Δωρεές εξοπλισμού προς το Σχολείο μας !

Στις 8 Μαΐου 2025, επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο Λ.Τ. Λειψών εκπρόσωποι της «Σύμπλευσης» οπότε και ανοίξαμε τα δέματα που μας είχαν στείλει νωρίτερα και περιείχαν τις δωρεές που εξόπλισαν το σχολείο μας !

Η «Σύμπλευση» είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, η οποία έχει σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών, με δράσεις όπως: η παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων, η προσφορά σύγχρονου εξοπλισμού, βιβλίων, παιχνιδιών και άλλων υλικών, η παραγωγή κρίσιμων έργων υποδομής και η αναβάθμισή τους και οι στοχευμένες δράσεις και προγράμματα που προάγουν τον πολιτισμό.

Sympleysh

 

 

 

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη της «Σύμπλευσης» στο σχολείο μας:

1 1 2

3 4

5 6

Οι προτάσεις που κάναμε, ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του σχολείου και κυρίως του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, καλύφθηκαν πλήρως και μας προμήθευσαν με όλα τα απαραίτητα, τα οποία συμπληρώνουν τον αρκετά πλούσιο εξοπλισμό του σχολείου μας.

Οι δωρεές περιλάμβαναν τα παρακάτω:

  • Κάμερα μικροσκοπίου (2Mp)
  • Οθόνη πολύ υψηλής ανάλυσης και ευρεία (Samsung monitor 34″), με κατάλληλη επιτοίχια βάση (Turbo-X)
  • Εργαστηριακός ηλεκτρονικός ζυγός (2kg / 0.1g)
  • Πακέτο ανάλυσης νερού (VISOCOLOR)
  • Φυγοκεντρικός διαχωριστής χειρός πάγκου
  • Πουάρ τριών βαλβίδων
  • Συσκευή επίδειξης «Δράσης – Αντίδρασης»
  • Αμαξίδιο «Δράσης Αντίδρασης»
  • Κιτ «Διατήρησης μάζας αερίων»
  • Ηλεκτρονικά χρονόμετρα χειρός
  • Web Camera (Creative SYNC 2K)
  • Πολύπριζα 4 θέσεων σούκο (Legrand)
  • Καλώδια HDMI (3 & 5 m)

 

Οι δωρεές έγιναν από:

1. Τη «Σχολή Μωραΐτη», η οποία μας προμήθευσε εξοπλισμό από τη «Διερευνητική Μάθηση» (https://www.why.gr):

Scholh Moraith

2. Το κατάστημα «Πλαίσιο» (https://www.plaisio.gr):

Plaisio

Η Διευθύντρια του Σχολείου, κα Σωτηρία Δρομάκα (ΠΕ02) και ο Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Σχολείου, Δρ. Δημήτριος Αθανασόπουλος (ΠΕ04.02) θα θέλανε να ευχαριστήσουν θερμά τους δωρητές «Σχολή Μωραΐτη», κατάστημα «Πλαίσιο» και φυσικά την «Σύμπλευση», για ότι εξασφάλισαν και μας προμήθευσαν, ενισχύοντας το έργο των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Λ.Τ. Λειψών. Η προσπάθεια να προσφέρουμε στους μαθητές μας όλο και ποιοτικότερη και σύγχρονη εκπαίδευση συνεχίζεται !

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη τον εξοπλισμό που παραλάβαμε:

ab

c d

e

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναμένουμε με ενθουσιασμό τη χρήση του εξοπλισμού την επόμενη σχολική χρονιά και συνεχίζουμε με ανανεωμένο ζήλο το εκπαιδευτικό μας έργο !

 

Ανακαλύπτοντας την Ομορφιά των Λειψών: Μια Φωτογραφική Δράση

Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Λειψών είχε τη χαρά να διοργανώσει μια φωτογραφική πρωτοβουλία που διήρκεσε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2025, με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς Σωτηρία Δρομάκα (ΠΕ02) και Δρ. Δημήτριο Αθανασόπουλο (ΠΕ04.02), ως επίσης υπεύθυνους του Ομίλου «Παρατηρώ και Προστατεύω τον Τόπο μου», στον οποίο εντάξαμε τη συγκεκριμένη δράση.

Diafaneia1 2 1 3 1 4 1

Η δράση αυτή στόχευε στην καταγραφή και ανάδειξη της φυσικής και ανθρωπογενούς ομορφιάς του νησιού μας, προσκαλώντας τους μαθητές, τους καθηγητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα και κοινωνία να αποτυπώσουν τη διαρκή μεταμόρφωση του τοπίου μας με την καλλιτεχνική τους ματιά.

Για τις ανάγκες της συμμετοχής, οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν με τις φωτογραφικές μηχανές κινητών τηλεφώνων. Ανεξαρτήτως του εξοπλισμού, όλες οι εικόνες ήταν απολύτως φυσικές, χωρίς επεξεργασία ή χρήση φίλτρων, επιτρέποντας έτσι στη φυσική ομορφιά του νησιού να λάμψει ανεμπόδιστη.

Το χρονοδιάγραμμα της δράσης προέβλεπε τη μηνιαία δημοσίευση των φωτογραφιών στο blog του σχολείου μας. Έτσι, κάθε μήνα, οι φωτογραφίες του μήνα δημοσιεύονταν, επιτρέποντας στους αναγνώστες να παρακολουθούν τη «μεταμόρφωση» του νησιού κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Οι φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν ανά μήνα (Ιανουάριος – Ιούνιος 2025) έχουν ήδη δημοσιευτεί σε προηγούμενο άρθρο στο blog. Τώρα, παρουσιάζονται συνολικά, με χρήση QR codes που παραπέμπουν στους φακέλους των φωτογραφιών ανά μήνα, δίνοντας στους αναγνώστες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το έργο αυτό πιο λεπτομερώς.

Ιανουάριος 2025

Επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση ή σκανάρετε για να δείτε όλες τις φωτογραφίες του Ιανουαρίου:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1U04e3rk2eHo1Jy6kL6wW9p7fuSctjqZt          QR Ianoyarios 2025

Φεβρουάριος 2025

Επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση ή σκανάρετε για να δείτε όλες τις φωτογραφίες του Φεβρουαρίου:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/17SlDRyT6SliY4Cy8ya3YzJpUedwIL1Vq          QR Febroyarios 2025

Μάρτιος 2025

Επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση ή σκανάρετε για να δείτε όλες τις φωτογραφίες του Μαρτίου:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/19k2gfYEN0DaTwyebkuPOBqEh-E5va2BN          QR Martios 2025

Απρίλιος 2025

Επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση ή σκανάρετε για να δείτε όλες τις φωτογραφίες του Απριλίου:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/16T4yPcDR_4SjgKznidYHyf9BlXUqQz_v          QR Aprilios 2025

Μάιος 2025

Επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση ή σκανάρετε για να δείτε όλες τις φωτογραφίες του Μαΐου:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1j_FOJATdxhxdlKIeSpNW30HvZjezLsR6          QR Maios 2025

Ιούνιος 2025

Επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση ή σκανάρετε για να δείτε όλες τις φωτογραφίες του Ιουνίου:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/18tQiIpaGA2dSyMB2FwXwFqpdNLNoWlh5            QR Ioynios 2025

 

Η δράση αυτή ήταν μόνο η αρχή ενός συνεχούς διαλόγου μεταξύ φύσης και ανθρώπου μέσω της φωτογραφίας. Ενθαρρύνουμε όλους να συνεχίσουν να καταγράφουν αυτές τις πολύτιμες στιγμές, διατηρώντας τη φλόγα της καλλιτεχνικής έκφρασης αναμμένη και συμβάλλοντας στη διατήρηση και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς των Λειψών.

Ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει το κίνητρο για ακόμη περισσότερες φωτογραφικές διαδρομές στο μέλλον!

Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Λειψών τιμήθηκε με δύο χάλκινα μετάλλια στον διαγωνισμό βιντεοπειραμάτων 2024-2025

Με μεγάλη χαρά και περηφάνια ανακοινώνουμε ότι το Γυμνάσιο Λ.Τ. Λειψών κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιντεοπειραμάτων Φυσικών Επιστημών για το έτος 2024-2025, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.). Ο διαγωνισμός αποτελεί μια ετήσια εκδήλωση που ενθαρρύνει μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα να δημιουργήσουν βίντεο που προβάλλουν πειραματικές διαδικασίες με δημιουργικότητα και επιστημονική ακρίβεια, ενισχύοντας την πρακτική μάθηση και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.

Η συμμετοχή του Γυμνασίου Λ.Τ. Λειψών ήταν εξαιρετική, με τους μαθητές μας να παρουσιάζουν δύο πειράματα που διακρίθηκαν στην 28η και 61η θέση, κατακτώντας δύο χάλκινα μετάλλια.

panekfe

Το πρώτο πείραμα, με τίτλο “Ιδιότητες των οξέων – Παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και εγκλωβισμός του σε ένα ποτήρι” (28η θέση) ασχολείται με τη χημική αντίδραση του οξικού οξέος με σόδα φαγητού, παράγοντας αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αποδεικνύεται οπτικά μέσω του εγκλωβισμού του σε ένα ποτήρι.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο του παραπάνω πειράματος που κατέκτησε την 28η θέση, στη διεύθυνση: https://youtu.be/MEWdXjnJxxk

ή σκανάροντας τον QR Code:Idiothtes ton oxeon Paragogh dioxeidioy toy anthraka kai egklobismos toy se ena pothri

Το δεύτερο πείραμα, με τίτλο “Η Γη είναι σφαιρική ή επίπεδη;” (61η θέση) συνέδεσε και τους έβαλε να συνεργαστούν μεταξύ τους, μαθητές από 12 νησιά του βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένου του Γυμνασίου Λ.Τ. Λειψών, για να αποδείξουν τη σφαιρικότητα της Γης. Στη διάρκεια του πειράματος, οι μαθητές μέτρησαν τη σκιά ενός στύλου κατά την άνω ηλιακή μεσουράνηση στις 20 Μαρτίου 2025. Οι διαφοροποιήσεις στις σκιές, με τη μεγαλύτερη διαφορά να καταγράφεται μεταξύ Λήμνου και Κάσου, επιβεβαίωσαν το σφαιρικό σχήμα της Γης, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πολύ μεγάλη ακρίβεια (μόλις 0,41% σφάλμα) στην εκτίμηση της ακτίνας της Γης.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο του παραπάνω πειράματος που κατέκτησε την 61η θέση, στη διεύθυνση: https://youtu.be/-RfxUJRWjAo

ή σκανάροντας τον QR Code:H Gh einai sfairikh h epipedh

Η εμπλοκή των μαθητών στην πειραματική εργασία αποδείχτηκε ιδιαίτερα επωφελής, καθώς μέσω αυτής ανέπτυξαν δημιουργικότητα, ομαδικό πνεύμα και την ικανότητα να εφαρμόζουν τη θεωρητική τους γνώση σε καθημερινά φαινόμενα. Η πειραματική διαδικασία προώθησε τη διερευνητική σκέψη και τη βαθύτερη κατανόηση των φυσικών επιστημών, ενώ παράλληλα ενίσχυσε το ενδιαφέρον τους για την επιστημονική μεθοδολογία.

Οι εκπαιδευτικοί που υποστήριξαν και καθοδήγησαν τους μαθητές ήταν ο Δρ. Δημήτριος Αθανασόπουλος, ΠΕ04.02 (Χημικός), και η Καληρόη Φιλίππου, ΠΕ04.01ΕΑΕ (Φυσικός), οι οποίοι θα ήθελαν να εκφράσουν τα συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου για τις αξιέπαινες επιδόσεις τους! Η διάκριση αυτή είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το σχολείο μας αποτελεί παράδειγμα προόδου και καινοτομίας στην εκπαίδευση.

Η επιτυχία αυτή μας εμπνέει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να συμμετέχουμε σε παρόμοιες δράσεις, προάγοντας τις φυσικές επιστήμες και ενισχύοντας την αγάπη των μαθητών μας για την επιστήμη. Συγχαρητήρια ξανά στους μαθητές μας!

Για να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα του διαγωνισμού, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο:

https://panekfe.gr/video-peiramata-sto-gymnasio-2025

 

Συλλογή Φωτογραφιών από το Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον του Νησιού από τον μήνα Ιούνιο

Για τον Ιούνιο 2025 και για τελευταίο μήνα του σχολικού έτους 2024-2025 συγκεντρώσαμε τις φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν.

Ως υπεύθυνοι του Ομίλου «Παρατηρώ και Προστατεύω τον Τόπο μου», στον οποίο εντάξαμε τη συγκεκριμένη δράση συλλογής φωτογραφιών, οι εκπαιδευτικοί Σωτηρία Δρομάκα (ΠΕ02) και Δρ. Δημήτριος Αθανασόπουλος (ΠΕ04.02) σας καλούμε να περιηγηθείτε σε προηγούμενα άρθρα, καθώς και σε επόμενο, με το σύνολο των φωτογραφιών ανά μήνα που δημοσιεύσαμε. Στις εικόνες αυτές αποτυπώνεται η ομορφιά και τη «μεταμόρφωση» του νησιού μας, ανάλογα με την εποχή και τον μήνα !

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55

Ευχαριστούμε τον Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος!

IMG 20250603 101746IMG 20250603 101823 1IMG 20250603 101755Ευχαριστούμε τον Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος για τις δωρεές σε εκπαιδευτικό υλικό που εξασφάλισε για μας! Η προσφορά τους θα ενισχύσει το έργο των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου με Λ. Τ. Λειψών και θα διευκολύνει την προσπάθεια των μαθητών του. Με την ελπίδα να συνεχίσουν την προσφορά τους, τους ευχόμαστε καλή δύναμη!

IMG 20250603 083051IMG 20250603 083032