Feed
Άρθρα
Σχόλια

pic5-large.JPG  pic4-large.JPG  pic2-large.JPG  Το Γυμνάσιο Κριεζών  πραγματοποιεί μια ερεθιστική διαδρομή στους συμβολισμούς της βρώσης και στη τεράστια σημασία της κοινωνίας της τροφής, ιδιαίτερα στην εποχή μας, όπου οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για την ατομική τους ευωχία.
Συνεργαζόμαστε με και συνδημιουργούμε με το LYCEE PROFESSIONNEL MARC GODRIE, LOUDUN, και το COLLEGE JULES FERRY, SAINTE GENEVIEVE DES BOIS, στη Γαλλία και το DEMETRION B PRIMARY SCHOOL OF PAFOS, PAPHOS, στην Κύπρο.
Η πρώτη μας επαφή με το φαγητό είναι, φυσικά, η κουζίνα της μητέρας μας, που μαγειρεύουν τόσο καλά όσο όλες οι μαμάδες.

xal1.jpg  xal2.jpg  xal3.jpg  xal4.jpg  pic1-large.JPG  pic6-large.JPG

ΧΑΛΟΥΜΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ίσως το πιο δάσημο προϊόν του νησιού μας είναι το χαλούμι. Το χαλούμι είναι ένα λευκό (μαλακό όταν είναι φρέσκο, κιτρινωπό και σκληρό όταν είναι ώριμο) τυρί, αρωματισμένο με δυόσμο (δυόσμι στην κυπριακή διάλεκτο) και αρκετά αλμυρό. Ένα χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τυριά είναι ότι δε λιώνει στο μαγείρεμα (είτε ψητό είτε τηγανιτό). Στην Κύπρο μάλιστα το ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα τυριά σαν να είναι ξεχωριστό είδος!!! Έτσι είναι πολύ συνηθισμένη η ερώτηση «θέλεις να φας χαλούμι ή τυρί;»
Για την κατασκευή του χρησιμοποιείται κατσικίσιο (αιγινό) και πρόβειο γάλα (στις υπεραγορές όμως πωλείται και χαλούμι από αγελαδινό γάλα).
 

Τρόπος Παρασκευής
Μέσα σε παραδοσιακό χαρτσί (ειδικό μεγάλο χάλκινο καζάνι) βράζεται το γάλα σε χαμηλή θερμοκρασία και μετά ρίχνουμε την πυδκιά (ειδική σκόνη για να πήξει το γάλα). Μετά από μία περίπου ώρα το γάλα θα πήξει και ακολουθεί το κόψιμο και το μάζεμα του σε ειδικά ταλάρια (ψάθινα, μικρά καλαθάκια σε σχήμα κυλίνδρου). Στη συνέχεια πιέζεται με τα χέρια για να φύγουν όλα τα υγρά από το υλικό. Μετά την πίεση του το υλικό  μπαίνει στο τυροσκάμνι (παραδοσιακό εργαλείο) και κομματιάζεται σε τεμάχια των 200 περίπου γραμμαρίων. Το υπόλοιπο υγρό που έμεινε στο χαρτσί ξαναζεσταίνεται σε ψηλή θερμοκρασία και παράγεται η αναρή (η μυτζήθρα). Η αναρή επιπλέει στο χαρτσί και ακολούθως μαζεύεται και τοποθετείται στη κουρούκλα (ειδικό λεπτό ύφασμα) μέχρι να στεγνώσει.
Τα κομμάτια των χαλουμιών στη συνέχεια τοποθετούνται πίσω στο χαρτζί στο νορό (το υγρό που έμεινε) και ζεσταίνονται σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ψηθούν. Η διαδικασία ψησίματος διαρκεί περίπου 60 με 90 λεπτά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα χαλούμια πρέπει να ανακατεύονται με ειδική κουτάλα κατά διαστήματα. Όταν τα χαλούμια ψηθούν επιπλέουν στην επιφάνεια του χαρτζιού. Μετά το ψήσιμο τους τα χαλούμια τοποθετούνται ξανά στο τυροσκάμνι μέχρι να κρυώσουν και μετά αλατίζονται και προσθέτονται διάφορα αρωματικά είδη όπως ο δυόσμος. Μετά τοποθετούνται σε μεγάλα γυάλινα ή πλαστικά δοχεία. Μετά από δύο μέρες τοποθετείται ο ανάλογος νορός στα δοχεία αφού πρώτα αλατιστεί. Όσος νορός περισσέψει γίνεται τροφή για τα γουρούνια.
Για την ονομασία του υπάρχουν δύο κύριες θεωρίες:
Α) Πήρε το όνομα του από την αρχαία ελληνική λέξη αλς.
Β) Πήρε το όνομα του από την αραβική λέξη khallum που σημαίνει ονειρεμένο.

pic3-large.JPG

Συνταγές από τους Αγίους Αποστόλους του Δήμου Δυστίων μεταφρασμένες στη Γαλλική γλώσσα.

recipe-1.jpg  recipe2.jpg  recipe3.jpg

Βίντεο από τους Αγίους Αποστόλους του Δήμου Δυστίων.

[local /files/2009/03/petries.wmv nolink]

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων