Αρχική » Δημοσιεύσεις μαθητών » Πώς γίνεται η μπύρα – Του Γιάννη Χριστούλια (Β’ Τάξη)

Πώς γίνεται η μπύρα – Του Γιάννη Χριστούλια (Β’ Τάξη)

     diadikasia zuthopoihshs

     Η μπύρα είναι δροσιστικό ποτό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής των ενηλίκων. 

     Για την ζυθοποίηση, δηλαδή την παραγωγή της μπύρας, είναι απαραίτητα τέσσερα βασικά συστατικά:

     α) Νερό. Αποτελεί περίπου το 95% της σύνθεσης της μπύρας και κατά συνέπεια επηρεάζει την ποιότητά της, αφού η σύσταση του νερού διαφέρει σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Το νερό κάθε χώρας ή περιοχής είναι καταλληλότερο για παραγωγή συγκεκριμένων τύπων μπύρας. 

     β) Βύνη. Η βύνη κριθαριού είναι η πιο διαδεδομένη στην ζυθοποίηση. Προσφέρει τα απαραίτητα ζυμώσιμα σάκχαρα για την παραγωγή αλκοόλ και ταυτόχρονα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση και το χρώμα της μπύρας.

     γ) Λυκίσκος. Το άνθος του λυκίσκου χρησιμοποιείται στη ζυθοποίηση για να δώσει γεύση και άρωμα στην μπύρα, αλλά και ως φυσικό συντηρητικό χάρη στις αντιβιοτικές του ιδιότητες.

     δ) Μαγιά. Είναι ο μικροοργανισμός που ευθύνεται για την αλκοολική ζύμωση της μπύρας. Καταναλώνει τα σάκχαρα και παράγει αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Ο τύπος μαγιάς και η θερμοκρασία ζύμωσης καθορίζουν την κατηγορία της μπύρας που θα παραχθεί (ale ή lager).

     Η ζυθοποίηση ξεκινάει με τη διαδικασία της σακχαροποίησης. Σε αυτό το στάδιο, η βύνη αφού θρυμματιστεί, βυθίζεται σε ζεστό νερό, ώστε να παραχθούν ζυμώσιμα σάκχαρα, δίνοντας ταυτόχρονα γεύση και χρώμα στο νερό, που πλέον λέγεται γλεύκος. Στο επόμενο στάδιο, η βύνη απομακρύνεται και το γλεύκος βράζεται με την προσθήκη λυκίσκου, ο οποίος θα δώσει στο γλεύκος την επιθυμητή πικράδα, αλλά και τα χαρακτηριστικά του αρώματα. Αφού το γλεύκος κρυώσει, μεταφέρεται σε δοχεία, όπου θα ακολουθήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Η ζύμωση γίνεται με την προσθήκη μαγιάς, η οποία καταναλώνει τα σάκχαρα που περιέχει το γλεύκος και παράγει αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, ακολουθεί η εμφιάλωση της μπύρας. Τέλος, επειδή ο αέρας είναι εχθρός της μπύρας, αφαιρείται από τη φιάλη και αντικαθίσταται με ανθρακικό.

Δικτυογραφία:

https://www.alebox.gr/

https://www.ellinikienosizithopoion.gr/

https://www.beeroskopio.com/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση