Την εβδομάδα 3-11 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Νεμέας δράσεις σχετικές με την ημέρα ενάντια στην Σχολική Βία που κάθε χρόνο είναι στις 6 Μαρτίου.
Το σχολείο δεν είναι απλώς ένας χώρος μετάδοσης γνώσεων, αλλά και ένας τόπος κοινωνικοποίησης, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να διαχειρίζονται τις διαφορές τους. Όταν η βία παρεισφρέει στο σχολικό περιβάλλον, διαταράσσει την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργώντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας. Στο Γυμνάσιο μας, η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων δίνουν μεγάλη σημασία στις ομαλές σχέσεις μεταξύ των μαθητών/τριων. Σημαντικός πυλώνας της ομαλής καθημερινής λειτουργίας αποτελούν οι υγιείς σχέσεις ανάμεσα στους τρεις άξονες της σχολικής κοινότητας: τους διδάσκοντες, τους μαθητές/τριες και τους γονείς.
Έχοντας αυτό ως πλαίσιο πληθώρα δράσεων πραγματοποιήθηκε από καθηγητές/τριες στα τμήματα. Συγκεκριμένα:
1) Η υποδιευθύντρια κα Αϊβαλή πραγματοποίησε σειρά παρεμβάσεων σε Α και Γ τάξη. Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις στόχος ήταν η αύξηση της αυτοπεποίθησης και της ψυχολογικής ευημερίας των μαθητών ώστε να νιώσουν λιγότερο φόβο να εκφραστούν ή να συμμετάσχουν ενεργά στη σχολική ζωή. Επιδιώχθηκε να καλλιεργηθεί κλίμα σεβασμού και αλληλεγγύης ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και να μάθουν να διαχειρίζονται τις διαφωνίες τους ειρηνικά. Τελικός στόχος είναι πάντα να διαμορφωθούν αυριανοί πολίτες που απορρίπτουν τη βία και υιοθετούν αξίες σεβασμού και συνεργασίας στην κοινωνία.
2) Στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών οι μαθητές παρακολούθησαν μια ταινία στα Γερμανικά, σχετικά με την ενδοσχολική βία και μέσα από τις ασκήσεις που ακολούθησαν εξοικειώθηκαν με το σχετικό λεξιλόγιο και συζήτησαν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους σχετικά με το θέμα: έχουν βιώσει ποτέ οι ίδιοι ή οι συμμαθητές τους ενδοσχολική βία; Τι συνέβη; Γιατί; Έχουν βρει ποτέ υλικό για τους ίδιους στο διαδίκτυο ή έχουν ανεβάσει υλικό οι ίδιοι για κάποιον άλλον; Πώς ένιωσαν; Το συζήτησαν με κάποιον; Ζήτησαν βοήθεια ή συμβουλές και από ποιον; Ποια είναι τα όρια που δεν πρέπει να ξεπερνάμε και τι θεωρείται κακούργημα σε τέτοιες περιπτώσεις;
3) Η ΕΔΥ μέσα από τον θεσμικό της ρόλο πραγματοποίησε δράση παρέμβασης στην Β τάξη με στόχο την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριων.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία των συναδέλφων!