• Πώς; Κάθε άτομο, που επισκέπτεται τη σελίδα, μπορεί να ψηφίσει μόνο μία φορά και να ψηφίσει έως και 3 ομάδες.
• Σημαντικό : Οταν μεταβείτε στη σελίδα ψηφοφορίας επιλέξτε τη «Μαντολινάτα μας» (έχει και το σχετικό λογότυπο) και ύστερα πατήστε στην επιλογή “ΨΗΦΙΣΤΕ” στο κάτω μέρος της σελίδας για να καταχωρηθούν οι ψήφοι σας.
Το Μουσικό Σχολείο σήμερα πραγματοποίησε περιβαλλοντική δράση, με τους μαθητές μας να έχουν πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει οικολογική συνείδηση. Αντιλαμβανόμενοι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μάζεψαν τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσα στον σχολικό μας χώρο, αποδεικνύοντας τις ευαισθησίες τους. Ως ενεργοί πολίτες, συμμετείχαν στις δράσεις της σχολικής μονάδας και απέδειξαν πόσο αγαπούν τον χώρο όπου φοιτούν, επιθυμώντας ένα καθαρό και σεβαστό σχολείο.
Η συγκεκριμένη δράση είχε πολλαπλά οφέλη τόσο για το σχολικό περιβάλλον όσο και για την ανάπτυξη των μαθητών μας. Αρχικά, συνέβαλε στη μείωση των απορριμμάτων και στην αναβάθμιση της καθαριότητας του σχολείου μας, δημιουργώντας έναν πιο ευχάριστο και υγιεινό χώρο μάθησης. Παράλληλα, ενίσχυσε τη συνεργασία και την υπευθυνότητα μεταξύ των μαθητών, καλλιεργώντας την αίσθηση της συλλογικότητας και της ενεργής συμμετοχής στα κοινά. Επιπλέον, μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία, οι μαθητές μας κατανόησαν τη σημασία της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας στάσεις και συμπεριφορές που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.
Μέσα από τέτοιες δράσεις, στοχεύουμε στη διαμόρφωση υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, οι οποίοι σέβονται το περιβάλλον και συμμετέχουν ενεργά στη βελτίωση της κοινωνίας. Το σχολείο μας συνεχίζει να προάγει την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να γίνουν φορείς αλλαγής για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Την Παρασκευή στις 4 Απριλίου 2025, μετά από πρόσκληση που έκαναν οι μαθητές του Β1 Γυμνασίου στον μέντορα του Tipping Point in Education, κ. Βασιλαπόστολο Ουρανή , εκείνος δέχτηκε με χαρά για να μας μιλήσει για τις προοπτικές στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων και , εν γένει , των οικονομικών. Αφού μας μίλησε με αμεσότητα για τη δική του εμπειρία και πως πέτυχε τους δικούς του στόχους, απάντησε με σαφήνεια στις ερωτήσεις των παιδιών, που με εκπληκτική ωριμότητα καθοδηγούν και καθορίζουν πλέον μόνα τους τις συζητήσεις !
Ευχαριστούμε τον μέντορά μας και το Tipping Point in Education
Υπεύθυνος συντονισμού της συνεδρίας : Άγγελος -Ευάγγελος Σεβαστιάδης Συμβουλος Σχολικής Ζωής και η φιλόλογος κ.Λιζέτα Ταραμάνη.
3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
Η Αυλαία της 12ης Καλλιτεχνικής Συνάντησης των μικρών μουσικών έπεσε μέσα σε ένα κλίμα χαράς, συγκίνησης και δημιουργίας. Πέντε Δημοτικά Σχολεία έδωσαν ζωή στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, μετατρέποντάς το σε ένα εργαστήρι ταλέντου, έμπνευσης και μουσικής έκφρασης.
Η τελευταία ημέρα της συνάντησης ήταν ξεχωριστή, όχι μόνο γιατί σηματοδότησε το τέλος ενός τριημέρου γεμάτου μουσικές εμπειρίες, αλλά και γιατί αποδείχθηκε ότι αυτή η διοργάνωση δεν είναι απλά μια γνωριμία με το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους μικρούς μας φίλους να ξεδιπλώσουν τις μουσικές τους δεξιότητες, να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να νιώσουν τη μαγεία της τέχνης.
Την τιμητική αυτή ημέρα επισφράγισε με την παρουσία του ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, κ. Διονύσιος Πόθος, ο οποίος συνεχάρη το Μουσικό Σχολείο και όλους τους συμμετέχοντες για την εξαιρετική παρουσία τους. Η στήριξή του είναι ανεκτίμητη και η αφοσίωσή του στην εκπαιδευτική και καλλιτεχνική κοινότητα αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους.
Τα οφέλη αυτής της τριήμερης καλλιτεχνικής συνάντησης είναι ανεκτίμητα. Οι μικροί μουσικοί έζησαν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Μέσα από τη μουσική, έμαθαν να συνεργάζονται, να εκφράζονται και να ανακαλύπτουν νέους κόσμους. Η γνωριμία τους με το Μουσικό Σχολείο δεν ήταν απλώς μια επίσκεψη. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο ήχους, ρυθμούς και συναισθήματα.
Τον Μάιο, οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου θα επισκεφθούν τα Δημοτικά Σχολεία, δίνοντας στους μικρούς μας φίλους τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση και να κάνουν το πρώτο βήμα για να γίνουν μέλη αυτής της υπέροχης μουσικής οικογένειας. Ένα βήμα που μπορεί να τους χαρίσει μοναδικές εμπειρίες και να τους ανοίξει τον δρόμο προς την καλλιτεχνική τους εξέλιξη.
Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου εκφράζει την βαθιά του ευγνωμοσύνη προς όλα τα Δημοτικά Σχολεία, τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Η ανταπόκρισή τους και η υποστήριξή τους ενισχύουν τη σημασία αυτής της καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας και μας γεμίζουν ελπίδα για το μέλλον.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την 13η Καλλιτεχνική Συνάντηση, όπου οι μελωδίες των παιδιών θα πλημμυρίσουν ξανά το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, φέρνοντας μαζί τους νέες εμπειρίες, νέες συγκινήσεις και, φυσικά, νέα ταλέντα!
2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
Δείτε απόψε στις 21.00!!
2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
Η δεύτερη μέρα της 12ης Καλλιτεχνικής Συνάντησης μικρών μουσικών στη Ζάκυνθο ξημέρωσε γεμάτη ανυπομονησία και ενθουσιασμό. Από νωρίς το πρωί, το Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου πλημμύρισε με γέλια, φωνές και τον χαρακτηριστικό ήχο από κουρδίσματα οργάνων, σαν μια υπόσχεση για τις μελωδίες που θα ακολουθούσαν.
Μικροί και μεγάλοι βίωσαν μια μοναδική εμπειρία, καθώς όχι μόνο παρακολούθησαν τις ξεχωριστές ερμηνείες των παιδιών αλλά και είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Μουσικού Σχολείου. Οι αίθουσες γέμισαν με περιέργεια και θαυμασμό, ενώ οι ήχοι των οργάνων που αντηχούσαν παντού δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα γεμάτη έμπνευση.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσία του Προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αθανάσιου Κατσίμπελη, ο οποίος άνοιξε την
δεύτερη ημέρα της καλλιτεχνικής συνάντησης με την συμμετοχή 7
επτά Δημοτικών Σχολείων με τίτλο :Μια υπέροχη διαδρομή με γέφυρα τη Μουσική
ημέρα. Τα παιδιά, με χαμόγελα και λάμψη στα μάτια τους, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αποδεικνύοντας πως η μουσική δεν έχει ηλικία, μόνο πάθος και ψυχή.
Οι ερμηνείες τους ήταν γεμάτες χρώμα και συναίσθημα, ενώ κάθε νότα που ακουγόταν μαρτυρούσε ώρες προσπάθειας, συνεργασίας και αγάπης για τη μουσική. Οι παρευρισκόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και φίλοι, χειροκροτούσαν με συγκίνηση και υπερηφάνεια, απολαμβάνοντας τη μαγεία που μόνο τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν.
Καθώς η ημέρα πλησίαζε στο τέλος της, η αίσθηση που επικρατούσε ήταν μία: η 12η Καλλιτεχνική Συνάντηση δεν είναι απλώς ένας θεσμός, αλλά μια πραγματική γιορτή. Μια γιορτή που ενώνει, εμπνέει και αφήνει ανεξίτηλα αποτυπώματα στις καρδιές όλων όσοι συμμετέχουν.
Συγχαρητήρια στους μικρούς μουσικούς, τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς για τις υπέροχες ερμηνείες και την αφοσίωσή τους. Η μουσική συνεχίζει να ενώνει ψυχές, και αυτή η συνάντηση είναι η πιο όμορφη απόδειξη!
1 Απριλίου 2025
Η πρώτη μέρα της 12ης Καλλιτεχνικής Συνάντησης Μικρών Μουσικών με τίτλο : Μια υπέροχη διαδρομή με γέφυρα την Μουσική ξεκίνησε με χαμόγελα, ενθουσιασμό και πολλή μουσική! Πέντε δημοτικά σχολεία από τη νησί μας γέμισαν το Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου με τις φωνές και τη δημιουργικότητά τους, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους μέσα από τραγούδια και μελωδίες. Από νωρίς το πρωί, η υποδοχή τους ήταν ζεστή και οικογενειακή, καθώς όλοι γίναμε μια όμορφη και δεμένη μουσική παρέα.
Τα παιδιά, με κέφι και ζωντάνια, συμμετείχαν σε μουσικές δραστηριότητες και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μικρό κέρασμα για να ξεκουραστούν. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο συναρπαστική! Ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσικού Σχολείου και εντυπωσιάστηκαν από τις αίθουσες διδασκαλίας, το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών ,τους χώρους πρόβας και το αποκορύφωμα είδαν και ενημερώθηκαν για το ολοκαίνουργιο στούντιο ηχογράφησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάνοντας ερωτήσεις και εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους για τις μουσικές δυνατότητες που προσφέρει το σχολείο.
Μια ξεχωριστή στιγμή ήταν η ζωντανή παρακολούθηση της Λαϊκής ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου, της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ευρωπαϊκής Χορωδίας αλλά και των ατομικών μουσικών μαθημάτων που πραγματοποιούνται στη σχολική μονάδα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν από κοντά τη μαγεία της μουσικής εκπαίδευσης και να νιώσουν την ατμόσφαιρα ενός σχολείου αφιερωμένου στη μουσική τέχνη.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του Ειδικού Σχολείου και της ορχήστρας των δασκάλων τους, που μας χάρισαν υπέροχες μελωδίες και ένα μουσικό ρεπερτόριο που συγκίνησε μικρούς και μεγάλους. Ήταν μια απόδειξη πως η μουσική είναι πραγματικά μια γέφυρα που μας ενώνει όλους!
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια ευχάριστη έκπληξη! Μέσα από κλήρωση, οι μικροί μουσικοί κέρδισαν δώρα – μουσικές σχολικές τσάντες και μία κιθάρα, ενώ ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, Σπυρίδων Φιορεντίνος, απένειμε σε όλους αναμνηστικά της 12ης Καλλιτεχνικής Συνάντησης.
Τα οφέλη της ημέρας ήταν τεράστια: τα παιδιά απέκτησαν πολύτιμες μουσικές εμπειρίες, ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή τους, συνεργάστηκαν και μοιράστηκαν τη χαρά της δημιουργίας. Η συνάντηση αυτή δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση, αλλά μια εμπειρία ζωής που θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές όλων.
Ευχαριστούμε θερμά τα Δημοτικά σχολεία, τους διευθυντές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και – φυσικά – τα υπέροχα παιδιά που έδωσαν ζωή και χρώμα σε αυτή τη μαγική μουσική ημέρα!
31 Μαρτίου 2025
Ξεκινάει η 12η Καλλιτεχνική Συνάντηση Μικρών Μουσικών που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου στις 1, 2 και 3 Απριλίου με τίτλο “Μια υπέροχη διαδρομή με γέφυρα τη Μουσική”
δεν είναι απλώς μια εκδήλωση· είναι ένας θεσμός που που έχει καθιερωθεί στη Ζάκυνθο, προσφέροντας στους μαθητές μια μοναδική ευκαιρία να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν μέσα από τη μουσική,το τραγούδι και το θέατρο και οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης!!
Αυτή η τριήμερη γιορτή τέχνης:
Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των παιδιών, δίνοντάς τους χώρο να παρουσιάσουν το ταλέντο τους.
Καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση, καθώς τα παιδιά βιώνουν τη χαρά της συμμετοχής και της σκηνικής παρουσίας.
Δημιουργεί δεσμούς συνεργασίας, αφού οι μαθητές μαθαίνουν να δουλεύουν μαζί για έναν κοινό σκοπό.
Φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στη μουσική εκπαίδευση, δίνοντάς τους το κίνητρο να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου.
Η τέχνη είναι παιδεία, είναι πολιτισμός, είναι τρόπος ζωής. Και μέσα από αυτή τη συνάντηση, χτίζουμε το μέλλον του πολιτισμού μας, δίνοντας στα παιδιά τις βάσεις για μια ζωή γεμάτη έμπνευση και δημιουργία.
Σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε μαζί αυτή τη μεγάλη μουσική γιορτή στη Ζάκυνθο, προσφέροντας στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μια μοναδική ευκαιρία να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν μέσα από τη μουσική, το θέατρο, το τραγούδι!
Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε με ιδιαίτερη χαρά και να γνωρίσετε μαζί μας το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου!
Το τριήμερο αυτό επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους!!
30 Μαρτίου 2025
Απολογισμός κι Ευχαριστίες μετά τη συμμετοχή μας στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο στην Πάτρα
Χθες έληξε το 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας που επί τετραημέρου έλαβε χώρα στο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών, εμφορώντας αισθήματα γνήσιας συγκίνησης και ευγνωμοσύνης «μιλώντας για τον τόπο μας», σύμφωνα με τον εμπνευσμένο, όπως αποδείχτηκε, τίτλο του Συνεδρίου. Ο έκδηλος ενθουσιασμός των μαθητών του νησιού μας που ως φυσικοί κληρονόμοι και ευαίσθητοι ερευνητές ενέσκυψαν στην ιδιοπροσωπία της περιοχής μας, το συγκινημένο βλέμμα, η κριτική ματιά, η όλη στάση μεγάλου μέρους του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας μας, ανεξίτηλα ενεγράφησαν στη συνείδηση των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών μας!
Δε θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του εγχειρήματος, εάν δεν συνεισέφεραν στο έργο και στην εργασία μας οι:
Με τη συνέντευξή της στους μαθητές μας/τριές μας η πρώην Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου και συγγραφέας ομιλιών, η κα Μιμίκα Σταμίρη,
Με το υλικό που έδωσε από drone, φωτογραφίες και από παλιότερες ομιλίες, ο κ. Μπάμπης Συγούρος,
Με την έγκρισή τους και την ευχάριστη διάθεσή τους να «τραβήξουμε» πλάνα από τις ομιλίες που «παίχτηκαν» την Καθαρά Δευτέρα οι πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι συγγραφείς και σκηνοθέτες ομιλιών :
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεριού “Η Αμπελος”, στο Κερί, με την ομιλία “Τα Προξενιά” του Αντώνη Αγαλιανού
Ο Στάθης Πίσκοπος , στις Αλυκές, με την ομιλία «Ο ΑΝΤΖΟΥΛΙΝΟΣ»
Ο πολιτιστικός και εξωραϊστικός σύλλογος Πλάνου «Το Τσιλιβί», με την ομιλία του Βαρθολομαίου Φαραού «Το Κέρατο του Κερατά και τση Κερατωμένης» σε επιμέλεια και σκηνοθεσία του Σπύρου Μαυρία
Ο Σύλλογος «Βενετσιάνικος Γάμος»
Και τέλος, το Ionian Channel για την κάλυψη του γεγονότος στην Πάτρα και τη συνέντευξη από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Ταραμάνη Λαζαρία και τα παιδιά μας.
Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό Έλσα Καπνίση που συνόδευσε την αποστολή μας.
Η εξωστρέφεια του σχολείου μας μέσω της συνεργασίας με όλους τους ανθρώπους του τόπου μας, τους φορείς της κοινότητας και τους ιστορικούς πολιτιστικούς συλλόγους μας αποτελεί προτεραιότητα!
Στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών που διεξήχθη στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας!
Και,ναι,τα παιδιά μας έχουν να πουν και να δώσουν πολλά! Εκπροσώπησαν το σχολείο μας και τη Ζάκυνθο με περηφάνια,προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά της, κι αποδεικνύοντας ότι αποτελούν το λαμπρό μέλλον μας!
27 Μαρτίου 2025
Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου συμμετέχει στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας που διοργανώνει το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών στις 29 Μαρτίου στην Πάτρα, με θεματικό άξονα: «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου».
Οι 342 σχολικές μονάδες που συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα αντιμετώπισαν πολυεδρικά το θέμα, εκπονώντας ερευνητικές εργασίες, έργα δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δρώμενα, ψηφιακές αφηγήσεις, μουσικές παραγωγές, βιωματικά εργαστήρια,
Το σχολείο μας θα συμμετέχει με ένα αφιέρωμα – ντοκιμαντέρ (βίντεο) σχετικά με το μοναδικό είδος θεάτρου του τόπου μας, την «Ομιλία», με τίτλο:
“Η Ζάκυνθος ομιλεί”.
Το αφιέρωμα -ντοκιμαντέρ δημιούργησαν, με πολύ κόπο και αγάπη, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος β2 Γυμνασίου: Χαράλαμπος Λουκίσας, Αναστάσης Μεϊντάνης Αναστάσιος Ρόκκος, Αναστασία Σιάσιου, Διονύσης Τσερεγκούνης, Ειρήνη Τσαούση, με την βοήθεια της εκπαιδευτικού φιλολόγου Ταραμάνη Λαζαρίας, στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Θεωρούμε πως η συμμετοχή σχολικών μονάδων στο Δίκτυο ενισχύει τους μεταξύ τους δεσμούς, εντείνει την εξωστρέφεια των σχολείων, αναδεικνύει δεξιότητες και ταλέντα των μαθητών, καλλιεργεί τον κριτικό και κοινωνικό εγγραμματισμό τους.
Τέλος, θεωρούμε πως το εν λόγω θέμα, παρά τις ταχύτητες που καθημερινά αναπτύσσουμε και την άνετη κυκλοφορία μας στη χώρα της πληροφορίας, παραμένει ιδεώδες για την κάλυψη των ανωτέρω παραμέτρων και την ουσιαστική μας επαφή με τη «γειτονική μας ετερότητα».
24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
Χρόνια πολλά σε όλους! Ζήτω η 25η Μαρτίου ! Ζήτω η Ελλάδα!
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσικού σχολείου Ζακύνθου η εορταστική μας εκδήλωση για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Συμπληρώνονται φέτος 204 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821, της σημαντικότερης επετείου της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας που οδήγησε στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.
Μέσα από την αφήγηση των βασικότερων ιστορικών γεγονότων της περιόδου καθώς και τη συνοδεία ποιημάτων και τραγουδιών, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας ανέδειξαν με τρόπο μοναδικό και συγκινητικό αυτή την κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας που σηματοδότησε όχι μόνο την αναγέννηση του ελληνικού έθνους, αλλά ενέπνευσε συνολικά τον Φιλελευθερισμό στην ευρωπαϊκή ήπειρο του 19ου αιώνα. Παράλληλα απέτησαν ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας, που με το απαράμιλλο θάρρος και την υπέρμετρη γενναιότητά τους κατάφεραν να πετύχουν ό,τι φάνταζε ίσως τότε ακατόρθωτο, την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες σκλαβιάς, κατακτώντας τελικά την Ελευθερία και βάζοντας τα θεμέλια για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους δυτικού τύπου.
Η 25η Μαρτίου συνιστά μέρα εθνικής υπερηφάνειας, ανάτασης και μνήμης, μια γιορτή όλων των Ελλήνων, που πάντα θα εμπνέονται από τον Αγώνα του ’21 και τα υψηλά ιδανικά που αυτός ενσαρκώνει την ιδέα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης!
Ας μην ξεχνάμε το χρέος μας απέναντι σε αυτούς τους ήρωες .
Να κρατάμε ζωντανές τις αξίες τους και να χτίζουμε ένα μέλλον αντάξιο των θυσιών τους!
22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
Συγχαρητήριο Μήνυμα
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου για τη δυναμική συμμετοχή τους στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση 2025, που πραγματοποιήθηκε στο The Mall Athens στις 21 Μαρτίου 2025.
Με το δικό τους περίπτερο, ανέδειξαν το εκπαιδευτικό έργο της Σχολικής μονάδας, την πλούσια μουσική μας παράδοση και τον μοναδικό πολιτισμό της Ζακύνθου, προβάλλοντας τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τη μαθητική κοινότητα.
Η συμμετοχή τους επιβεβαιώνει τη μέγιστη συμβολή του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν και μεταφέροντας τη ζακυνθινή κουλτούρα σε όλη την Ελλάδα.
Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την αξιόλογη πρωτοβουλία!
Με εκτίμηση εκ της Διευθύνσεως .
21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
Τα οφέλη της αλληλεπίδρασης ,της ανταλλαγής καλών πρακτικών,της καλλιέργειας δεξιοτήτων, του εκπαιδευτικού έργου και της προβολής της μουσικής παιδείας από τη συμμετοχή μας στη σημερινή Μαθητική Εμπορική Έκθεση ήταν μοναδικά και η εμπειρία πρωτόγνωρη!
Υπεύθυνη συντονίστρια, η εκπαιδευτικός κ.Λιζέτα Ταραμάνη.
Συγχαρητήρια σε όλες και όλους!!
Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου ,με τη “Μαντολινάτα του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου”, βάσει των μαθημάτων της μουσικής, της νεοελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και της οικονομίας, που συνδυάστηκαν στα πλαίσια του προγράμματος της Εικονικής Επιχείρησης, συμμετείχα στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση 2025 στην Αθήνα που θα φιλοξενήθηκε στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens,την Παρασκευή 21 Μαρτίου και την οποία συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα.
Για πρώτη φορά υπήρξε παρουσία από τη Ζάκυνθο και αυτήν ήταν με το Μουσικό σχολείο.
Οι μικροί “startuppers” είχαν το δικό τους περίπτερο, για να προβάλουν το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου τους , τη μουσική και τον πολιτισμό του νησιού!
Μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά, που με τη συμμετοχή τους, έμαθαν για τα οφέλη της αλληλεπίδρασης ,της ανταλλαγής καλών πρακτικών, της καλλιέργειας δεξιοτήτων, του εκπαιδευτικού έργου και της προβολής της μουσικής παιδείας.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά, αλλά και στην υπεύθυνη συντονίστρια, την εκπαιδευτικό κ.Λιζέτα Ταραμάνη όπως και στους υπόλοιπους καθηγητές αλλά και την δ/νση του Μουσικού καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, ανοίγουν νέους δρόμους στα παιδιά και τα ενθαρρύνει να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της μουσικής παιδείας και του πολιτισμού της Ζακύνθου.
Συγχαρητήρια σε όλες και όλους!!
2Ο ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
Η “Μαντολινάτα” στην εφημερίδα “Ημέρα τση Ζάκυνθος”
Στα πλαίσια του προγράμματος της Εικονικής Επιχείρησης του Ja Greece, το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου θα συμμετέχει αύριο, Παρασκευή 21 Μαρτίου στην Μαθητική Εμπορική Έκθεση στην Αθήνα.
Η Εμπορική Έκθεση διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον οργανισμό Junior Achievement πανευρωπαϊκά και αποτελεί μία από τις βασικές δραστηριότητες-διαγωνισμούς, που υλοποιείται στo πλαίσιο του προγράμματος της Εικονικής Επιχείρησης (Company Program).
Η Εμπορική Έκθεση έχει ως στόχο τη συμμετοχή και αναγνώριση των επιτευγμάτων των μαθητών σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Παράλληλα ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριών, φέρνοντάς τους σε επαφή με άλλα συμμετέχοντα σχολεία, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, να επικοινωνήσουν, να αναπτύξουν την έννοια της ευγενούς άμιλλας και του συναγωνισμού καθώς και να αναπτύξουν τις δεξιότητες παρουσίασής τους.
Οι μαθητικές επιχειρήσεις αξιολογούνται από κριτική επιτροπή βάσει των διεθνών κριτηρίων και κανονισμών του Junior Achievement Europe.
Στην έκθεση αυτή θα συμμετέχει για πρώτη φορά σχολείο από τα ΙΟΝΙΑ και είναι το Μουσικό της Ζακύνθου, το οποίο, ίδρυσε την «μουσική επιχείρηση», τον Οκτώβριο του 2024 και σκοπεύει να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων, των φιλόμουσων , των θαυμαστών μιας ορχήστρας νυκτών έγχορδων οργάνων , και όσων αγαπούν το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του μουσικού αυτού συνόλου. Επίσης προσδοκά να ενισχύσει τους δεσμούς του Επτανησιώτη, του Έλληνα της Ελλάδος, του Έλληνα της Διασποράς με την μουσική του τόπου μας.
Μιλώντας στην «ΗΜΕΡΑ», η υπεύθυνη του προγράμματος, Φιλόλογος κα Ταραμάνη Λαζαρία και οι μαθητές που θα συμμετέχουν, αναφέρουν τους στόχους και την εμπειρία που θα «κερδίσουν», εκπροσωπώντας για πρώτη φορά το νησί μας. «Είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει μαθήματα και αυτός ήταν ο αρχικός μου σκοπός , που επέλεξα αυτό το πρόγραμμα. Αρχικά το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, την οποία λατρεύουμε, όπου μέσα από αυτό, τα παιδιά θέλουμε να παράγουν λόγο, να γράψουν κείμενα, να μιλήσουν προφορικά, να έχουν δομή σκέψης και λογικής αλλά και να αναζητήσουν λέξεις, όπως είναι και το κεφάλαιο της διαφήμισης με τα θετικά και τα αρνητικά. Όλο αυτό θέλαμε να γίνει πραγματικά και διαδραστικά με πολύ απλό τρόπο και φτάσαμε σε αυτό το πρόγραμμα. Αυτό ήταν το ευτύχημα για εμένα, ότι το χάρηκαν και ενθουσιάστηκαν. Είναι επίσης και η Κοινωνική Πολιτική Αγωγή που μας δείχνει πώς να είμαστε ενεργοί πολίτες και να γίνουμε μέλος μιας κοινότητας. Επειδή είμαστε σε Μουσικό Σχολείο, δεν μπορούσε να λείπει η μουσική και ήταν πολύ όμορφο να συνεργαστούμε , Μουσικοί, Φιλόλογοι, Οικονομολόγοι και Ιστορικοί για να βγει αυτό το πρόγραμμα», αναφέρει η κα Ταραμάνη.
Στη «Μαντολινάτα», συμμετέχουν εικοσιπέντε άτομα και τρεις εκπαιδευτικοί, όμως η αποστολή θα αποτελείται από πέντε μαθητές και άλλους δυο εκπαιδευτικούς. Η προετοιμασία του προγράμματος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024 όπου οι ίδιοι μαθητές σχεδίασαν τα λογότυπα, έγραψαν κείμενα για την ιστοσελίδα τους και δούλεψαν σκληρά για τη διοργάνωση της συμμετοχής.
Ερωτηθείς για το κομμάτι προβολής της επιχείρησης, απαντά η κα Ταραμάνη «Μπορεί να αποτελέσει μια εικονική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Τα παιδιά βγαίνοντας από εδώ, μπορεί να γίνουν μουσικοί ή κάτι άλλο. Όμως ό,τι κι αν γίνουν θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πώς θα το προβάλουν. Έτσι τα παιδιά μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής ετοίμασαν μια ιστοσελίδα και μια «προβολή» για να παρουσιάσουν στον κόσμο τί κάνει «Η Μαντολινάτα» Ζακύνθου, όπως επίσης ποιες αρχές και αξίες πρεσβεύει. Θέλουμε να προσφέρουμε μουσική μέσα από την καρδιά μας και από την ψυχή μας».
Συναίσθημα υπερηφάνειας η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου «Είναι ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπούμε όλη τη Ζάκυνθο και την μουσική της. Αυτό βέβαια μας δημιουργεί ένα άγχος, αλλά μέσα από το δημιουργικό άγχος έρχονται οι επιτυχίες και οι αποτυχίες, όπου είναι ένα μεγάλο μάθημα για εμάς και τα παιδιά», συμπληρώνει η κα Ταραμάνη.
Η Σιλβή Ξένου, είναι μία από της μαθήτριες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα:«Ασχολούμαι με την κιθάρα πέντε χρόνια κι έτσι αποφάσισα να συμμετέχω στο πρόγραμμα. Μέσα από αυτό μπορούμε να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας, να αναδείξουμε την παραδοσιακή μουσική μας , η οποία δε μοιάζει με καμία. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός ούτε να κερδίσουμε, αλλά θέλω να γνωρίσω καινούργιο κόσμο και να αποδείξουμε στον κόσμο ότι δεν είναι μόνο η καινούργια μουσική που ελκύει αλλά και η παλιά παραδοσιακή μουσική». Ο Διονύσης Αμπελάς, βρίσκεται στο χώρο της Μαντολινάτας και μοιράζεται μαζί μας τη προσωπική του σκέψη για το πρόγραμμα:«Είμαστε σε μια ηλικία που δε θα πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα παιδιά και προσωπικά εμένα δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει να γνωρίσω τον κόσμο της επιχείρησης, της δημιουργικότητας και των Δημοσίων Σχέσεων». Η Κωνσταντίνα Γιατρά, μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου μεταδίδει τον ενθουσιασμό της προς τη συμμετοχή της:«Μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές μου είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα είμαστε εκεί. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό που είμαστε το πρώτο σχολείο από τη Ζάκυνθο και είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα για εμένα».
Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κος Σπύρος Φιορεντίνος «Τα παιδιά μαζί με την κα Ταραμάνη, μέσα από τα μαθήματα της Πληροφορικής, της Οικονομίας και της Γλώσσας, πάνε στην «πράξη», στήνοντας το δικό μας περίπτερο και δημιουργούμε μια εικονική επιχείρηση. Είναι πολύ σημαντικό και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που για πρώτη φορά το νησί μας πηγαίνει σε μια τέτοια έκθεση. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και ευχαριστούμε τους χορηγούς που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα».
Η Μελωδική Πένα αποτελεί την πρώτη απόπειρα του σχολείου μας για την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας, θεωρώντας ότι ο Τύπος υπήρξε ανέκαθεν ο πιο σημαντικός τρόπος επικοινωνίας, στηρίζοντας τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης, επισφραγίζοντας τη στάση εξωστρέφειας του σχολείου μας και θέλοντας να σας κάνουμε κοινωνούς της σχολικής μας καθημερινότητας. Ο τίτλος θέλαμε νασυνδέει την ιδέα της γραφής και της δημιουργικότητας με τον χαρακτήρα του σχολείου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε το πρώτο τεύχος αυτού του εγχειρήματος που προβάλλει τις ζωντανές φωνές της νεολαίας μας, των παιδιών μας. Αποτελεί μια απόδειξη της ανθεκτικότητας, της φιλοπονίας, της δημιουργικότητας και των ονείρων των καθοδηγητών του αύριο, απόδειξη ενεργού πολιτειότητας!
Η έκδοση της εφημερίδας μας μάς έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε περισσότερα από αυτά που πιστεύαμε ότι θα δημιουργήσουμε, πιστεύαμε ότι είναι πολύ δύσκολο για να πετύχει, κι όμως τα καταφέραμε! Βαθιά συγκινημένη και εντυπωσιασμένη από τις ιστορίες και τις αφηγήσεις, τα άρθρα και την έμπνευση των παιδιών μας, ομολογώ ότι η προσπάθειά τους ανέδειξε εκτός από τις γνώσεις και τη φιλομάθεια, τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση, τη συνοχή μας ως σχολική κοινότητα!
Η «αίθουσα σύν-ταξης» των «τάξεων» του Λυκείου συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων έκφρασης, λόγου και επικοινωνίας στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας!
Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να μας ταξιδέψουν μέσα από το λόγο τους στις σκέψεις τους, ας προτρέπουμε, ως εκπαιδευτικοί και γονείς, τα παιδιά μας στη συμμετοχή σε τέτοιες εκδοτικές προσπάθειες!
Και δεν σταματάμε εδώ! Ξεκινήσαμε με μεγάλες προσδοκίες και την έκδοση του Γυμνασίου!
12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) πραγματοποιήθηκε δράση στις τάξεις του Γυμνασίου.
Όλα τα τμήματα έκαναν κουίζ γνώσεων σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό και συζήτησαν τα αντίστοιχα ζητήματα στο μάθημα της πληροφορικής Γυμνασίου.
Η δράση κινήθηκε στο εξης τρίπτυχο:
Όλοι οι φιλόλογοι δούλεψαν στο μάθημα της γλώσσας κείμενο που τους δόθηκε με τίτλο ” Ποια η διαφορά μεταξύ εκφοβισμού, έντονου σωματικού παιχνιδιού και ενός συνηθισμένου καυγά”
Όλα τα τμήματα έκαναν κουίζ γνώσεων σχετικό με τον διαδικτυακό εκφοβισμό και συζήτησαν τα αντίστοιχα ζητήματα στο μάθημα της πληροφορικής.
Πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο, συζήτηση και βιωματικό παιχνίδι με θέμα ” συναισθηματικό βαρόμετρο” απο την ψυχολόγο της Σχολικής Μονάδας κ.Ιουστίνης Σπυροπούλου και της Σχολικής Συμβούλου κ.Σέρρας Ευαγγελίας
τα οποία συντόνισε η ίδια.
Το κουίζ είναι μέσα από το σαιτ “safer internet 4 kids”.
11 Μαρτίου 2025
Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου δήλωσε τη στήριξή του και έγινε κομμάτι της παγκόσμιας προσπάθειας για την ημέρα του ασφαλούς διαδικτύου! Με τη συμμετοχή μας, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Το Διαδίκτυο μπορεί και πρέπει να είναι ένας ασφαλής και θετικός χώρος για όλους!
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σεβασμό, κριτική και δημιουργικότητα. Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά και νέους, γονείς και φροντιστές, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς, για να ενθαρρύνει όλους να παίξουν τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου. Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα, να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.
21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Μια ακόμη συνάντηση στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Τipping Point in Education σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό!
Αυτή τη φορά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου, συναντήθηκαν διαδικτυακά με τον κ. Δημήτρη Ζαΐρη, για να μιλήσουν για το επάγγελμα του ένστολου!
Υπηρέτησε περισσότερα από 15 χρόνια στον Ελληνικό Στρατό και ήταν ένας από τους εθνικούς εκπροσώπους της Ελλάδας στον Οργανισμό Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ. Το 2020 κέρδισε το βραβείο PMI Young Professional Award ως ο καλύτερος από τους καλύτερους παγκοσμίως για την αριστεία στη διαχείριση έργων.
Παθιασμένος με την προσφορά, εξελέγη το 2024 ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Ένωση Υποτρόφων Ωνάση (Όμιλος Ωνάση), μια κορυφαία ελληνική ένωση περισσότερων από 2.500 επιστημόνων, επιχειρηματιών και διανοουμένων παγκόσμιας κλάσης.
Το ίδιο παθιασμένα μας μίλησε για τη δουλειά του κα κέρδισε το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών μας!
Σας ευχαριστούμε!
Υπεύθυνη προγράμματος η εκπαιδευτικός φιλόλογος κα Ταραμάνη Λιζέτα και συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί ο κ. Σεβαστιάδης Άγγελος και η κ. Σέρρα Λίλα
20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Τσικνοπέμπτη στο Μουσικό Σχολείο:
Παράδοση και Πολιτισμός.
Σήμερα, Τσικνοπέμπτη, στο Μουσικό Σχολείο μας τηρήθηκε με συνέπεια το πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας. Οι πρώτες διδακτικές ώρες κύλησαν κανονικά, με τους μαθητές να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των Μουσικών συνόλων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής μας παιδείας.
Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων τις τελευταίες ώρες πραγματοποιήθηκε δράση στα πλαίσια του ενεργού πολίτη σύμφωνα με τον βιώσιμο στόχο 3 που αφορά την καλή υγεία και ευημερία με στόχο να συμμετέχουν οι μαθητές σε δραστηριότητες φυσικής άσκησης και ενθαρρύνοντας τους στην συχνή αθλητική δραστηριότητα.
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα υγείας και ευημερίας , να τους παροτρύνει όπως και να τους ενθαρρύνει να παρουσιάζουν θέματα ,όπως μουσικές παραδοσιακές εκδηλώσεις ή συναυλίες και μουσικά σχήματα που τους κάνουν να νιώθουν χαρούμενοι στο σχολικό περιβάλλον.
Άλλωστε, το Μουσικό Σχολείο δεν είναι μόνο χώρος μάθησης, αλλά και ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που παράγει, διατηρεί και αναδεικνύει τα έθιμα του τόπου μας.
Χρόνια πολλά σε όλους!
19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Στις 19/02/2025 υλοποιήθηκαν με επιτυχία δράσεις ενημέρωσης και
ευαισθητοποίησης των μαθητών των Β’, Γ’ και ΣΤ’ τάξεων του Μουσικού Σχολείου
Ζακύνθου, σχετικά με το φαινόμενο της έμφυλης /ενδοοικογενειακής βίας. Η
ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών πραγματοποίησε παρουσίαση
του φαινομένου, μέσα από εκπαιδευτικό υλικό και βίντεο. Συγκεκριμένα, μίλησε για
τις μορφές βίας, τα στερεότυπα και το σεξισμό, τις επιπτώσεις, τον κύκλο βίας και
τον τρόπο εκδήλωσης αυτού. Επίσης, αναφέρθηκε σε μύθους σχετικούς με τη βία, σε
ευρωπαϊκά και ελληνικά δεδομένα, καθώς και σε τρόπους αντιμετώπισης και
εξάλειψης του φαινομένου.
Eυχαριστήσουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές για την ενεργή συμμετοχή τους και τις άκρως ενδιαφέρουσες συζητήσεις που προέκυψαν, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό για την συνεργασία και την πολύτιμη υποστήριξή τους.
Επίσης η Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου ευχαριστεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θυμάτων Βίας Ζακύνθου για την εξαιρετική συνεργασία και προσωπικά την Ψυχολόγο κ. Πέγκυ Κλάδη.
14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024
Η δεύτερη συνάντηση με τον inspirational mentor, κ. Σπύρο Μαγιάτη είναι γεγονός!
Στις 14 Φεβρουαρίου του παρουσιάσαμε πιο ολοκληρωμένα την εικονική επιχείρησή μας, την ορχήστρα έγχορδων και πνευστών οργάνων, τη «Μαντολινάτα του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου»!
Τι θα έκανε μια εικονική επιχείρηση για να παρουσιάσει το προϊόν της; Μέσα από ένα powerpoint με διαφάνειες που περιλαμβάνει το σκοπό, τα μέλη, το έργο και τις δυνατότητες της επιχείρησης, αλλά και ένα βίντεο με δηλώσεις των παιδιών, στο οποίο καταδεικνύουν τη μαγεία της εμπειρίας από τη συμμετοχή τους σε αυτή, αποδώσαμε με ζωντάνια την αγάπη μας για αυτό που κάνουμε!
Στη συνέχεια ακολούθησε η περιήγηση στην ιστοσελίδα που διαμορφώσαμε, στην οποία κάθε κείμενο , φωτογραφία , βίντεο, είναι γέννημα των ιδεών των μελών της «επιχείρησης»!
Ο κ. Μαγιάτης μας επιβράβευσε για την όλη προσπάθεια και για την ωριμότητα του προϊόντος! Μέσα από τις επισημάνσεις του, μας βοήθησε να καταλάβουμε τι μας λείπει και πώς θα καταφέρουμε να το βελτιώσουμε! Με χαρά προσφέρθηκε να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας σε όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος και να συνδράμει σε κάθε βήμα!
Τον ευχαριστούμε θερμά για όλα!
11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025: ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ ευχαριστεί και τιμά θερμά το σχολείο μας για τη συμμετοχή στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Κοινωνικά δίκτυα: προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους φίλους μας» που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025, σήμερα 11 Φεβρουαρίου 2025.
Οι μαθήτριες Αγγελική Αρβανιτάκη (Α1) και η Αναστασία Σιάσιου (Β2) θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτό με έργα ζωγραφικής για να στείλουν το μήνυμά τους.
Γι αυτό το λόγο το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου τους απένειμε «ΕΠΑΙΝΟ».
Συγχαρητήρια στις μαθήτριές μας!
Επίσης , το σχολείο μας έχει εγγραφεί ως επίσημος υποστηρικτής κι έχουμε συμπεριληφθεί σε έναν πανελλήνιο ένα χάρτη με τους υποστηρικτές της Ημέρας, που έμπρακτα ενώνουν τις φωνές τους για ένα ασφαλέστερο και ποιοτικότερο διαδίκτυο για εμάς και τα παιδιά μας.
Η διεύθυνση συγχαίρει τις μαθήτριες και την Εκπαιδευτικό κ.Λιζέτα Ταραμάνη για την συμμετοχή τους στον μαθητικό διαγωνισμό !
8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του @Junior Achievement Greece δημιουργήσαμε την μαθητική επιχείρηση «Η Μαντολινάτα του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου», που βασίστηκε στην ορχήστρα έγχορδων και πνευστών μουσικών οργάνων του σχολείου μας! Απαρτίζεται από μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου.
Η μεγάλη μας πείρα σε μουσικά σύνολα, η συνεχής επαφή μας με την παράδοση και τα τραγούδια, δουλεύοντας με πολλούς διαφορετικούς συνθέτες κι έχοντας ένα ευρύ ρεπερτόριο, η ανάγκη εξωστρέφειας που μας συνοδεύει, αλλά και ο ρομαντισμός μας οδήγησαν να κάνουμε την ιδέα μας πράξη!
Εμείς, στη «Μαντολινάτα του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου», θέλουμε να ξαναφέρουμε την παράδοση στο σπίτι του κάθε Ζακυνθινού, Έλληνα, να την ξανακάνουμε αγαπημένη του συνήθεια, να επενδύσουμε στην παράδοση, στην επτανησιακή ιστορία, στην ελληνικότητα, στην ελεύθερη έκφραση, να ξαναθέσουμε τις βάσεις της μουσικής παιδείας του τόπου μας και να επαναστρέψουμε τον μουσικό – μαθητή στην ανάδειξη του μουσικού πλούτου του νησιού.
Για την προβολή του έργου μας και της αγάπη μας στη μουσική δημιουργήσαμε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο την οποία αξίζει να επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε σε αυτή, ακούγοντας τη μουσική μας, τις εμπειρίες μας ,τόσο μέσα από τη δουλειά μας όσο και μέσα από τις πρόβες, τα βίντεο και τα κείμενά μας κατά τη διάρκεια όλου του εγχειρήματος! Κι ας μη ξεχνάτε καθ’όλη την περιήγησή σας ότι φτιάχτηκε από παιδιά με τη βοήθεια της συντονίστριας εκπαιδευτικού, ότι πρόκειται για μια μαθητική ιστοσελίδα!
Σχεδιάσαμε το λογότυπό μας, στήσαμε την ιστοσελίδα μας, μοιράσαμε ρόλους, προγραμματίσαμε τι θα περιέχει, γράψαμε κείμενα, φτιάξαμε βίντεο στα οποία καταθέτουμε την αγάπη μας για τη μαντολινάτα!
Ένα επίπονο και μακρόπνοο σχέδιο!
Ταξιδέψτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι μέσα από την ιστοσελίδα μας!!!
Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου πραγματοποίησε την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση των αιχμαλώτων του Άουσβιτς, του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης κρατουμένων του Β’ Π.Π που ταυτίστηκε με τη φρίκη του Ολοκαυτώματος 6 εκατομμυρίων Εβραίων αλλά και χιλιάδων άλλων θυμάτων που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες του.
Το Ολοκαύτωμα υπήρξε ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός, ένα συλλογικό τραύμα που στοίχειωσε την Ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- συνείδηση οδηγώντας στην καταρράκωση των αξιών του σύγχρονου πολιτισμού.
Στο πρώτο μέρος της παρουσίασής μας έγινε μια σύντομη αλλά περιεκτική ιστορική αναδρομή στη διασπορά των Εβραίων στις χώρες της Ευρώπης, στις εύθραυστες και συχνά συγκρουσιακές σχέσεις που αναπτύχθηκαν με τους κατά τόπους χριστιανικούς πληθυσμούς καθώς και στα οικονομικά, θρησκευτικά και πολιτικά αίτια που υποδαύλισαν το φαινόμενο του αντισημιτισμού.
Στη συνέχεια το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στη μεσοπολεμική Γερμανία και στο πως ο Χίτλερ μετέτρεψε τις διάχυτες αντιεβραικές προκαταλήψεις σε δομικό στοιχείο της απεχθούς εθνικοσοσιαλιστικής του ιδεολογίας, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την νοσηρή υλοποίηση της Τελικής Λύσης, τη συστηματική δηλ. γενοκτονία εκατομμυρίων εβραίων που πραγματοποιήθηκε με βιομηχανοποιημένο τρόπο στους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια των στρατοπέδων θανάτου της Ευρώπης.
Στο τελευταίο μέρος εστιάσαμε στον ελληνικό εβραϊσμό δίνοντας έμφαση σε πτυχές της μακράς παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας Ζακύνθου, καθώς και στη διάσωση αυτής χάρη στην μοναδική αλληλεγγύη που επέδειξαν οι τοπικές αρχές και ο πληθυσμός του νησιού. Παράλληλα, όμως κάναμε την θλιβερή αντιπαραβολή με τις δεκάδες ιστορικές κοινότητες εβραίων της Ελλάδας που εξολοθρεύθηκαν, όπως εκείνες της Κέρκυρας και της Θες/νικης, συχνά με την ανοχή ή και την πρόθυμη συνέργεια πολλών χριστιανών συντοπιτών τους.
Σε μια εποχή όπως η σημερινή που τα φαινομένα μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας αναζωπυρώνονται, τέτοιες επέτειοι είναι απαραίτητες όχι μόνο ως αφόρμηση για την καλλιέργεια της ιστορικής γνώσης και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά επίσης για να αντιληφθούν οι μαθητές μας τις ολέθριες συνέπειες που μπορούν να προκαλέσουν η προκατάληψη, ο ρατσισμός και η εχθροπάθεια. Σ΄έναν παγκοσμιοποιημένο κόσµο όπου ο Άλλος βρίσκεται συνεχώς δίπλα μας, είναι ηθικό χρέος όλων μας να συνυπάρξουμε µαζί του µε σεβασµό και πνεύµα ανεκτικότητας, και εμπνεόμενοι απο τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος να βροντοφωνάξουμε ένα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ σε κάθε φαινόμενο αντισημιτισμού και μίσους.
Στις 21 Γενάρη, οι μαθητές και μαθήτριες της A’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Α’ Νεκροταφείο Ζακύνθου στα πλαίσια σχετικού εκπαιδευτικού προγράμματος που διοργανώνει το ΚΕ.ΠΕ.Α. Λιθακιάς.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαίσιο κήπο γλυπτών αλλά και για ένα ιδιαίτερο τόπο μνήμης με υψηλή συμβολική αξία, αφού στους τάφους του φιλοξενούνται ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πνευματικής, πολιτικής και πολιτιστικής ιστορίας του νησιού μας. Υπό την καθοδήγηση της κας Αβούρη Πηνελόπης και του κου Βισβάρδη Αναστάσιου, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για το χρόνο και τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας, οι μαθητές μας περιδιάβηκαν ανάμεσα σε ταφικά μνημεία μεγάλης καλλιτεχνικής αλλά και ιστορικής αξίας. Ήρθαν σε επαφή με εντυπωσιακά έργα γλυπτικής σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Ιάκωβος Μαλακατές, ενώ γνώρισαν καλύτερα την ιστορία του τόπου μας, αφού κάθε τάφος αποτέλεσε έναυσμα για να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο επιφανών προσώπων της Ζακύνθου, όπως οι οικογένειες Καραμπίνη και Δαμίρη, ο πολιτικός Κωνσταντίνος Λομβάρδος, ο μουσουργός Παύλος Καρρέρ, ο ιστορικός Λεωνίδας Ζώης κ.α που καθένας συνεισέφερε με τον τρόπο του στη διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμία του νησιού.
Ολοκληρώνοντας τη δράση, οι μαθητές αποχώρησαν εντυπωσιασμένοι από τα σπουδαία καλλιτεχνήματα του ιστορικού μας κοιμητηρίου, αλλά και με προβληματισμό και θλίψη για τις εικόνες εγκατάλειψης που αντίκρυσαν. Ταλαιπωρημένα ταφικά μνημεία, σκουριασμένες περίτεχνες σιδεριές, πέτρινα γλυπτά με βρύα, και στρώσεις ρύπου αναζητούν επίμονα το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών αλλά και κάθε Ζακυνθινού που ενδιαφέρεται να διατηρηθεί ζωντανό το πλούσιο ιστορικο μας παρελθόν.
Το Α’ Νεκροταφείο Ζακύνθου αποτελεί ένα ανεκτίμητο υπαίθριο μουσείο, γεμάτο μνημεία που αφηγούνται την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας. Δυστυχώς, η έλλειψη συντήρησης και σεβασμού οδηγεί σταδιακά στη φθορά αυτού του μοναδικού πολιτιστικού θησαυρού. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την ιστορία του τόπου μας ζωντανή, προστατεύοντας τα μνημεία που αποτελούν τον καθρέφτη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ας δράσουμε τώρα, πριν η φθορά μετατραπεί σε λήθη.
Υπεύθυνοι δράσης και συνοδοί εκπαιδευτικοί: Ταραζής Χρήστος, Σεβαστιάδης Άγγελος
19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Οι μαθητές του σχολείου μας, γεμάτοι ενσυναίσθηση για το περιβάλλον, ανέλαβαν δράση για να βελτιώσουν τον χώρο που τους φιλοξενεί καθημερινά.
Με φροντίδα και συνεργασία, καθάρισαν την αυλή του σχολείου μαζεύοντας ανακυκλώσιμα υλικά .
Η πρωτοβουλία τους δείχνει πως όταν αγαπάμε και σεβόμαστε τον χώρο μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον για όλους. Ένα σπουδαίο μάθημα για το πώς οι μικρές μας πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλη αλλαγή!
Αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας!!
18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Δράσεις για το περιβάλλον
Το Junior Achievement Greece υλοποιεί το Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Girls Go Circular(GGC), σε συνεργασία με το EIT – European Institute of Innovation and Technology, ώστε να συμβάλει στη μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων σε ηγετικές και επιχειρηματικές θέσεις, βοηθώντας κορίτσια κι αγόρια ηλικίας 14-19 ετών στην Ευρώπη, στην ανάπτυξη των ψηφιακών και ηγετικών δεξιοτήτων τους, ενώ μαθαίνουν για την κυκλική οικονομία και βρίσκουν λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.
Η κυκλική οικονομία συμπληρώνει την ψηφιακή εκπαίδευση παρέχοντας ένα μοναδικό μέσο για την αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και μαθητριών.
Το Μουσικό σχολείο Ζακύνθου συμμετείχε στο πρόγραμμα με μαθητές από το Γ1 και Β2 Γυμνασίου, στα πλαίσια των φιλολογικών μαθημάτων. Χάρη στην αλληλένδετη φύση των θεμάτων, στη διαθεματικότητα, οι εκπαιδευόμενοι ωθούνται στο να στοχαστούν πάνω στις κοινωνικές αλλαγές της εποχής μας και να προετοιμαστούν προκειμένου να οικοδομήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την Ευρώπη, συμβαδίζοντας με τους 17 βιώσιμους στόχους που έχει θέσει για την εκπαίδευση .
Το online εκπαιδευτικό έργο, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Circular Learning Space», παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές εκπαιδευτικές ενότητες αντικείμενα όπως ανακύκλωση, την κλιματική αλλαγή, τη διατροφή. Οι ενότητες αυτές βασίζονται σε μια εκπαιδευτική προσέγγιση της μάθησης μέσω πρακτικής εφαρμογής μεταδίδοντας γνώσεις και δεξιότητες μέσω μιας διαδραστικής δομής στη βάση δοκιμασιών.
Έλαβαν πιστοποιητικά κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος!
Συγχαρητήρια στον μαθητή:
Διονύση Αμπελά
Και στις μαθήτριες:
Αναστασία Σιάσιου,
Ευφροσύνη Κλάδη,
Κάτσα Κλεσάρα και
Ελίσα Γκιόκα.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Λιζέτα Ταραμάνη
11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Και η συμμετοχή μας στο Μαθητικό Ραδιόφωνο δεν σχετίζεται μόνο με τη μουσική!
Μια σειρά από podcast για την ιστορία της Ζακύνθου.
Με αφορμή το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και την ιστορία της αρχαίας Ελλάδος , οι μαθητές της Α΄ Λυκείου ερεύνησαν, αναζήτησαν, συνέταξαν κείμενα για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου τους, με βάσει τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν, και τις μετέτρεψαν σε ηχογράφηση, στα πλαίσια της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, για να τις μεταλαμπαδεύσουν σε όσους ακούν το μαθητικό ραδιόφωνο. Συμμετέχουν οι μαθητές και μαθήτριες:
Ανάγνωση κειμένου η Κωνσταντίνα Σαϊσανά σε κείμενο που έγραψε η Μαρία Μαρίνου, Αγγελική Κόκλα σε δικό της κείμενο,
η Λαμπρινή Κεφαλληνού σε κείμενο δικό της, ενώ πίσω παίζει ζωντανά πιάνο ο Διονύσης Μαυρομάτης,
και τέλος, ο Γιάννης Στέφος, σε κείμενο δικό του.
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας για την προσπάθειά τους και που αντιλαμβάνονται ώριμα πια τη σημασία της ιστορίας μας , της γλώσσας μας και της έρευνας!
Όταν εισέλθετε στο συνημμένο link μπορείτε να δείτε και τα τέσσερα επεισόδια στη σειρά κάτω κάτω. Πατώντας πάνω στο καθένα ξεχωριστά θα δείτε την εντολή «αναπαραγωγή επεισοδίου» όπου μπορείτε να ακούσετε το καθένα ξεχωριστά!ΥΠΕΥΘΥΝΗ :ΤΑΡΑΜΑΝΗ ΛΑΖΑΡΙΑ
Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, που με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό συμμετέχουν σε επιμορφώσεις εντός κι εκτός του διδακτικού τους ωραρίου! Γιατί το έργο τους συμβαδίζει με ένα κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται , αλλάζει, αναθεωρεί και εκσυγχρονίζεται! Και οι εκπαιδευτικοί μας είναι εκεί!
Καλή, δημιουργική και μελωδική χρονιά από το Μουσικό σχολείο Ζακύνθου και μέσα από τη συμμετοχή του στο Μαθητικό Ραδιόφωνο!!!
Τα παιδιά μας ηχογράφησαν κι επιμελήθηκαν τη συμμετοχή της Μαντολινάτας στο αφιέρωμα στον καθηγητή μουσικής «ΗΛΙΑ ΘΩΜΑ» στο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου στις 9 Νοεμβρίου 2024, αναρτώντας την, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Λαζαρίας Ταραμάνη, στο μαθητικό ραδιόφωνο «Europeanschoolradio».
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας όχι μόνο για το ταλέντο τους στις τέχνες, αλλά γιατί καλλιεργούν δεξιότητες ηχογράφησης , μοντάζ μουσικής, δημιουργίας αφισών μέσω της ζωγραφικής και, κυρίως, συνεργασίας και αλληλεγγύης!
Ακούγονται:
Η Βαρκαρόλα του Δημήτρη Λάγιου
Σπουδές σε ελληνικά θέματα του Δημήτρη Λάγιου
Cristoforo Colombo Marcia
Η αφίσα αποτελεί ζωγραφιά της μαθήτριας Μαρίας Μαρίνου, της Α’ τάξης του Λυκείου.
Η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα παγκοσμίως,την «Εικονική Επιχείρηση», είναι γεγονός! Τους/τις βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες, με τις οποίες θα μάθουν να συνεργάζονται δημιουργικά και να ηγούνται ομάδων.
Αναδεικνύειται η αξία των ηγετικών ικανοτήτων στο σχολείο, προετοιμάζοντας έτσι τους ενεργούς πολίτες του αύριο! Παρατηρητικότητα, δημιουργική σκέψη, στρατηγική, είναι μερικές από από τις δεξιότητες που καλλιεργεί στους μαθητές και τις μαθήτριές μας!
Με τα προγράμματα των προσομοιώσεων επιχείρησης ενισχύονται και αξιοποιούνται ικανότητες και ταλέντα που μπορεί να μην ανακαλύπταμε ποτέ .
Το σχολείο μας συμμετέχει με τι άλλο;
Με ένα μουσικό σύνολο! Αυτό της Μαντολινάτας!
Και δεν σταματάμε εδώ! Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στο θεσμό του @ inspirationals mentors! Σε αυτό το εγχείρημα έχουμε συμπαραστάτη τον inspirational mentor, τον κ. Σπύρο Μαγιάτη!
Yπουργοί, Ιδρυτές πετυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και ανώτατα στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών, γνωστοί δημοσιογράφοι και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες με κοινωφελές έργο. Είναι οι 56 φετινοί Inspirational Mentors JA Greece, που θα σταθούν στο πλευρό των μικρών «επιχειρηματιών», με στόχο να εμπνεύσουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα/μαθητικό διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece.
Οι Inspirational Mentors «υιοθετούν» από μια μαθητική «startup» και πραγματοποιούν δύο συναντήσεις (δια ζώσης ή διαδικτυακές), μία τον Δεκέμβριο και μία τον Ιανουάριο, με την ομάδα που υποστηρίζουν.
Στόχος είναι να εμπνεύσουν τα παιδιά μέσα από τη δική τους ιστορία επιτυχίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και να τους δώσουν δύναμη για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, αλλά και να υποστηρίξουν ενεργά την επιχειρηματική ιδέα των μαθητών/μαθητριών!
Σήμερα 9 Δεκεμβρίου το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου είχε τη χαρά να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ζάκυνθος, το νησί των δικαίων» που διοργανώνει το ΚΕ.ΠΕ.Α. Λιθακιάς.
Οι μαθητές και μαθήτριες της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Β’ Λυκείου είχαν έτσι την ευκαιρία να ρθουν σε επαφή με μια ιδιαίτερη-και σε πολλούς ακόμη άγνωστη- πτυχή της τοπικής μας ιστορίας που συνδέεται με τη μακρά και πολυδιάστατη παρουσία της Εβραϊκής κοινότητας του νησιού μας.
Μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδρομή που «ανέβλυζε» ιστορία, περιηγηθήκαμε σε τόπους μνήμης της εβραϊκής παράδοσης, όπως το Νεκροταφείο και η Συναγωγή καθώς και άλλα σημεία της πόλης, όπως ο Ναός του Εσταυρωμένου στο Κρυονέρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και η οικία Ρώμα που το καθένα συνυφαίνεται με συγκεκριμένα ιστορικά περιστατικά από την μακραίωνη παρουσία των Ζακυνθινών Εβραίων.
Πολύτιμοι αρωγοί σε αυτή την περιδιάβασή μας ήταν η κα Αβούρη Πηνελόπη, ο κος Βισβάρδης Αναστάσιος και η κα Νικολοπούλου Ιωάννα τους οποίους θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς για το χρόνο τους και τις χρήσιμες πληροφορίες που μοιράστηκαν απλόχερα μαζί μας δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να καλλιεργήσουν με τρόπο βιωματικό την ιστορική τους γνώση για μια θρησκευτική μειονότητα που μολονότι δεν υπάρχει πια αποτέλεσε μέρος αναπόσπαστο του πολυπολιτισμικού παρελθόντος του νησιού μας και στοιχείο οργανικό του τόπου μας.
Υπεύθυνοι δράσης και συνοδοί εκπαιδευτικοί: Ταραζής Χρήστος, Σαμοϊλη Ελισάβετ
6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Μαθαίνω να ενεργώ με φροντίδα και σύνεση στους χώρους του σχολείου μου. Αισθάνομαι χαρούμενος/η σε ένα όμορφο και λειτουργικό σχολείο!
Τα παιδιά μας αναλαμβάνουν δράση καθώς και την ευθύνη των πράξεών τους…! Σε “ατυχείς” στιγμές της σχολικής ζωής τους, έγραψαν στους τοίχους της τάξης και τώρα ήρθε η ώρα αυτό να διορθωθεί, με τον πλέον διδακτικό και δημιουργικό τρόπο! Στο τέλος της δράσης, που διοργανώθηκε από την εκπαιδευτικό Λουκία Τραχάνη και τη Σύμβουλο Σχολικής Ζωής Ευαγγελία Σέρρα, τα παιδιά ρωτούσαν πότε μπορεί η δράση αυτή να επαναληφθεί…! Στόχος επετεύχθη λοιπόν
3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας ατόμων με Αναπηρία, το Μουσικό Σχολείο πραγματοποίησε δράσεις με σκοπό να μπορέσουν οι μαθητές μας να συναισθανθούν πώς είναι η ζωή κάποιου που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους δυσκολίες…
Υπάρχουν πρακτικά εμπόδια?
Ζει όπως οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος? Επικοινωνεί εύκολα? Κινείται άνετα εκτός σπιτιού?
Με λίγα λόγια, προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την ενσυναίσθηση, γι’ αυτή την τόσο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα.
Το βίντεο που προβλήθηκε στα παιδιά του γυμνασίου, και η βιωματική δράση που ακολούθησε, πλαισίωσαν ιδανικά το εγχείρημα αυτό, που εμπνεύστηκαν η ψυχολόγος του Σχολείου, κ. Σπυροπούλου Ιουστίνη με την Σύμβουλο Σχολικής Ζωής κ. Σέρρα Ευαγγελία.
29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Το ιδιαίτερα συναρπαστικό εκπαιδευτικό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Οι μαθητές της Ζακύνθου συνομιλούν με τον Γρηγόριο Ξενόπουλο μοιράζοντας μυστικά του “τότε’’ και του “τώρα’’ στο σαλόνι της Διάπλασης», βασισμένο στη διαπλαστική παιδαγωγική μέθοδο του Ξενόπουλου και τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν την 26η Νοεμβρίου μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Α2 και Β1 του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου στο Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Οι υπεύθυνες του προγράμματος κα. Αλεξάνδρα Κατσαΐτου και κα. Έφη Λάζου, αφού καλωσόρισαν τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους έφεραν σε επαφή με έργα του συγγραφέα από την παιδική βιβλιοθήκη του μουσείου, με τα οποία ασχολήθηκαν ως μικροί δημιουργοί και παρουσιαστές. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα εκτυλίχθηκε γύρω από ένα θεατρικό δρώμενο, απόσπασμα από «Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας», το έργο ζωής του Ξενόπουλου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο στην ιστορία του σπιτιού της κοντέσσας Βαλέραινας, επέδειξαν εξαιρετική συμπεριφορά βοηθώντας ως συνεργάτες μέσα από διαδραστικές τεχνικές, ενώ δεν ήταν λίγα τα παιδιά που ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στην υποκριτική, αυτοσχεδιάζοντας και συμμετέχοντας στο θεατρικό! Το πρόγραμμα έκλεισε με ένα πέπλο συγκίνησης με τα παιδιά να παρουσιάζουν ποιο είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή τους και συζητώντας γύρω από την κεντρική ερώτηση του έργου «ιδανικά ή ανάγκη». Αξίες ζωής, ιδανικά, χαμόγελα και αισιοδοξία μπορούν να μας υποδείξουν μια πιο ποιοτική και δημιουργική ζωή που θα μας φέρει πιο κοντά με τον εαυτό μας αλλά και με τους γύρω μας!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την εκπαιδευτικό κα. Αλεξάνδρα Κατσαΐτου και την εκπαιδευτικό-θεατρολόγο κα. Έφη Λάζου για τη θερμή υποδοχή, τη ξενάγηση, τη διάχυση πληροφοριών για τους πολύτιμους θησαυρούς που φιλοξενούνται στο Μουσείο Ξενόπουλου, καθώς και τους ηθοποιούς Τάσο Αβούρη και Αντώνη Παπαδάκη.
Υπεύθυνες της δράσης και συνοδοί εκπαιδευτικοί: Αγναντή Δωροθέα (ΠΕ02), Σαμοΐλη Ελισάβετ (ΠΕ02).
25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Στις 25 Νοεμβρίου οι μαθητές/τριες του Μουσικού σχολείου Ζακύνθου ( Α1 Γυμνασίου) (απο) δράσανε διαφορετικά!
Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με αφορμή το λαϊκό παραμύθι Το πιο γλυκό ψωμί επισκεφτήκαμε το αρτοποιείο της γειτονιάς μας, Κυβετός. Ο αρτοποιός και ιδιοκτήτης, κ.Παύλος Κυβετός, μας υποδέχτηκε εγκάρδια και μας αποκάλυψε όλα τα μυστικά της τέχνης του ψωμιού σήμερα,αφού μας οδήγησε στο εργαστήριό του!Τα παιδιά μας εντυπωσιάστηκαν απ’όλα όσα άκουσαν και είδαν στον χώρο και στη συνέχεια, έθεσαν στον κ.Κυβετό τις δικές τους ερωτήσεις και απορίες γύρω από την παρασκευή του ψωμιού, αλλά και το επάγγελμα του αρτοποιού.Στο τέλος, το προσωπικό του αρτοποιείου ετοίμασε για όλους μας πλούσια κεράσματα που δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο!Σίγουρα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία!
Συνοδοί εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι της δράσης:Αγναντή Δωροθέα-ΠΕ02,Κομιώτη Γεωργία-ΕΕΠ/ΕΒΠ-ΠΕ02
Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το Αρτοποιεία Κυβετός που αποδέχτηκαν την πρόσκληση μας και μας φιλοξένησαν αλλά και ενημέρωσαν τους μαθητές μας για τον ιδιαίτερο τρόπο της τέχνης παραγωγής του ψωμιού .
17 ΝΟΜΒΡΙΟΥ 2024
Οι πρώτες συναντήσεις στα πλαίσια του προγράμματος The Tipping Point in Education είναι γεγονός.
Η ένταξη του σχολείου μας στο πρόγραμμα “Mental health: an in-school approach” έχει στόχο την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας των μαθητών/τριών, παρέχοντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία για την γνωριμία με πιθανές επαγγελματικές διαδρομές.
Η πρώτη μας, λοιπόν, συνάντηση είχε το θέμα τι σημαίνουν οι έννοιες της ομαδικότητας, της ανθεκτικότητας και της ενσυναίσθησης στο πλαίσιο του σχολείου, μιας ομάδας, μιας συνεργασίας , προσωπικής , σχολικής κι αργότερα επαγγελματικής.
Τα παιδιά έθεσαν τα ερωτήματα τους κι έλυσαν σημαντικές απορίες για την καλλιέργεια αυτών των γνωρισμάτων στην ποιότητα ζωής και στην αυτοβελτίωση. Ήταν μια εποικοδομητική και δημιουργική συζήτηση! Συναντηθήκαμε διαδικτυακά με τον Νικόλαο (Nikolaos) Γκαρέλια-Οικονόμου (Gkarelias-Oikonomou) ψυχολόγο, με ειδίκευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Ευχαριστούμε πολύ το μέντορα και το The Tipping point in Education για την ευκαιρία που μας δίνεται να συμμετέχουμε στη δράση, με την υποστήριξη του THI Australia.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, Ταραμάνη Λαζαρία και οι σχολικοί σύμβουλοι ζωής, Άγγελος Σεβαστιάδης και Ευαγγελία Σέρρα
7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Σε μια ακόμη ξεχωριστή δράση συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΕ.Α. Λιθακιάς, στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος: «Ζάκυνθος, το νησί των δικαίων»! Η υπεύθυνη του ΚΕ.ΠΕ.Α. Λιθακιάς, κα Πηνελόπη Αβούρη ξενάγησε τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2 τμήματος του Λυκείου σε μια «ιστορική» διαδρομή, υπενθυμίζοντας σημαντικές στιγμές της ιστορίας του τόπου μας και αναφερόμενη σε αξιομνημόνευτες μορφές της εβραϊκής κοινότητας. Ξεκινώντας από το εβραϊκό νεκροταφείο, στην περιοχή της Μπόχαλης, και συνεχίζοντας την περιήγηση στον Ναό του Εσταυρωμένου, μετά στο παλιό νοσοκομείο, όπου τώρα στεγάζεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, στην οικεία, επίσης, του Λουκά Καρρέρ, έπειτα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, καταλήξαμε στη συναγωγή, όπου τώρα υπάρχουν τα μνημεία προς τιμή του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Λουκά Καρρέρ.
Μάθαμε πολλά κι είδαμε ακόμη περισσότερα, κρυμμένες και αθέατες σε πολλούς πτυχές και μέρη της ιστορίας μας!
Σας ευχαριστούμε, ΚΕ.ΠΕ.Α Λιθακιάς, για το υπέροχο αυτό «ταξίδι»!
Υπεύθυνες δράσης και συνοδοί εκπαιδευτικοί: Ταραμάνη Λαζαρία, Καπνίση Έλσα
30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τους εκπαιδευτικούς ΚΕ.ΠΕ.Α Λιθακιάς Ζακύνθου, και κυρίως τον κ. Αναστάσιο Βισβάρδη, που μας υποδέχθηκε σήμερα στις αποθήκες της σταφίδας στην περιοχή του Αγίου Χαράλαμπου στη χώρα της Ζακύνθου, για να ξεναγήσει το τμήμα Α1 του Γυμνασίου Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου στον κόσμο της σταφίδας, στα πλαίσια του προγράμματος «Μάκενα πολιτισμού (Σταφίδα)».
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1, αφού επεξεργάστηκαν μέσα στην τάξη φύλλα εργασίας σχετικά με την ιστορία της σταφίδας, τη χρήση της στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητές της, έκαναν μια αναδρομή στο παρελθόν στο χώρο του σταφιδεργοστασίου, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων της ομάδας του ΚΕ.ΠΕ.Α Λιθακιάς, για τον τρόπο συγκομιδής και παρασκευής της στη Ζάκυνθο, τότε και σήμερα! Γύρισαν τη «μάκενα», δοκίμασαν σταφίδες, έφτιαξαν ένα κολάζ για την ιστορία της σταφίδας!
Μια μοναδική εμπειρία κι ευκαιρία εξωστρέφειας και συνεργασίας του σχολείου με την κοινότητα.
Ευχαριστούμε πολύ και ευελπιστούμε κα σε μελλοντική συνεργασία μας!
Υπεύθυνη του σχολείου μας για τη δράση: Ταραμάνη Λαζαρία
Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου προσπαθεί στην μακρόχρονη πορεία του να γίνει συμπεριληπτικό , να ενισχύει τη δυνατότητα παρακολούθησης του σχολείου, της συμπεριφοράς, της αυτοεκτίμησης, της αίσθησης του ανήκειν , των σχέσεων μαθητών-οικογένειας-εκπαιδευτικών, να ενισχύει τη σχέσης του σχολείου με την αγορά εργασίας.
Για να συμβάλλουμε στην προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών μας να μην λαμβάνουν τις πιο κρίσιμες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές αποφάσεις τυχαία εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή μας στο αναγνωρισμένο και εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εδώ και 8 χρόνια πρόγραμμα The Tipping Point in Education, που αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό , στην καλλιέργεια οριζόντιων και κάθετων δεξιοτήτων και σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος.
Αντί για 2-3 ανθρώπους-πρότυπα, οι νέοι, πριν πάρουν συνειδητοποιημένα αποφάσεις ζωής, σε ένα σχολικό έτος “συναντούν” περισσότερους επαγγελματίες με τους οποίους δε θα μπορούσαν να μιλήσουν διαφορετικά. Οι μαθητές\τριες βρίσκουν το σχολείο συνοδοιπόρο στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς τους , αλλά και αισθάνονται το σχολείο ως θεσμό που επιτελεί το ρόλο του και ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.
Ο επαγγελματισμός των εκπαιδευτικών μας και η διαρκής ανάπτυξή τους και θέληση για ενίσχυση των δεξιοτήτων τους , με απώτερο στόχο την προσφορά τους στα παιδιά μας, αποτέλεσαν και το κίνητρο για τη συμμετοχή τους στη χθεσινή, 16-10-2024, και σημερινή, 17-10-2024, επιμόρφωση από τους έμπειρους συντονιστές του εν λόγω προγράμματος. Υπεύθυνη του προγράμματος για το σχολείο μας η εκπαιδευτικός φιλόλογος Ταραμάνη Λαζαρία και συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής κ.κ. Ευαγγελία Σέρρα και Άγγελος Σεβαστιάδης.
10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
” Παγκόσμια ημέρα ψυχικής ευεξίας, και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου προσπάθησαν να μετατρέψουν για λίγες ώρες τη σχολική ζωή των μαθητών τους, ακριβώς σε ό,τι ο όρος “ευεξία” ορίζει!
Αφού λοιπόν ενημερώσαμε τα παιδιά στο πώς η ψυχική ευεξία μεταφράζεται κι εφαρμόζεται μέσα στην καθημερινότητά μας, στη συνέχεια οι χώροι του Σχολείου μας μετατράπηκαν σε ένα απέραντο εργαστήρι: χαράς, παιχνιδιού, δημιουργικότητας, συνεργατικότητας και ξεγνοιασιάς! Καθηγητές και μαθητές έπαιξαν μαζί επιτραπέζια, ζωγράφισαν, κατασκεύασαν ψηφιακή αφίσα, αθλήθηκαν, γέλασαν με την καρδιά τους, πάντα με τη συνοδεία μουσικής!
Τα χαμόγελα όλων μας στη λήξη της γιορτής, θα έφερναν “ψυχική ευεξία” και στους πλέον απαισιόδοξους”
Συγχαρητήρια στους συντονιστές των δράσεων κ.Λιζέτα Ταραμάνη , κ.Ευαγγελία Σέρρα , κ.Λουκία Τραχάνη αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν σε όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή