Με αφορμή την εβδομάδα για δράσεις πρόληψης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, εστιάσαμε σε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αποδοχής του διαφορετικού. Πρόθεση μας είναι η δημιουργία συμπεριληπτικού κλίματος στο σχολείο μας. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώσαμε ,συντονίσαμε και εμψυχώσαμε τις παρακάτω στοχευμένες δράσεις την εβδομάδα 5- 9/3:
-Εισήγηση μελών/μαθητριών -Αλεξάνδρας Ξερχογιαννοπούλου Θεοδοσίου και Ευγενίας Ζαφειράτου – της ομάδας διαμεσολάβησης του Μουσικού Σχολείου Σάμου καθώς και της συντονίστριας εκπαιδευτικού Κ.Νικολαΐδου σε σεμινάριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίες/οι επιθυμούν να εισάγουν την πρακτική της Διαμεσολάβησης στα σχολεία τους.
-Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα διαχείρισης συγκρούσεων το οποίο σχεδίασαν και εμψύχωσαν σε μαθητές/τριες της Ά Γυμνασίου ,μέλη της ομάδας διαμεσολάβησης του σχολείου μας μαζί με την συντονίστρια εκπαιδευτικό της ομάδας. Ο όμιλος διαμεσολάβησης λειτουργεί αποτελεσματικά ως θεσμός του Μουσικού Σχολείου Σάμου από το 2018.Αποτελεί μία μορφή ειρηνικής επίλυσης επιθετικών συμπεριφορών, η οποία οργανώνεται και εφαρμόζεται εντός του σχολικού πλαισίου, μεταξύ των μαθητριών, μαθητών, ως εναλλακτική πρακτική που αντικαθιστά το πειθαρχικό σύστημα τιμωρίας. Οι μαθητές οικειοποιούνται την επίλυση του προβλήματος ή της διαφοράς τους και τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους καθοδηγούμενοι από εκπαιδευμένους διαμεσολαβητές μέσα από μία σειρά βημάτων, ώστε να βρουν τον δικό τους δρόμο στο να λύσουν τις διαφορές τους.
– Παρέμβαση σε επίπεδο τάξης, από την Τ.Κονταξή /Κοινωνική Λειτουργό του ΚΕΦΙΑΠ Σάμου στους/στις μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου με θέμα τα συναισθήματα και την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης.