Στις 22/6 επισκεφτήκαμε, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σάμου, με πρωτοβουλία των υπεύθυνων των ομίλων : “παράλληλοι χώροι” και “ομάδα διαμεσολάβησης”, την “ανθρώπινη βιβλιοθήκη” που είχε οργανώσει στη Σάμο η Ύπατη Αρμοστεία. Την έκθεση παρακολουθήσαμε μαζί με τη συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων για τη Σάμο: Μαρία Θεοδοσίου.
Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη είναι θεσμός των τελευταίων δεκαετιών, όπου αντί για βιβλία κάθε ενδιαφερόμενος «αναγνώστης» μπορεί να ακούσει αφηγήσεις από ανθρώπους που είναι διαθέσιμοι να παρουσιάσουν συγκεκριμένες θεματικές.
Στη δική μας Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη δανειζόμαστε τη φετινή θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, που είναι: «Hope Away From Home» (Ελπιδα Μακριά από το Σπίτι). Οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν ένα ή δύο από τα διαθέσιμα «βιβλία», διαβάζοντας μια περίληψη του θέματος που καλύπτει το συγκεκριμένο άνθρωπο-βιβλίο. Οι αναγνώστες θα μπορούν στη συνέχεια να απευθύνουν ερωτήσεις στο βιβλίο της επιλογής τους, γύρω από τη συγκεκριμένη θεματική που καλύπτει το ανθρωπο-βιβλίο (και μόνο αυτή.
Τα έξι ανθρωπο-βιβλία είναι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που βρίσκονται στη Σάμο και είτε έχουν ήδη λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας και κινούνται προς την ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία, είτε αναμένουν απόφαση από τις αρμόδιες αρχές και αναμένοντας ασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες, βρίσκοντας ελπίδα και προσφέροντας στον εαυτό τους αλλά και στους άλλους.
Μέσα σε άλλες ιστορίες ακούσαμε και αυτήν του Modu , ο οποίος είναι μαθητής στο ΕΠΑΛ και μας μετέφερε το πόσο σημαντικό είναι γι αυτόν η ένταξή του στο δημόσιο σχολείο για λόγους ψυχολογικούς αλλά και κοινωνικούς.
Μικροί και μεγάλοι αναγνώστες πήραμε θάρρος από τις ιστορίες ελπίδας που ακούσαμε και αποχωρήσαμε με την πρόθεση να συν-δημιουργούμε χώρους ανοιχτούς στο διαφορετικό, χώρους αποδοχής, χώρους όπου μπορούν να ανθίζουν οι αρχές της δημοκρατίας.
Άλλωστε, η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο.