ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

21 Σεπτεμβρίου 2021
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

: «Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση για τον εμβολιασμό στη μαθητική κοινότητα»

Με την έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία,ένας από τους στόχους του Υ.ΠΑΙ.Θ. είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη σημασία της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατανοώντας την ανάγκη ορθής και σε βάθος ενημέρωσης των μαθητών/τριών και των γονέων/κηδεμόνων τους,διοργανώνειτην Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 στις 16:00 ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ενημέρωση για τον Εμβολιασμό Παιδιών και Εφήβων 12-17 ετών».

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα.Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα.Βάνα Παπαευαγγέλουθα ενημερώσουν για τη σημασία του εμβολιασμού και ταυτόχρονα θα απαντήσουν σε κάθε απορία και ερώτημα σχετικά με τα εμβόλια.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται, από το κανάλι του Υ.ΠΑΙ.Θ.στο YouTube στο σύνδεσμο:https://youtu.be/KzHniXrJQaQ αλλά και από τον λογαριασμό που διαθέτει τοΥ.ΠΑΙ.Θ. στο κοινωνικό δίκτυο Facebook (σύνδεσμος: https://www.facebook.com/MinEduGR ).

Στο πλαίσιο του ανοικτού διαλόγου, μπορείτε να υποβάλλετε τα ερωτήματά σας στη φόρμαhttps://forms.gle/7qVHt6NfTASWHxCw5από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στις 14:00.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και η αρμόδια υφυπουργός Ζέττα Μακρή

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών και των γονέων/κηδεμόνων.

 

Η Υφυπουργός

 

ΖΩΗ (ΖΕΤΤΑ) Μ.  ΜΑΚΡΗ

24 Ιουνίου 2021
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306

Η πενταψήφια δημόσια και δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης10306 τέθηκε σε λειτουργία το Σάββατο 4 Απριλίου 2020 με αρχικό σκοπό την εύκολη πρόσβαση των πολιτών που κατοικούν όλη την επικράτεια της Ελλάδας σε Ειδικούς Ψυχικής Υγείας και την τηλεφωνική υποστήριξή τους, για τις πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας τουCovid-19, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Παράλληλα με την καινούργια πραγματικότητα στην οποία βρεθήκαμε όλοι, με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον ρυθμό της ζωής μας, αναδείχθηκαν νέες ανάγκες στον ελληνικό πληθυσμό, στα παιδιά και στους γονείς, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με νέα καθημερινότητα.

Η Γραμμή συστήθηκε με πρωτοβουλία της  Α΄ Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό  Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Το πρόγραμμα συνέχισε τη λειτουργία του απευθυνόμενο σε ποικίλες ανάγκες στήριξης πια, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», από τον Δεκέμβριο 2020, με την επιστημονική εποπτεία  της Α΄Ψυχιατρικής Κλινικής και την λειτουργική εποπτεία της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ».

Καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 10306, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν:

Επιλογή 1: Για ψυχολογική βοήθεια

Επιλογή 2: Για κοινωνικά θέματα

Επιλογή 3: Για θέματα που αφορούν σε παιδιά και εφήβους

Σε κάθε επιλογή απαντάει ξεχωριστή ομάδα ειδικών, κατάλληλων για το αντίστοιχο αίτημα.

Η επιλογή 3 που αφορά γονείς, παιδιά και εφήβους και εκπαιδευτικούς,  στελεχώνεται από Παιδοψυχίατρους, Παιδοψυχολόγους και Κοινωνική Λειτουργό.

 

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη για θέματα που αφορούν Παιδιά και Εφήβους

Α.Από  τη Γραμμή, προσφέρονται ανώνυμα υπηρεσίες συμβουλευτικής, υποστήριξης και καθοδήγησης για κάθε προβληματισμό που απασχολεί τους γονείς,  μικρά παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, σχετικό με την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, είτε σχετίζονταν με τις συνθήκες απομόνωσης, είτε όχι.

Β.Πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών με γονείς.Στην εξέλιξη της λειτουργίας της Γραμμής, επιχειρείται γενίκευση της δράσης της στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας, η οποία στοχεύει να καλύψει πρώιμες ανάγκες διαχείρισης εσωτερικευμένων ή εξωτερικευμένων προβλημάτων που παρουσιάζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας (Δημοτικό), μέσω της οργανωμένης θεραπευτικής παρέμβασης στους γονείςτους.

Συγκεκριμένα, έχουν σχεδιαστεί και προσφέρονται  δωρεάν 10 τηλεφωνικές ή μέσωβιντεοκλήσηςθεραπευτικές συνεδρίες στους γονείς παιδιών, τα οποία παρουσιάζουν άγχος, φοβίες, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές διαγωγής ή προβλήματα στη χρήση του διαδικτύου.

Διαδικασία επιλογής. Αφού ακούσει ο ειδικός ψυχικής υγείας το αίτημα του γονέα, θα ζητήσει από τον καλούντα την συναίνεσή του για να καταγράψει βασικά στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να προγραμματιστούν τα επόμενα ραντεβού. Θα είναι εβδομαδιαία, ει δυνατόν σε σταθερή μέρα και ώρα, προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα του καλούντα και τις δυνατότητες της Γραμμής.

Παρέμβαση. Πραγματοποιείται τηλεφωνικά ή  μέσω βιντεοκλήσης. Το πρώτο ραντεβού θα αφιερώνεται στη λήψη λεπτομερούς αναπτυξιακού ιστορικού και τα επόμενα στη δομημένη παρέμβαση υποστήριξης, κατάλληλης για το κύριο σύμπτωμα που παρουσιάζει το παιδί τους. Στην αρχή και το τέλος της παρέμβασης συμπληρώνονται ερωτηματολόγια από τους γονείς με στόχο την αξιολόγηση της παρεχόμενης υπηρεσίας.

 

Γ. Παρέμβαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε εφήβους

Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των ηλικιών και τις ξεχωριστές ανάγκες τους, η ομάδα μας παραμένει προς το παρόν στη διάθεση των γονέων  (ή των ιδίων αν πρόκειται για εφήβους) για την ανώνυμη κάλυψη και συμβουλευτική μέσω τηλεφωνικής κλήσης, ενώ σχεδιάζεται η εξ αποστάσεως θεραπευτική παρέμβαση και θα ενημερωθείτε σύντομα για αυτή.

Σας προτρέπουμε να αξιοποιήσετε αυτήν τη δωρεάν υπηρεσία ψυχοκοινωνικής παρέμβασης ή/και να προτρέψετε γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα παιδιά τους και δεν έχουν πρόσβαση σε παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες να επικοινωνήσουν με την γραμμή και να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να γράψετε στο 10306pediaefivoi@gmail.com

 

Εκ μέρους της  Επιστημονικής και Συντονιστικής Ομάδας Έργου του «10306»

 

Ελένη Λαζαράτου

Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ

 

 

18 Ιουνίου 2021
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Ενημέρωση για την «Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής », μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2021–2022

Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν,  σε Δημόσιο Ημερησίο και Εσπερινό ΓΕ.Λ.–ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ για το σχολικό έτος 2021–2022, υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής», μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://e-eggrafes.minedu.gov.gr,

ή μέσω της διαδικτυακής πύλης https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-ananeose-eggraphes-se-geniko-kai-epaggelmatiko-lukeio, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από την18ηΙουνίου 2021και ώρα 10:00έωςκαιτη 2ηΙουλίου2021 και ώρα 23:59. Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών/τριών την Ηλεκτρονική Αίτηση υποβάλλει ο κηδεμόνας που έχει καταχωρισθεί ως «Κηδεμόνας e-εγγραφές» στο ΠΣ myschool σύμφωνα με την αρίθμ. 64547/ΓΔ4/3-6-2021  εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.. στο ΠΣ myschool

Επισημαίνεται ότι:  Για τα Γυμνάσια, Ηλεκτρονική Αίτηση υποβάλλουν μόνο οι κηδεμόνες των ανήλικων μαθη-τών/τριών ή οι ίδιοι οι μαθητές/τριες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, που φοίτησαν στη Γ’ Τάξη κα-τά το τρέχον σχολικό έτος 2020 –2021.

Είσοδος στην εφαρμογή e-εγγραφές:

Για την είσοδο στην εφαρμογή e-εγγραφές, είναι απαραίτητοι οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis)του κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας που επιθυμεί να υποβάλει Ηλεκτρονική Αίτηση.

Σημειώνεται ότι:

 • Η Ηλεκτρονική Αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α ́ 75).

·Μετά την υποβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης ο έτερος κηδεμόνας πρέπει άμεσα να δηλώσει με κάθε πρόσφορο τρόπο (είτε με αποστολή e-mail είτε με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986) στον/στη Διευθυντή/ντρια των Γενικών Λυκείων ή Επαγγελματικών Λυκείων ή Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων ότι εγκρίνει το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αίτησης, όπως εκείνο έχει υποβληθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι άμεσοι κίνδυνοι από τη διάδοση του νέου κορωνοϊού COVID-19 οφείλουν να αποστείλουν Υπεύθυνη Δήλωση μέσω της ιστοσελίδας του https://www.gov.gr(https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/upeuthune-delose-kai-exousiodotese)και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη σχολική μονάδα ή να παρουσιαστούν, κατόπιν συνεννόησης, για την οριστική εγγραφή, ανανέωση εγγραφής ή μετεγγραφή τους, προσκομίζοντας όσα δικαιολογητικά απαιτούνται κατά περίπτωση:  Για τα ΓΕ.Λ. μέχρι την έναρξη των μαθημάτων

Για τα ΕΠΑ.Λ. από την 6ηΙουλίου 2021έως τη16ηΙουλίου 2021ηλεκτρονικά ή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με φυσική παρουσία, κατά τις ημέρες θερινής εφημερίας των σχολικών μονάδων.

16 Ιουνίου 2021
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Επεξηγηματικό κείμενο για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα»

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος:
Tο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα»εξασφαλίζει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή ,που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια,για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και στοχεύει στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου.
Κριτήρια επιλεξιμότητας:
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ,οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε επιλέξιμη δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.
Διευκρινίζεται ότι το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Για παράδειγμα,για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα των 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια του Α’ κύκλου του προγράμματος, μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020, οι οποίοι εντάσσονται στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Κατά τη διάρκεια του Β’ κύκλου, θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση και οι υπόλοιποι δικαιούχοι που πληρούν τα εισοδηματικά και τα υπόλοιπα κριτήρια του προγράμματος, ανεξαρτήτως του αν είναι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικογένειες μπορούν να διερευνήσουν την επιλεξιμότητά τους και αυτόματα μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή που αναφέρεται στο επόμενο σημείο.
Τρόπος υποβολής αιτήσεων:
Οι αιτήσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην εφαρμογή https://beneficiary.digital-access.gov.gr/. Οι αιτούντες καλούνται αρχικά να μπουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://www.digital-access.gov.gr ώστε να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και την αναλυτική διαδικασία για την υποβολή της αίτησης επιχορήγησης. Μετά, εισέρχονται στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς τους στο Taxisnet και ολοκληρώνουν την καταχώρηση των στοιχείων τους δηλώνοντας επιπλέον το προσωπικό τους ΑΜΚΑ. Καταχωρούν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου ώστε να λαμβάνουν έγκαιρη και εμπιστευτική πληροφορία από το Πρόγραμμα μέσω SMS. Δηλώνουν το σύνολο των εξαρτώμενων τέκνων για τα οποία επιθυμούν να κάνουν αίτηση και συμπληρώνουν τα στοιχεία φοίτησής τους. Επισημαίνεται ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να καταθέσει μόνο μία αίτηση στο σύστημα, η οποία θα πρέπει να αφορά το σύνολο των εξαρτώμενων τέκνων τα οποία είναι επιλέξιμα να λάβουν επιταγή.
Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις:
Οι διασταυρώσεις των στοιχείων που επιβεβαιώνουν την επιλεξιμότητα των εξαρτώμενων τέκνων να ωφεληθούν από το πρόγραμμα γίνονται κυρίως ηλεκτρονικά. Πιο συγκεκριμένα, στον Α’ κύκλο του προγράμματος, η επιβεβαίωση της σύνθεσης της οικογένειας, της εισοδηματικής κατηγορίας, και της φοίτησης των τέκνων σε δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης αρμοδιότητας του Υ.ΠΑΙ.Θ., πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Εφόσον υπάρχουν προβλήματα στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα πρέπει να γίνονται διορθώσεις στα αντίστοιχα μητρώα του δημοσίου, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος.Επισημαίνεται ότι η επιτυχής ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων επιλεξιμότητας  για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτεί συμφωνία των στοιχείων τους στο Μητρώο ΑΜΚΑ και το Μητρώο MySchool.  Σε περίπτωση μη δυνατότητας ηλεκτρονικής διασταύρωσης των στοιχείων κάποιας μαθήτριας ή κάποιου μαθητή, παρότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι σχετικές οδηγίες, οι Διευθυντές των Σχολείων καλούνται να επικοινωνούν με το Υ.ΠΑΙ.Θ. μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Ημερομηνία λήξης του προγράμματοςΗ ημερομηνία γενικής λήξης του Προγράμματος είναι η Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021. Μετά από αυτή την καταληκτική ημερομηνία δεν θα είναι δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων ,η έκδοση νέων επιταγών για αιτήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και η πραγματοποίηση αγορών με τις εκδοθείσες επιταγές (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν ακυρώσεις και επανεξαργυρώσεις επιταγών και αναφέρονται αναλυτικά στην Προκήρυξη του Προγράμματος

7 Μαΐου 2021
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

επαναλειτουργία των σχολείων δια ζώσης…

Αγαπητοί γονείς –κηδεμόνες,  Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά

Με την έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας τη Δευτέρα 10 Μαΐου σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου είναι υποχρεωτικός για τους/τις μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς. Διενεργείται δύο (2) φορές τη βδομάδα, προ Δευτέρας και Πέμπτης και πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην σχολική μονάδα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία της.

 1. Κάθε βδομάδα παίρνετε δωρεάν από το φαρμακείο το self test για τα παιδιά σας. Απαιτείται το ΑΜΚΑ των παιδιών σας.
 2. Κάθε Κυριακή και Τετάρτη θα κάνετε το τεστ στα παιδιά σας. ( Δείτε το βιντεο στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/)
 3. Το αποτέλεσμα του τεστ το δηλώνετε στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/ στην ενότητα «Σχολική κάρτα για covid-19»
 4. Στη συνέχεια κάνετε εκτύπωση της σχολικής κάρτας. Αν δεν έχετε εκτυπωτή γράφετε χειρόγραφα τη βεβαίωση

5.Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη οι μαθητές δείχνουν τη βεβαίωση στους εκπαιδευτικούς τους. Τη βεβαίωση την    κρατάνε πάντα μαζί τους οι μαθητές  για να τη δείχνουν σε κάθε έλεγχο. Όποιος μαθητής/τρια δεν έχει τη σχετική βεβαίωση δε θα του/της επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο, σύμφωνα με την ΚΥΑ 1925/05-05-2021.

 1. Εάν το τεστ είναι θετικό οι μαθητές παραμένουν σπίτι, όπως και όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι και μέσα σε 24 ώρες θα πρέπει να επαναλάβουν το τεστ είτε δωρεάν σε κάποια δομή, είτε με πληρωμή σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο. Σε περίπτωση που το δεύτερο τεστ είναι αρνητικό παίρνουν σχετική βεβαίωση και επιστρέφουν στο σχολείο. Σε περίπτωση που είναι θετικό ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Προβλέπεται επίσης, η εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί:

 η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

 τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

 οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

 η χρήση αντισηπτικών,

 οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

 οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,

 τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

 

https://self-testing.gov.gr/covid19-school-card-print.pdf

8 Απριλίου 2021
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306

Η πενταψήφια δημόσια και δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 τέθηκε σε λειτουργία το Σάββατο 4 Απριλίου 2020 με αρχικό σκοπό την εύκολη πρόσβαση των πολιτών που κατοικούν όλη την επικράτεια της Ελλάδας σε Ειδικούς Ψυχικής Υγείας και την τηλεφωνική υποστήριξή τους, για τις πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Παράλληλα με την καινούργια πραγματικότητα στην οποία βρεθήκαμε όλοι, με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον ρυθμό της ζωής μας, αναδείχθηκαν νέες ανάγκες στον ελληνικό πληθυσμό, στα παιδιά και στους γονείς, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με νέα καθημερινότητα.

Η Γραμμή συστήθηκε με πρωτοβουλία της  Α΄ Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό  Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Το πρόγραμμα συνέχισε τη λειτουργία του απευθυνόμενο σε ποικίλες ανάγκες στήριξης πια, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», από τον Δεκέμβριο 2020, με την επιστημονική εποπτεία  της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής και την λειτουργική εποπτεία της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ».

Καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 10306, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν:

Επιλογή 1: Για ψυχολογική βοήθεια

Επιλογή 2: Για κοινωνικά θέματα

Επιλογή 3: Για θέματα που αφορούν σε παιδιά και εφήβους  

Σε κάθε επιλογή απαντάει ξεχωριστή ομάδα ειδικών, κατάλληλων για το αντίστοιχο αίτημα.

Η επιλογή 3 που αφορά γονείς, παιδιά και εφήβους και εκπαιδευτικούς,   στελεχώνεται από Παιδοψυχίατρους, Παιδοψυχολόγους και Κοινωνική Λειτουργό.

 

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη για θέματα που αφορούν Παιδιά και Εφήβους

Α. Από  τη Γραμμή, προσφέρονται ανώνυμα υπηρεσίες συμβουλευτικής, υποστήριξης και καθοδήγησης για κάθε προβληματισμό που απασχολεί τους γονείς,  μικρά παιδιά,  εφήβους και εκπαιδευτικούς, σχετικό με την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, είτε σχετίζονταν με τις συνθήκες απομόνωσης, είτε όχι.

Β.  Πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών με γονείς. Στην εξέλιξη της λειτουργίας της Γραμμής, επιχειρείται γενίκευση της δράσης της στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας, η οποία στοχεύει να καλύψει πρώιμες ανάγκες διαχείρισης εσωτερικευμένων ή εξωτερικευμένων προβλημάτων που παρουσιάζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας (Δημοτικό), μέσω της οργανωμένης θεραπευτικής παρέμβασης στους γονείς τους.

Συγκεκριμένα, έχουν σχεδιαστεί και προσφέρονται  δωρεάν 10 τηλεφωνικές ή μέσω βιντεοκλήσης θεραπευτικές συνεδρίες στους γονείς παιδιών, τα οποία παρουσιάζουν άγχος, φοβίες, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές διαγωγής ή προβλήματα στη χρήση του διαδικτύου.

Διαδικασία επιλογής. Αφού ακούσει ο ειδικός ψυχικής υγείας το αίτημα του γονέα, θα ζητήσει από τον καλούντα την συναίνεσή του για να καταγράψει βασικά στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να προγραμματιστούν τα επόμενα ραντεβού. Θα είναι εβδομαδιαία, ει δυνατόν σε σταθερή μέρα και ώρα, προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα του καλούντα και τις δυνατότητες της Γραμμής.

Παρέμβαση. Πραγματοποιείται τηλεφωνικά ή  μέσω βιντεοκλήσης.  Το πρώτο ραντεβού θα αφιερώνεται στη λήψη λεπτομερούς αναπτυξιακού ιστορικού και τα επόμενα στη δομημένη παρέμβαση υποστήριξης, κατάλληλης για το κύριο σύμπτωμα που παρουσιάζει το παιδί τους.  Στην αρχή και το τέλος της παρέμβασης συμπληρώνονται ερωτηματολόγια από τους γονείς με στόχο την αξιολόγηση της παρεχόμενης υπηρεσίας.

 

Γ. Παρέμβαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε εφήβους

Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των ηλικιών και τις ξεχωριστές ανάγκες τους, η ομάδα μας παραμένει προς το παρόν στη διάθεση  των γονέων  (ή των ιδίων αν πρόκειται για εφήβους) για την ανώνυμη κάλυψη και συμβουλευτική μέσω τηλεφωνικής κλήσης, ενώ σχεδιάζεται η εξ αποστάσεως θεραπευτική παρέμβαση και θα ενημερωθείτε σύντομα για αυτή.

Σας προτρέπουμε να αξιοποιήσετε αυτήν τη δωρεάν υπηρεσία ψυχοκοινωνικής παρέμβασης ή/και να προτρέψετε γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα παιδιά τους και δεν έχουν πρόσβαση σε παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες να επικοινωνήσουν με την γραμμή και να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να γράψετε στο 10306pediaefivoi@gmail.com

 

Εκ μέρους της  Επιστημονικής και Συντονιστικής Ομάδας Έργου του «10306»

 

Ελένη Λαζαράτου

Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ

 

 

16 Μαρτίου 2021
από ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΝΗΜΑ
0 σχόλια

Συμμετοχή στη δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Χρωματίζω την αρχαιότητα»

Στη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω της προηγούμενης κακοκαιρίας οι μαθητές της Α΄τάξης του Γυμνασίου Μεσοποταμίας Καστοριάς ασχολήθηκαν με τη ζωγραφιά της ψηφιακής δράσης «Χρωματίζω την αρχαιότητα» στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας. Προηγουμένως, όσο ήμασταν την τάξη, έλαβαν τη ζωγραφιά εκτυπωμένη αλλά και σε ψηφιακή μορφή στην πλατφόρμα eclass και μελετήσαμε από τη σελίδα του Μουσείου τα ευρήματα που εικονίζονται.

9 Μαρτίου 2021
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Ενημερωτική Ανακοίνωση-Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 Δωρεάν και Ανώνυμη 24ωρης λειτουργίας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306,
που λειτουργεί ανώνυμα και δωρεάν, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, την
επιστημονική καθοδήγηση της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, του
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και υποστηρίζεται οικονομικά από το
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος-Μέγας Δωρητής.
Η Γραμμή αφορά το Πανελλήνιο, και λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της
εβδομάδας, καθόλη τη διάρκεια του έτους και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε αίτημα
στήριξης οποιουδήποτε προσώπου αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει σε πρόσωπο αρμόδιο,
ειδικό, να ακούσει ό,τι και αν έχει να του πει.
Αφορά 3 επιλογές:
Επιλογή 1-Ψυχολογική βοήθεια, Ψυχιατρική υποστήριξη
Επιλογή 2-ΨυχοΚοινωνικά θέματα
Επιλογή 3-Θέματα που αφορούν την Οικογένεια, Παιδιά και Εφήβους
Η Γραμμή 10306 δημιουργήθηκε για να μπορεί ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε γωνιά
της Ελλάδας και για οποιοδήποτε λόγο (ένταση, ταραχή, δυσανεξία, ανασφάλεια, απειλή,
φόβο, πανικό, απογοήτευση, απελπισία, μοναξιά, κ.λπ.) οποιοδήποτε πρόσωπο,
οποιασδήποτε ηλικίας, να αποζητά στήριξη, ενθάρρυνση ή/και ψυχική ανακούφιση.

18 Δεκεμβρίου 2020
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Πρόσκληση συμμετοχής σε εξ αποστάσεως  συνάντηση με θέμα:

 

«Συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν γονείς και μαθητές την περίοδο της καραντίνας»

 

Στο πλαίσιο των εξ αποστάσεως συναντήσεων, η ΕΔΕΑΥ του Γυμνασίου Μεσοποταμίας, διοργανώνει  συνάντηση – στήριξη, το Σάββατο  19 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:00μ.μ-19:00μ.μ για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Γυμνασίου με θέμα:

«Συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν γονείς και μαθητές την περίοδο της καραντίνας»

 

Εισηγητής της Ημερίδας θα είναι η ψυχολόγος κ. Δέλλιου Μαρίνα

                               και η κοινωνική λειτουργός κ. Καλλιανίδου Ελένη.

 

 

Μετά την παρουσίαση θα δοθεί χρόνος στους συμμετέχοντες για ερωτήσεις.

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας!

 

11 Δεκεμβρίου 2020
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

ενημερωτικά φυλλάδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

 

 

 

https://blogs.sch.gr/gymmespt/files/2020/12

 

https://blogs.sch.gr/gymmespt/files/2020/12/Καταγραφή.PNGs-kakopoihsh-2.png

https://blogs.sch.gr/gymmespt/files/2020/12/Καταγραφή.PNGανηλ-2.png

9 Δεκεμβρίου 2020
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Διαγωνισμός RoboMarathon

https://blogs.sch.gr/gymmespt/files/2020/12/Καταγραφή.PNGkakop.png

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Γρεβενών

7 Δεκεμβρίου 2020

 

 

Ο Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Γρεβενών καλεί όσους μαθητές/τριες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό RoboMarathon, που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO HELLAS, να δηλώσουν συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα.

https://forms.gle/KNUFLwpr8nTf1R6d7

Ο Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Γρεβενών θα αναλάβει την καθοδήγηση και προπόνηση των μαθητών/τριων για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Για τον σκοπό αυτό, θα διοργανωθούν εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις μέσω webex. Απαιτείται δήλωση συγκατάθεσης κηδεμόνα που θα αποσταλεί σε όσους μαθητές δηλώσουν συμμετοχή στη δράση, και παράλληλα θα δοθούν οδηγίες για την παρακολούθηση των διαδικτυακών συναντήσεων.

Η δήλωση συμμετοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό πληροφορικής του σχολείου.

Ο διαγωνισμός αφορά στους μαθητές των παρακάτω τάξεων.

 • Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού
 • Α’,Β’, Γ’ Γυμνασίου
 • Α’ Λυκείου

Ο διαγωνισμός διεξάγεται εξ’ αποστάσεως σε εικονικό περιβάλλον προσομοίωσης ρομποτικής. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο της WRO HELLAS.

http://wrohellas.gr/εκπαιδευτική-ρομποτική-για-όλους

Παρακαλείται η Διεύθυνση του σχολείου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες με κάθε πρόσφορο μέσο.

 

Για επικοινωνία:

Λιάμπα Θεοδούλα-Μωϋσιάδης Βασίλης

Εκπαιδευτικοί Πληροφορικής ΠΕ86

pektpegre@dmaked.pde.sch.gr

 

 

Από το Γραφείο του

Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης

Δυτικής Μακεδονίας

 

27 Νοεμβρίου 2020
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ Μ.Ε.Υ.

Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»Λήψη αρχείου

24 Νοεμβρίου 2020
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2020-2021

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την οργάνωση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στο πλαίσιο τηςΠράξης «Ενισχυτική διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σχολικό έτος 2020-2021»

Σας γνωστοποιούμε ότι στο ΦΕΚ Β ́ 4194/29-09-2020 δημοσιεύτηκε η με αρ. πρωτ.125614/Δ2/21-09-2020 Υ.Α. με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ως προς την Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος2020-2021». Σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση,για το σχολικό έτος 2020-2021 η Ενισχυτική Διδασκαλία μαθητών Γυμνασίου περιλαμβάνει τα μαθήματα:

Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία,

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία,

Μαθηματικά,

Φυσική,

Χημεία

και Αγγλικά.

Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 του Κεφαλαίου Α ́της με αρ. πρωτ .Δ1α/Γ.Π. οικ. 69543/31-10-2020 Κ.Υ.Α.(Β’ 4810) δίδεται η δυνατότητα διενέργειας της ενισχυτικής  διδασκαλίας μέσω τηλεκπαίδευσης.

στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε την υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να συμπληρώσουν,  και να στείλουν ηλεκτρονικά στο σχολείο οι γονείς των μαθητών που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020.

https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/3_ypodeigma_1_aitisis_dilosis_mathimaton_2020_2021.doc

 

 

24 Νοεμβρίου 2020
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Εξ αποστάσεως υποστήριξη μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών από το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.)

https://eclass02.sch.gr/courses/2308010150/

https://eclass02.sch.gr/courses/2308010152/

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ (e class) ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ  ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ.

 

10 Νοεμβρίου 2020
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Αργία 11ης Νοεμβρίου – Επέτειος Απελευθέρωσης Καστοριάς

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο 11 Νοεμβρίου 2020 δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως λόγω της καθιερωμένης τοπικής αργίας στην Π.Ε. Καστοριάς, για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον Οθωμανικό ζυγό κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, στις 11 Νοεμβρίου 1912.

Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα συνεχιστεί κανονικά την Πέμπτη 12/11.

Παραθέτουμε παρουσίαση συναδέλφου σχετικά με την τοπική επέτειο Απελευθέρωσης:

7 Νοεμβρίου 2020
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Ενημέρωση για τη λειτουργία του σχολείου από Δευτέρα 9/11 με εξ αποστάσεως διδασκαλία

Ενημερωθήκατε ήδη ότι, όπως όλα τα Γυμνάσια της χώρας, έτσι και το σχολείο μας, θα αναστείλει τη λειτουργία του από τη Δευτέρα 9/11 έως τις 30/11. Στο διάστημα αυτό θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο αρχικό ωράριο της λειτουργίας του σχολείου 8.20-14.00. Το πρόγραμμα μαθημάτων ισχύει κανονικά, όπως γνωρίζουν ήδη οι μαθητές. Οι ώρες έναρξης των μαθημάτων είναι:

1η: 8:20

2η: 9:10

3η: 10:00

4η: 10:55

5η: 11:50

6η: 12:35

7η: 13:20

Οι Διευθύνσεις των προσωπικών ηλεκτρονικών τάξεων των εκπαιδευτικών έχουν ήδη αποσταλεί στα email των κηδεμόνων και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναρτηθεί στα αντίστοιχα μαθήματα στο eclass.

Σε κάθε μάθημα οι μαθητές θα αντιγράφουν τη διεύθυνση του εκπαιδευτικού και θα την επικολλούν στον φυλλομετρητή (browser) της ηλεκτρονικής συσκευής που χρησιμοποιούν.  Στη συνέχεια οι μαθητές να ακολουθούν τις οδηγίες σύνδεσης, δίνοντας ένα όνομα εισόδου.

Σας επισημαίνουμε τα εξής:

 1. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις ώρες με βάση το πρόγραμμα.
 2. Καταχωρούνται απουσίες κανονικά.
 3. Η διάρκεια των μαθημάτων θα είναι 35 – 40 λεπτά.
 4. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο τεχνικό πρόβλημα παρακαλούμε να ενημερώσετε άμεσα με μήνυμα στο email του σχολείου ή του εκπαιδευτικού.
 5. Για οποιαδήποτε ανακοίνωση θα ενημερώνεστε από το ιστολόγιο του σχολείου: https://blogs.sch.gr/gymmespt/

Για περισσότερες πληροφορίες για την παροχή εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/tilekpedefsi/. 

3 Οκτωβρίου 2020
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων για τη λειτουργία του Γυμνασίου Μεσοποταμίας κατά το σχολικό έτος 2020-21

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και όλοι έχουμε διαπιστώσει τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατά τη φετινή σχολική χρονιά εξ αιτίας της λοίμωξης COVID-19, που πλήττει όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό φέτος η ασφαλής λειτουργία των σχολείων έχει θεμελιώδη σημασία, ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού στον χώρο των σχολείων και από εκεί σε άλλους χώρους, όπου βρίσκονται άτομα ευάλωτων ομάδων.

Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο.

Για τους λόγους αυτούς, και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, που συνεχώς ανανεώνονται, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

 • Το πρόγραμμα του σχολείου έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τα τμήματα να κάνουν διαφορετικά διαλείμματα και άρα να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός μαθητών διαφόρων τμημάτων εκτός της αίθουσας. Η λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών, οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους βοηθά στο να διατηρείται σταθερός ο κύκλος των επαφών των μαθητών κάθε τμήματος, και έτσι να περιορίζεται ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.
 • Οι εφημερίες των καθηγητών είναι εκτεταμένες και είναι απαραίτητη η συνεργασία των μαθητών για την τήρηση των αποστάσεων.
 • Οι μαθητές κάθονται μόνοι τους σε σταθερή θέση μέσα στην αίθουσα, ώστε να διασφαλίζεται η απόσταση από τους συμμαθητές του. Προβλέπεται μόνο η μετακίνηση κάθε τμήματος στο εργαστήριο πληροφορικής μετά από αερισμό του χώρου και χρήση αντισηπτικού στις επιφάνειες.
 • Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν απαραιτήτως μάσκα (υφασμάτινη ή χειρουργική) σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακόμη και στους εξωτερικούς, εάν υπάρχει συνωστισμός.
 • Προτείνεται οι μαθητές να έχουν μαζί τους 2 μάσκες, ώστε να τις αλλάξουν εάν χρειαστεί στη διάρκεια της ημέρας, και να τις αποθηκεύουν σε καθαρό σακουλάκι.
 • Θυμίζουμε ότι είναι απαραίτητη η σωστή υγιεινή των χεριών (πλύσιμο, αντισηπτικό).
 • Παρακαλούμε να μην συνωστίζονται στο κυλικείο και τις τουαλέτες. Υπάρχουν σχετικά σημάδια για την τήρηση των αποστάσεων.
 • Τα πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων τηρούνται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Στον χώρο του ισογείου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος Covid 19, όπου θα οδηγείται όποιος μαθητής νιώθει οποιαδήποτε αδιαθεσία μέχρι να ειδοποιηθεί ο κηδεμόνας του, ο οποίος θα παρακολουθήσει την κατάσταση του μαθητή, θα απευθυνθεί στον παιδίατρο και θα ενημερώσει το σχολείο για την πορεία της υγείας του μαθητή.
 • Όταν ένας μαθητής απουσιάζει για οποιονδήποτε λόγο, οφείλει να ενημερώσει τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά τη διευθύντρια του σχολείου. Για να γίνει δεκτός ο μαθητής στο σχολείο οφείλει ο κηδεμόνας να προσκομίσει βεβαίωση ιατρού για τον λόγο της απουσίας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για λοίμωξη Covid-19. Εάν δεν συντρέχει λόγος υγείας (απλή προγραμματισμένη απουσία) ο μαθητής θα επιστρέψει με υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα.
 • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
 • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, ακολουθείται πρωτόκολλο αντιμετώπισης εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19.
 • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatossto-spiti/).
 • Ο κάθε μαθητής έχει δικαίωμα για 114 απουσίες στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Απουσίες που οφείλονται σε επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 δεν προσμετρώνται.
 • Καλό είναι οι μαθητές να έχουν μαζί τους κάποιο φάρμακο (παυσίπονο, αντιϊσταμινικό ή ό,τι άλλο χρησιμοποιούν).
 • Είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το σχολείο για κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και χρήζουν ειδικής φαρμακευτικής αγωγής ή φροντίδας.
 • Είναι καλό οι μαθητές να περιορίσουν τις επαφές τους με άλλες ομάδες ατόμων εκτός του σχολείου και να τηρούν τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκα) και την υπόλοιπη μέρα μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος.
 • Υπενθυμίζουμε ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων στον χώρο του σχολείου απαγορεύεται από τον νόμο. Οι μαθητές και οι κηδεμόνες τους μπορούν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο του σχολείου, όποτε αυτό χρειαστεί.
 • Φέτος είναι απαραίτητη η εξ αποστάσεως ενημέρωση και συζήτηση με τους γονείς και κηδεμόνες, ώστε να αποφευχθεί η προσέλευση πλήθους ατόμων στον χώρο του σχολείου. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιούμε την επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για μαζική αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων.
 • Για ανακοινώσεις μπορείτε να ενημερώνεστε από το ιστολόγιο του σχολείου https://blogs.sch.gr/gymmespt/.
 • Η χρήση των λογαριασμών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου από τους μαθητές είναι ενδεδειγμένη για την είσοδο στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες e-class και e-me σύμφωνα με τις οδηγίες των διδασκόντων.
 • Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας λόγω εμφάνισης κρουσμάτων λοίμωξης Covid-19 η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εφαρμοστεί άμεσα μετά από σχετική ενημέρωση.

 

Ήδη έχουμε όλοι κατανοήσει ότι η πανδημία έχει ανατρέψει την καθημερινότητα όλων μας και δημιουργεί πιθανόν αναστάτωση και ανασφάλεια στα παιδιά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη για ψύχραιμη πληροφόρηση, που θα βοηθήσει στην προσαρμογή τους στην νέα -προσωρινή- πραγματικότητα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το παιδί να μη λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα για τα μέτρα προφύλαξης από τους ενήλικες του περιβάλλοντος.

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος (www.hscap.gr) έχει ετοιμάσει οδηγίες για γονείς και εκπαιδευτικούς αναφορικά με την αντιμετώπιση φόβου και άγχους των παιδιών για τη νόσο COVID-19.

Να είστε σίγουροι ότι κάνουμε τα πάντα και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, χωρίς καμία έκπτωση στο παιδαγωγικό μας έργο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Μεσοποταμίας.

τηλ. επικοινωνίας: 2467061381

11 Σεπτεμβρίου 2020
από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0 σχόλια

Ενημέρωση για τον Αγιασμό του σχολ. έτους 2020-21

 

Αγαπητοί μαθητές,

γονείς και κηδεμόνες,

σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός του Γυμνασίου Μεσοποταμίας στο προαύλιο του σχολείου με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και μαθητών, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΑΙ.Θ. Στη συνέχεια ο ιερέας θα μεταβεί στις αίθουσες, όπου θα βρίσκονται οι υπόλοιποι μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Οι μαθητές του Γυμνασίου να προσέλθουν στις 11:30 και να παραμείνουν στον εξωτερικό χώρο του σχολείου μέχρι να τους συνοδεύσουν στις αίθουσες οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Σας θυμίζουμε ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους μάσκα.

Μετά το πέρας του αγιασμού θα διανεμηθούν τα βιβλία των μαθητών. 

Για ενημέρωσή σας παρακαλούμε να μελετήσετε τις οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων από το ΥΠΑΙ.Θ. και τον ΕΟΔΥ, όπως έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο του σχολείου: https://blogs.sch.gr/gymmespt/

Καλή και δημιουργική χρονιά

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων