Την Τετάρτη 19/10/2022 επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό ελαιοτριβείο “Koronekes Organic Mill” ανάμεσα στα Σπήλια και τις Αρχάνες.
Οι μαθητές μεταφέρθηκαν στο χώρο της
οικογενειακής αυτής επιχείρησης δυναμικότητας 2.000 ελαιόδεντρων και ξεναγήθηκαν
στους ανοικτούς και κλειστούς χώρους από τους ιδιοκτήτες Γιώργο Μαυράκη και Κιάρα Κουτουλάκη.
Ειδικότερα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την παραγωγή
βιολογικού ελαιόλαδου και τι πρέπει να προσέχει ο παραγωγός για να προστατέψει
και να μην καταστρέψει τον καλό καρπό του κατά και μετά τη συλλογή.
Επίσης παρακολούθησαν τη διαλογή του ελαιόκαρπου από τους εργάτες της
επιχείρησης στα στρωμένα δίχτυα κάτω από τα ελαιόδεντρα.
Ξεναγήθηκαν στον εσωτερικό χώρο και έμαθαν βήμα-βήμα τι κάνει το κάθε μηχάνημα, συμπεριλαμβανομένων και των παραδοσιακών μποξάδων.
Ενημερώθηκαν για δύο ποιότητες παραγωγής ελαιόλαδου στο συγκεκριμένο ελαιοτριβείο και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην κατηγοριοποίησή τους η φρεσκάδα.
Δοκίμασαν τα ελαιόλαδα της επιχείρησης.
Είδαν τη δυνατότητα που μπορεί να δώσει μια τέτοια επιχείρηση ανοίγματός της στον κόσμο μέσα από ξεναγήσεις και εξαγωγές των προϊόντων και πόσο σημαντικές είναι οι σπουδές και η γνώση ξένων γλωσσών σε έναν τέτοιο προσανατολισμό.
Θα ακολουθήσουν και άλλες βιωματικές επισκέψεις και δράσεις. Ευχαριστούμε την φιλόλογο κυρία Μαίρη Παπουτσάκη για την ιδέα και την οργάνωση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής εκδρομής.