“Καππαδοκία – Κόνιτσα 100 χρόνια μνήμες”-Ενημερωτική εκδήλωση στο σχολείο μας.

mistif1

Την Τετάρτη 10 Απριλίου οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Καππαδοκία – Κόνιτσα 100 χρόνια μνήμες” είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τρεις συντοπίτες τους καταγόμενους από το Μιστί της Καππαδοκίας. Η κα Αγνή Γαϊτανίδη, ο κ. Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης και ο κ. Θωμάς Φατές ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόσκληση της υπευθύνου του προγράμματος κας Γεωργίας Πράπα και συνάντησαν τους μαθητές στην αίθουσα Καλλιτεχνικών του Γυμνασίου μας.

Οι ομιλητές μοιράστηκαν μαζί τους μνήμες από τους προγόνους τους, πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, για τον τρόπο ζωής στη γενέθλια γη της Καππαδοκίας, πριν αναγκαστούν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς που τους έφερε στην Κόνιτσα, αλλά και τα συναισθήματα των ιδίων , όταν έφτασαν ως επισκέπτες – προσκυνητές στη μακρινή γη των πατέρων τους.

f1

Οι μαθητές, αρκετοί εκ των οποίων έχουν και οι ίδιοι καταγωγή από το Μιστί της Καππαδοκίας, έκαναν ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία, συνειδητοποίησαν ότι και οι ίδιοι είναι κοινωνοί αλλά και συνεχιστές μιας κουλτούρας αιώνων, πήραν πολύτιμες πληροφορίες για την τοπική ιστορία της Κόνιτσας και ιδιαίτερα της Κάτω Κόνιτσας, όπου και ρίζωσαν οι Καππαδόκες πρόσφυγες από το Μιστί και τα Φάρασα.

καππαδοκια

Οι δύο διδακτικές ώρες του προγράμματος κύλησαν σε ένα έντονα συναισθηματικό κλίμα για όλους τους παρευρισκόμενους αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά τους στις ψυχές των μαθητών. Οι τρεις ομιλητές ευχαρίστησαν τους καθηγητές του προγράμματος κες Γεωργία Πράπα, Αλίκη Περούλη και Βλάχου Βασιλική για την ευκαιρία που τους δόθηκε να προσεγγίσουν για άλλη μια φορά την πατρώα γη της Καππαδοκίας και να μεταφέρουν στους μαθητές τη λαλιά της, τα ήθη και τα έθιμά της, πολύτιμες μαρτυρίες αλλά και τα προσωπικά τους βιώματα.