Το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Παρέχει σημαντικές δυνατότητες για αναζήτηση πληροφοριών, ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση, μάθηση, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και διευκολύνει την υλοποίηση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών εργασιών και υποχρεώσεων. Η ορθή χρήση του διαδικτύου είναι απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
Παράλληλα, φαίνεται ότι υπάρχουν και προκλήσεις στο διαδίκτυο. Οι προκλήσεις αυτές δεν μπορούν να μηδενίσουν τις δυνατότητες που μπορεί το διαδίκτυο να προσφέρει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση των μαθητών. Είναι πλέον απαραίτητο να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές μας να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με κριτική σκέψη και να τις διαχειρίζονται με τον κατάλληλο τρόπο.
Τα παιδιά, οι γονείς τους, οι κηδεμόνες και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, καθώς και να γνωρίζουν τα εργαλεία και τις στρατηγικές για προστασία τους. Τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και τις δεξιότητες ψηφιακού και επικοινωνιακού γραμματισμού, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλλουν ενεργά σε μια συμμετοχική κοινωνία. Πρέπει να έχουν πρόσβαση και συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία κατάλληλα για την ηλικία τους, που θα τους βοηθήσουν να δρουν διαδικτυακά με ασφάλεια και υπευθυνότητα.
Στις παρακάτω ιστοσελίδες μπορείτε να βρείτε ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά και να προβείτε σε καταγγελία περιστατικού Cyberbullying ή να αναζητήσετε υποστήριξη.
https://saferinternet4kids.gr/
Η Γραμμή Βοηθείας ‘help-line 210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).
Η Γραμμή Βοηθείας αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος πλαισίου Safer Internet με τους δύο άλλους άξονες τη Δράση Ενημέρωσης saferinternet4kids.gr και την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για Παράνομο Περιεχόμενο και Παράνομη Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο SafeLine.gr.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν Διαδικτυακά Μαθήματα για παιδιά και νέους μέσα στην πλατφόρμα e-class κάνοντας κλικ στην παρακάτω σελίδα: