Δημοσιεύθηκε στην Γενικά

Η εμπλοκή των μαθητών στις πειραματικές δραστηριότητες των μαθημάτων των Φ.Ε. και η αποτελεσματικότητα ως εργαλείο μάθησης κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-22

banner homeΗ εμπλοκή  των μαθητών στις πειραματικές δραστηριότητες των μαθημάτων των Φ.Ε. και η αποτελεσματικότητα  ως εργαλείο μάθησης κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-22 αποτιμήθηκε μέσω ερωτηματολογίου :

Οι μαθητές ικανοποιήθηκαν σε μέτριο βαθμό από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στα μαθήματα των Φ.Ε.. και παράλληλα θεωρούν ότι τα κατάφεραν πολύ καλά.Οι εργαστηριακές ασκήσεις επηρέασαν σε μέτριο προς μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις   τους σε μαθησιακό επίπεδο, ενώ  αύξησαν κατά πολύ το ενδιαφέρον τους  για τα μαθήματα των Φ.Ε..Σε μέτριο βαθμό  ικανοποίησε τους μαθητές η συχνότητα των πειραματικών ασκήσεων που περιέχονται στα σχολικά βιβλία ενώ τους βοήθησαν αρκετά έως πολύ στην κατανόηση  της ύλης. Η συμμετοχή τους στις πειραματικές ασκήσεις τους ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό και θεωρούν ότι  τους βοήθησαν πολύ να αποδώσουν καλύτερα στις γραπτές δοκιμασίες. Η ανακαινισμένη αίθουσα του εργαστηρίου Φ.Ε. τους δημιούργησε πάρα πολύ θετικά συναισθήματα. Οι μαθητές πιστεύουν ότι στο μέλλον η επαφή τους με τα εργαστηριακά πειράματα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση τους με τα μαθήματα των Φ.Ε. και πιθανόν την επιλογή κατεύθυνσης στο λύκειο ενώ σε μικρότερο βαθμό  μπορεί στο μέλλον να ασχοληθούν με την έρευνα και ίσως επηρεαστούν λίγο στην επιλογή τμήματος σπουδών.

imagesΗ αποτελεσματικότητα της δράσης στο μαθησιακό επίπεδο από πλευράς εκπαιδευτικών του κλ.ΠΕ04 αποτυπώθηκε με τη μορφή ερωτηματολογίου:

Οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι χρειάστηκε να γίνει  μερικώς επαναπρογραμματισμός της ύλης του μαθήματος τους σε σχέση με τη χρήση του εργαστηρίου Φ.Ε. Θεωρούν ότι η αίθουσα του εργαστηρίου Φ.Ε. διαμορφώθηκε πολύ κατάλληλα ώστε να διευκολύνει την πειραματική διδασκαλία  και υπήρχε μερική επαρκή στα αναλώσιμα είδη για την πραγματοποίηση των πειραμάτων. Αυξήθηκε λίγο παραπάνω ο φόρτος εργασίας /διδασκαλίας τους για την προετοιμασία των πειραματικών ασκήσεων και χρειάστηκε να θεσμοθετήσουν μερικώς νέες στρατηγικές αξιολόγησης της τάξης με βάση την  πειραματική διδασκαλία. Διαπίστωσαν  μια μικρή πρόοδο στις μαθησιακές ικανότητες των μαθητών και παρατήρησαν ότι αυξηθηκε κατά πολύ το  ενδιαφέρον  των μαθητών για το μάθημα τους. Οι πειραματικές ασκήσεις βοήθησαν πολύ στην κατανόηση της ύλης και αυτό αποτυπώθηκε από λίγο έως πολύ στην  επίδοσή των μαθητών κατά το Β τετράμηνο. Οι μαθητές επιθυμούσαν πολύ να γίνεται το μάθημα στο ανακαινισμένο εργαστήριο των Φ.Ε. Στις εργαστηριακές ασκήσεις οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν ότι η αποδοτική αναλογία μαθητών / εξοπλισμού ήταν μέτρια και ο εξοπλισμός του εργαστηρίου ανταποκρίνεται λίγο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθημάτων τους. Όλοι οι εκπαιδευτικοί του κλ.ΠΕ04 συμφωνούν ότι τα βιβλία του ΥΠΑΙΘ κάλυψαν σε μικρό βαθμό τα εργαστηριακά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο κλ ΠΕ04 διασπάστηκε σε πολλά σχολεία (οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας πήγαιναν σε τρία και τέσσερα διαφορετικά σχολεία) γεγονός που δυσχέραινα την εκπαιδευτική διαδικασία και τον προγραμματισμό των δράσεων της αξιολόγησης.

Αφήστε μια απάντηση