Αρχική » Γενικά » Εκδήλωση στο Γυμνάσιο και Λύκειο με προσκλεκλημένο τον κ. Α. Μπιτσιάνη, φιλόλογο και συγγραφέα που μίλησε στους γονείς των μαθητών θέματα που σχετίζονται με την εφηβεία των νέων και τις επιπτώσεις του άγχους σχολική μάθηση και στην ψυχοσύνθεσή τους.

European Radio Logo

Εκδήλωση στο Γυμνάσιο και Λύκειο με προσκλεκλημένο τον κ. Α. Μπιτσιάνη, φιλόλογο και συγγραφέα που μίλησε στους γονείς των μαθητών θέματα που σχετίζονται με την εφηβεία των νέων και τις επιπτώσεις του άγχους σχολική μάθηση και στην ψυχοσύνθεσή τους.

Στις 8 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας ειδική εκδήλωση με κύριο καλεσμένο του Γυμνασίου και του Λυκείου Κάτω Μηλιάς τον κ. Α. Μπιτσιάνη, φιλόλογο και συγγραφέα, για να μιλήσει στους γονείς των μαθητών για θέματα που σχετίζονται με την εφηβεία των νέων και τις επιπτώσεις του άγχους στη σχολική μάθηση και στην ψυχοσύνθεσή τους.

    Τον κ. Α. Μπιτσιάνη προλόγισε η φιλόλογος του σχολείου μας κ. Ευαγγελία Κανάλη,  η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το πλούσιο συγγραφικό του  έργο λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής :  «Ο Αντώνης Μπιτσιάνης γεννήθηκε στον Κολινδρό Πιερίας το 1952. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και δίδαξε  ως ειδικός επιστήμονας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και ως επιμορφωτής στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία που εστιάζονται στην ελληνική γλώσσα (όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) και το φιλοσοφικό δοκίμιο Η φύση της δικαιοσύνης στην Πολιτεία του Πλάτωνα (εκδόσεις Μάτι, 2007).

    Kαταστάλαγμα   της μακράς αυτής διδακτικής πείρας του Αντώνη Μπιτσιάνη είναι το βιβλίο του με τίτλο «Σχολική μάθηση και επιτυχία χωρίς άγχος» που πρόσφατα   κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο  και απευθύνεται στους γονείς που τα παιδιά τους διανύουν την κρίσιμη παιδική και εφηβική ηλικία, στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε όσους νοιάζονται για τις μορφωτικές διεργασίες που συντελούνται στον εκπαιδευτικό χώρο.

    Στο βιβλίο του ο συγγραφέας πραγματεύεται με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο το θέμα  του άγχους που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά τη διαδικασία κατάκτησης της γνώσης και κυρίως στην περίοδο των εξετάσεων. Είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο  για τη σωματική και ψυχική ισορροπία των μαθητών που γεννά ανησυχίες και προβληματισμούς στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο συνδυασμός αποτελεσματικής μάθησης και υγιούς συναισθηματικής κατάστασης του παιδιού. Ο συγγραφέας φωτίζει το άκρως ενδιαφέρον αυτό θέμα με μεστό και τεκμηριωμένο λόγο  και καταδεικνύει με απτά, πειστικά επιχειρήματα όλους εκείνους τους παράγοντες που φορτίζουν με άγχος τους μαθητές και τους εμποδίζουν να αφομοιώσουν τη γνώση, ενώ παράλληλα προτείνει τρόπους εκτόνωσης. Στις 165 σελίδες του βιβλίου του ο συγγραφέας καταδεικνύει το ρόλο που μπορεί να παίξει η οικογένεια και η εκπαίδευση στη μόρφωση των παιδιών και στις κρίσιμες επιλογές της εφηβείας. Διερευνά ακόμη προβλήματα της εκπαίδευσης και προτείνει τρόπους  αποτελεσματικής μάθησης, αλλά και διαχείρισης του άγχους κατά την προετοιμασία που απαιτείται για τις εξετάσεις»

    Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους γονείς στην οποία ο κ. Α. Μπιτσιάνης απάντησε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αποτελεσματικό λόγο σε ερωτήσεις των γονιών για τις επιπτώσεις του άγχους στη μάθηση και στην ψυχική υγεία των παιδιών τους.

    Translate

    Σαν σήμερα

    25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

    Σκακιστική άσκηση

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς