Η υπόθεση του βιβλίου αναφέρεται σ’ένα γυμνάσιο θηλέων πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί έχουν μια διευθύντρια πολύ αυστηρή αλλά η μαθήτριες είναι πολύ τολμηρές. Κάνουν αταξίες, ζαβολιές, τσακώνονται, φιλιώνουν, ονειρεύονται ένα αύριο γεμάτο χειροκροτήματα κι ορκίζονται πως θα είναι ενωμένες για πάντα. Τα χρόνια περνούν κι αυτές προχωρούν πάντα μαζί…

Γιατί να το διαβάσουμε: • Γιατί είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο και χαρούμενο
• Για ν’ ανακαλύψετε κι εσείς τις περιπέτειες και τη ζωή των κοριτσιών μέσα στο σχολείο θηλέων με την πολύ αυστηρή διευθύντρια.
• Για να εκτιμήσετε τη σημασία της φιλίας όπως κι εκείνες.
Χα. Πε.

ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΙ ΠΟΤΗ

Συγγραφέας: ΕΡΙΧ ΚΕΣΤΝΕΡ
Ο Έριχ Κέστνερ. γεννήθηκε στην Δρέσδη της Γερμανίας πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τραυματίστηκε σοβαρά. Τα βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε περισσότεροι από εκατό γλώσσες. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.

Είδος: Μυθιστόρημα

Υπόθεση: Σε μια παιδική κατασκήνωση συναντιούνται δυο κοριτσάκια που έμοιαζαν σαν δύο σταγόνες νερό, η Λουίζα και η Πότη. Η Λουίζα έχει μπούκλες ενώ η Πότη δύο σφιχτοπλεγμένες κοτσίδες. Μόνο αυτή είναι η διαφοράς τους. Χρειάζονται δύο μέρες για να ξεπεράσουν το ξάφνιασμα τους. Και τότε αποφασίζουν να διαλευκάνουν το μυστήριο. Θα τα καταφέρουν; Γιατί τελικά μοιάζουν; Η… συνέχεια στο βιβλίο.

Γιατί να το διαβάσουμε: Διαβάστε και εσείς το βιβλίο<>, γιατί θα ξετρελαθείτε έχει αγωνία μέχρι να καταλάβουμε γιατί μοιάζουν τόσο πολύ τα κορίτσια. Έχει απίθανο μυστήριο. Ελπίζω να σας αρέσει και να το προτείνεται και σε φίλους σας.!!!

Χ. Πα.

Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
Γεννήθηκε στην Αθήνα απο πατέρα Κρητικό και μητέρα απο την Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, απέκτησαν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Δραματική σχολή και στο κινηματογρφικό κινηματογρφικό της Μόσχας.

Είδος: Μυθιστόρημα-Ιστορικό.

Υπόθεση: Ένα παιδί, ο Πέτρος ζεί τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά που βλέπει τα περιγράφει σε αυτό το Βιβλίο. Μιλάει για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα μας απ’ τον πόλεμο και για πολλούς ανθρώπους που πέθαναν απ’ την πείνα.

Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσετε γιατί:
• Μας δίνει ιστορικές πληροφορίες για την Ελλάδα την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
• Περιγράφει την πείνα και τις δυσκολίες της ζωής, σε περίοδο πολέμου.
• Την ψυχολογική διάθεση των ανθρώπων.
• Τις καταστροφές που προκαλεί ο πόλεμος.

Ερ. Τζ.

Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά

Συγγραφέας: Ελένη Δικαίου
Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Τελειώνοντας το λύκειο ήρθε στην Αθήνα και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στις δημόσιες σχέσεις του ΟΤΕ. Με τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από τα μαθητικά τις χρόνια στέλνοντας συνεργασίες στο περιοδικό ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Είδος: ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Υπόθεση: Τι βιβλίο μιλάει για μία οικογένεια οι οποία ζει στην Σμύρνη. Βιώνει το δρόμο του Μικρασιατικού πολέμου και όπως όλες οι ελληνικές οικογένειες φεύγουνε από την πατρίδα τους για την Ελλάδα γιατί τη Σμύρνη την κατέλαβαν οι Τούρκοι.

Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσετε γιατί:
• Περιγράφει τον Μικρασιατικό πόλεμο.
• Τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι.
• Τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην προσφυγιά.
• Πως άντεξαν όλες αυτές τις κακουχίες.
• Δίνει την ανθρώπινη διάσταση καταστάσεων που συνήθως γνωρίζουμε μόνο απ’την ψυχροί, απρόσωπη Ιστορία.

Ερ. Τζ.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΙΓΕ ΠΙΤΖΑΜΑ

Συγγραφέας: Τζον Μπόιν
Ο Τζον Μπόιν γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1971 σπούδασε φιλολογία στο Δουβλίνο. Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα για ενήλικες: το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, είναι το πρώτο που απευθύνεται και σε παιδιά και σε ενήλικες.

Είδος: Μυθιστόρημα

Υπόθεση: Το βιβλίο μας διηγείται τη ζωή ενός αγοριού στη Γερμανία στα σκληρά χρόνια του πολέμου. Το αγόρι αυτό αναγκάστηκε να αλλάξει τόπο και φίλους λόγω της δουλειάς του πατέρα του. Ακολούθησαν δύσκολες μέρες σιωπής και μοναξιάς για το μικρό παιδί. Ανακάλυψε φρικτά γεγονότα για την οικογένεια και την πατρίδα του. Μια μέρα εξ ερευνώντας την περιοχή γνώρισε ένα παιδί που ζούσε στο γειτονικό στρατόπεδο και άρχισε να κάνει παρέα μαζί του. Η ζωή του άλλαξε, δέθηκε πολύ με αυτό το »διαφορετικό’’ αγόρι. Μια μέρα θέλησε να γνωρίσει και να βοηθήσει το δικό του φρικτό, ανατριχιαστικό κόσμο, ο οποίος διέφερε τόσο από του δικού του …

Γιατί να το διαβάσουμε: Είναι ένα υπέροχο βιβλίο, γεμάτο αγωνία και συναισθήματα, το οποίο σε καθηλώνει και σε προτρέπει να το διαβάσεις!

Ντ. Π.

Βασίλης Παπαθεοδώρου


Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου
έχει κατακτήσει με την συνεπή δουλειά του εδώ και 14 χρόνια μια σημαντική θέση, όχι μόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τις πωλήσεις τους, αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων βιβλιόφιλων. Τα βιβλία του, παιδικά αλλά κυρίως νεανικά-εφηβικά, σχολιάζουν με το δικό του προσωπικό ύφος όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί να τρυπώνουν στις σκέψεις και τις ψυχές των νέων αναγνωστών: ρατσισμός, αγάπη, ανθρωπιά, bullying, οικολογία και περιβάλλον, πολιτική, αναζήτηση ταυτότητας, πίστη και πολλά άλλα.

Η εκδοτική του παρουσία -και όχι η συγγραφική- ξεκίνησε με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου άφησε στην τράπεζα που εργάζεται μια προκήρυξη διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στον οποίο τελικά διακρίθηκε για το βιβλίο του “Σχολική παράσταση“. το οποίο εκδόθηκε 4 χρόνια μετά!
Από το 1996 έως σήμερα έχει γράψει 14 βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία ενώ το Νοέμβριο του 2014 αναμένεται το 15ο βιβλίο του με τίτλο “Το ημερολόγιο ενός δειλού”.

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός και Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία και ως καθηγητής Γερμανικών. Σήμερα εργάζεται ως Αναλυτής Κινδύνων σε τράπεζα. Ο ίδιος ομολογεί: “… ίσως αυτά να μην συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά πιστεύω από όλα τα παραπάνω έχω πάρει “κάτι”, είτε αυτό είναι εμπειρία, είτε τρόπος σκέψης, είτε συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, που με βοήθησαν και μου έδωσαν ιδέες για το γράψιμο των βιβλίων μου”.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” (2008, 2010) για τα βιβλία του “Χνότα στο τζαμί” και “Στη διαπασών”. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε από τα βιβλία του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Εργογραφία:

Το μήνυμα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2001.
Οι εννέα καίσαρες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2004.
Χνότα στο τζάμι. Αθήνα, Κέδρος, 2007.
Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Αθήνα, Καστανιώτη, 2007.
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας. Αθήνα, Καστανιώτη, 2008
Στη Διαπασών. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Άλφα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Μια Αστεία Επιδημία. Αθήνα, Καστανιώτη, 2010.
Ο Αϊ – Βασίλης στο ραντάρ – Και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2011.
Ιπτάμενες Σελίδες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2011.
Οι άρχοντες των σκουπιδιών. Αθήνα, Καστανιώτη,2012.
Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης. Αθήνα, Καστανιώτη, 2013.
Σχολική παράσταση. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000-Καστανιώτη 2013
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)
Το ημερολόγιο ενός δειλού, Αθήνα, Καστανιώτη, Νοέμβριος 2014
Ήταν το ίνδαλμά μου, Νομική Βιβλιοθήκη (2015)
Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;, Εκδόσεις Καστανιώτη (2015)
Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2016)

Copyright ©           Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top