Η Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης είναι ένα αριστούργημα της ελληνικής γλυπτικής της ελληνιστικής περιόδου. Βρέθηκε στη Σαμοθράκη και χρονολογείται από τις αρχές του 2ου αι. π.Χ. Αποτελείται από ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει τη θεά Νίκη, της οποίας το κεφάλι και τα χέρια λείπουν.
Το συνολικό ύψος του μνημείου είναι 5.57μ. συμπεριλαμβανομένης και της πλώρης πλοίου. Το άγαλμα μόνο του είναι 2.75μ. Αυτό το γλυπτό είναι ένα από τα λίγα πρωτότυπα ελληνιστικά γλυπτά. Η Νίκη της Σαμοθράκης εκτίθεται στην πιο περίοπτη θέση του Μουσείου του Λούβρου από το 1884, κοσμώντας την κεντρική σκάλα στην είσοδο του μουσείου.
Η Νίκη φοράει ένα μακρύ χιτώνα από εξαίσιο υλικό και έχει ζώνη κάτω από το στήθος. Το κάτω μέρος του σώματος καλύπτεται εν μέρει από ένα χοντρό ιμάτιο.
Το άγαλμα ήταν στερεωμένο στη μαρμάρινη πλώρη ενός πλοίου και έδινε την αίσθηση ότι μόλις είχε «προσγειωθεί» σε αυτό. Εικάζεται ότι κατακρημνίστηκε και έσπασε εξαιτίας μεγάλου σεισμού, κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα.
Τα κομμάτια του γλυπτού βρέθηκαν τμηματικά το 1863 από μια γαλλική αρχαιολογική αποστολή στην οποία επικεφαλής ήταν ο Κάρολος Σαμπουαζό. Ενώ έσκαβαν σε μια χαράδρα στα βόρεια του νησιού, ένας Έλληνας εργάτης φώναξε στον Σαμπουαζό «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!» – ήταν η μισή Νίκη της Σαμοθράκης. Με την άδεια του Σουλτάνου, ο Σαμπουαζό φρόντισε να αποπλεύσει γαλλικό πολεμικό πλοίο και να φορτώσει τη Νίκη της Σαμοθράκης για τη Γαλλία. Το άγαλμα υπέστη φθορές κατά τη μετακίνησή του από τη Σαμοθράκη στο Παρίσι, σύμφωνα με πόρισμα της ομάδας των συντηρητών που ανέλαβε τον καθαρισμό του, τον Σεπτέμβριο του 2013.
Δικτυογραφία:
thetoc.gr
lifo.gr
βικιπαίδεια