Γυμνάσιο Κύμης

“αἰὲν ἀριστεύειν”

Αρχική » Μετόχι

Μετόχι

Το δημοτικό διαμέρισμα Μετοχίου περιλαμβάνει τους οικισμούς Μετόχι, Αγιοι Απόστολοι, Κούτουρλα και Παραλία Μετοχίου.
Ο οικισμός είναι κτισμένος στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, μέσα σε μια καταπράσινη χαράδρα και στη σκιά των βουνών Μεσοβούνι και Σκοτεινή. Βρίσκεται 24 χιλιόμετρα δυτικά της Κύμης. Τα σπίτια του είναι γραφικά διώροφα λιθόχτιστα.
Από το Μετόχι συνεχίζει χωματόδρομος που οδηγεί βορειοδυτικά στη γνωστή παραλία της Χιλιαδούς.
Αξιόλογο είναι το σπήλαιο “Κολέθρα” που το διαρρέει ποταμός που σχηματίζει καταρράχτες μέσα στο σπήλαιο.
Το Μετόχι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 289 κατοίκους ενώ το 1991 είχε 224 κατοίκους.

Εορτασμοί – Εκδηλώσεις:

Κάθε χρόνο, στις αρχές Ιουνίου, πραγματοποιείται στο Μετόχι η γιορτή κερασιού.

Ιστορία – Παράδοση:

Στο Μετόχι, οχυρώθηκαν σε θέσεις της περιοχής λίγοι Ελληνες που στρατολόγησε ο Νικόλαος Κριεζώτης, αφού διαλύθηκε το ελληνικό στρατόπεδο στα Βρυσάκια των Ψαχνών. Τον Αύγουστο του 1822 κατάφεραν ν’ αντισταθούν πολλές μέρες σ’ ένα ισχυρό εχθρικό σώμα πεζών και καβαλάρηδων που έστειλε ο Ταρκατζής πασάς εναντίον τους. Πήρανε δε τόσο θάρρος οι Ελληνες, από τη φθορά που προκαλούσαν στους Τούρκους, ώστε βγήκαν και από τα οχυρώματά τους και επιτεθήκανε κατά των Τούρκων. Οταν φθάσανε στις εχθρικές γραμμές για να γυρίσουν ασφαλείς στις θέσεις τους έσπασαν πολλές κυψέλες μελισσών που ήταν στην περιοχή. Οι μέλισσες έπεσαν αγριεμένες πάνω στους Τούρκους που αναγκάστηκαν να σταματήσουν την καταδίωξη των Ελλήνων.

Αρχαιολογικοί χώροι – Μνημεία:

Μονή Χαράδρων. Είναι γνωστή και με το όνομα “Μονή των Χαράδρων ή των Διρφύων” και είναι αφιερωμένη στο Γενέθλιο της Θεοτόκου. Το καθολικό της μονής είναι τρίκλιτο καμαροσκέπαστο. Η κύρια είσοδος είναι στα δυτικά. Το τέμπλο είναι κτιστό, το δάπεδο με πλάκες ορθογώνιες μαρμάρινες από τον αρχικό ναό. Οι εικόνες του είναι του 1884. Από τη μονή σώζονται τα θέμελια του περιβόλου. Πολλά λείψανα στην τοιχοδομία του ναού, όπως και του δαπέδου, προέρχονται από αρχαίο ειδωλολατρικό ναό. Η τοιχοδομία του είναι από αργούς λίθους με ασβέστη.
Ναός Ταξιαρχών. Πρόκειται για πολύ παλιό εκκλησάκι που βρίσκεται στην κοιλάδα των Χαράδρων. Είναι μονόχωρο, καμαροσκέπαστο εκκλησάκι. Παλιά ήταν αγιογραφημένο αλλά με το πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε η αγιογράφησή του.
Στο βουνό “Εφταός” υπάρχει μεγάλη σπηλιά που φέρει το όνομα Αγία Τριάδα από το ομώνυμο εικονισματάκι που υπάρχει εκεί. Η έκταση της σπηλιάς είναι 21×7 μέτρα. Το άνοιγμα της είναι 2 μέτρα περίπου. Η σπηλιά έχει κλίση προς τα κάτω και φέρει πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο.
Σπήλαιο “Κολέθρα”. Βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μετοχίου. Η είσοδος της σπηλιάς είναι εντυπωσιακή, με άνοιγμα 15×8 μέτρα περίπου. Μπαίνοντας μέσα, υπάρχει μια αίθουσα με συνολικό μήκος 50x10x8 μέτρα. Μόλις τελειώνει η αίθουσα υπάρχει μια σχισμή όπου μπορείς να περάσεις έρποντας και συνεχίζεις την εξερεύνηση μέσα στο σπήλαιο μέσα σε πέρασμα περίπου 2 – 2,5 μέτρα πλάτος και ύψος 3-7 μέτρα. Οι διαστάσεις μεταβάλλονται συνεχώς. Στα 240 μέτρα υπάρχει υπόγειο ποτάμι, που σχηματίζει καταρράχτη.

ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ

Όμορφο γραφικό χωριό, πνιγμένο στο πράσινο, κτισμένο επάνω στην οροσειρά της Δίρφης. Το χωριό απέχει 50χλμ. από τη Χαλκίδα και έχει 800 κατοίκους. Η διαδρομή από τη Στενή έως τους Στρόπωνες θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδας πραγματοποιείται μέσα σε πεύκα, πλατάνια, έλατα, και πολλά τρεχούμενα νερά. Περνώντας από το ψηλότερο σημείο του δρόμου (1000μ.) και κατηφορίζοντας για το Αιγαίο, πρέπει να προσέξετε τον τρόπο, που οι κάτοικοι έχουν αξιοποιήσει τις πλαγιές και τις έχουν κάνει γόνιμες και παραγωγικές. Η παραγωγή του χωριού σε κρέατα, κάστανα και κηπευτικά είναι εντυπωσιακή και τα προϊόντα του χωριού γίνονται ανάρπαστα σε όλες τις αγορές. Τα σπίτια του χωριού είναι παλιά και παραδοσιακά. Κέντρο του χωριού είναι η πλατεία. Εκεί βρίσκονται όλα τα μαγαζιά και πολλές γραφικές ταβέρνες, με ντόπια, νόστιμα κρέατα.

Η παραλία Χιλιαδού

Απλωτή παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους. Σπηλιές, άγρια βλάστηση και η ποταμιά που κατεβάζει τα πλατάνια ως την άκρη της θάλασσας, είναι από τους λόγους που ανέδειξαν τη Χιλιαδού σαν την παραλία με τους φανατικότερους θαυμαστές. Ο Όμιλος φίλων Χιλιαδούς, είναι ένας σύλλογος με χιλιάδες μέλη, που αγαπούν και προστατεύουν την παραλία. Στο τέλος της βόρειας πλευράς της παραλίας, υπάρχει και δεύτερη, η παραλία των γυμνιστών. Για τις επόμενες παραλίες η πρόσβαση είναι δύσκολη και γίνεται μόνο με βάρκα ή από άλλο δρόμο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση