Αρχική » Εκπαιδευτικές δράσεις » Χριστούγεννα! Προσφορά Αγάπης στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης από το Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς

European Radio Logo

Χριστούγεννα! Προσφορά Αγάπης στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης από το Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς

Στις 22 Δεκεμβρίου 2011 ξεκινήσαμε από το σχολείο μας όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς με τους συνοδούς καθηγητές μας  για να πάμε στη Θεσσαλονίκη και να επισκεφτούμε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ στο Φίλυρο, με σκοπό να προσφέρουμε ένα χρηματικό ποσό στα παιδιά του και εμείς οι δημοσιογράφοι των «Μαθητικών Αναζητήσεων»  να κάνουμε ρεπορτάζ για την εφημερίδα μας   με θέμα τη λειτουργία και τους στόχους του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. Πρόκειται για μια φιλανθρωπική δράση που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια η εφημερίδα μας  με την υπεύθυνη για την έκδοση των «Μαθητικών Αναζητήσεων»  φιλόλογο κ. Ευαγγελία  Κανάλη και τη συνεχίζουμε  μέχρι και σήμερα. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων οφείλουμε όλοι να προσφέρουμε μηνύματα  αγάπης και ελπίδας στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα σε παιδιά που δικαιούνται ένα χαμόγελο ζωής.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες όμως που επικρατούσαν τη μέρα εκείνη δεν μας επέτρεψαν να φτάσουμε στο Φίλυρο,  γι’ αυτό στείλαμε τα χρήματα ταχυδρομικώς και επικοινωνήσαμε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τους υπεύθυνους του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, στους οποίους υποβάλαμε  ερωτήματα για τη λειτουργία και τους στόχους του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.  Θέλαμε μέσα από το ρεπορτάζ αυτό να ενημερώσουμε το αναγνωστικό μας κοινό  για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ στο Φίλυρο  Θεσσαλονίκης και κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε τους συνανθρώπους μας για ανάλογες φιλανθρωπικές, ανθρωπιστικές δράσεις.

Oι υπεύθυνοι του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ απάντησαν με προθυμία στις παρακάτω ερωτήσεις μας:

1) Τι είναι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης;                              

    Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο είναι αναγνωρισμένο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη.  Είναι ανεξάρτητο από Διεθνείς Οργανισμούς και φορείς,  δεν  έχει ιδρυματικό χαρακτήρα και είναι το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό που ιδρύθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη, πάνω στην κορυφή του Φιλύρου. Μία ομάδα εθελοντών, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον Επίσκοπο Θερμών Δημήτριο, ξεκίνησε το έργο με καρδιά γεμάτη αγάπη και θέληση για προσφορά.  Οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο αναπτύσσονται σε οικόπεδο 34 στρεμμάτων που περιλαμβάνει τμήμα δημόσιας έκτασης αποτελούμενης  από κτίρια, κατοικίες, εκκλησίες, κτίριο πολλαπλών χρήσεων και διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις.

      2)  Ποιοι είναι οι στόχοι του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ;

       Σκοπός του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ είναι να προσφέρει στέγη και σωστή ανατροφή σε ελληνόπουλα που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ ένα από τα βασικά μελήματα είναι να αποφευχθεί η ιδέα της ιδρυματοποίησης. Ουσιαστικός στόχος είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού και του προτύπου της οικογένειας, ως το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Κάτω από αυτό το σκεπτικό επιδιώκεται η πρακτική και ψυχική στήριξη της φυσικής, νοητικής και κοινωνικής ένταξης των παιδιών που έχουν στερηθεί την υγιή οικογενειακή βάση. Στη θέση της το Παιδικό Χωριό θέλει να προτείνει μία μεγάλη οικογένεια, βασισμένη στις αρχές της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας σε παιδιά των οποίων οι γονείς είτε δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή, είτε δεν μπορούν να διατηρήσουν την ευθύνη της γονικής μέριμνας για διάφορους λόγους.

Το πρόβλημα των παιδιών χωρίς οικογένεια ή παιδιών που τα κακομεταχειρίζονται, γονείς που δεν έχουν ούτε να τα θρέψουν είναι ίσως μεγαλύτερο από ότι ο μέσος πολίτης μπορεί να φαντασθεί. Πολλά παιδιά ζουν τα πρώτα χρόνια  της ζωής τους με στερήσεις και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης υφιστάμενα την εγκατάλειψη και πολλές φορές την εγκληματική συμπεριφορά των προσώπων του στενού τους περιβάλλοντος. Σ’ αυτά τα παιδιά το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο θέλει να χαρίσει μια αληθινή οικογένεια.

3)  Πού  βρίσκεται και πώς λειτουργεί;

     Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ βρίσκεται σε ένα λόφο στο Φίλυρο. Σε μία έκταση περίπου 34 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί άτυπα από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχουν ήδη χτιστεί 8 σπίτια και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων. Σε αυτά διαμένουν συνολικά 40 παιδιά, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι αυτή τη στιγμή 12 ετών. Πρόκειται για παιδιά εγκαταλελειμμένα  ή από προβληματικές ή άπορες οικογένειες  ή ορφανά. Τα παιδιά μένουν σε ξεχωριστά σπίτια χωρητικότητας 6-8 παιδιών καθένα, με μία «μητέρα» και μία «θεία» (έμμισθοι υπάλληλοι), πηγαίνουν σχολείο στο Δημοτικό του Φιλύρου, και γενικώς καταβάλλεται προσπάθεια να αναπτύξουν φυσιολογική ζωή, με εξωσχολικές επίσης δραστηριότητες.
Τα 8 σπίτια έχουν χτιστεί από χορηγίες. (Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Οδυσσέας Φωκάς, 2 σπίτια από την οικογένεια Ιωαννίδη Δημήτριου) Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να δοθεί στο Σπίτι των Μαθητών, τα έσοδα για την ανέγερση του οποίου προέκυψαν εξ’ ολοκλήρου από την εκστρατεία με κουμπαράδες στα σχολεία της Θεσσαλονίκης που έλαβε χώρα το 1991. Αποτελεί απτό παράδειγμα του γεγονότος ότι μεμονωμένες προσφορές, όταν ενωθούν μπορούν να παράγουν κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών.

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εθελοντική εργασία που παρέχουν τόσο το ΔΣ και τα εγγεγραμμένα μέλη  όσο και απλοί Φίλοι του Χωριού. Η εθελοντική εργασία είναι και τακτική και έκτακτη. Για παράδειγμα, σε τακτική βάση υπάρχουν εκπαιδευτικοί που βοηθούν τα παιδιά με την καθημερινή τους σχολική μελέτη. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ένας μεγάλος κύκλος επαγγελματιών που παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Παιδικό Χωριό, κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη, όπως επίσης και ένας κύκλος ατόμων που βοηθά κάθε φορά στη διοργάνωση εκδηλώσεων.

4)  Πώς ζει μια οικογένεια στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ;

Ο σκοπός ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ είναι να βοηθούν παιδιά, που έχουν ανάγκη φροντίδας και προστασίας γιατί έχουν βρεθεί μακριά από το φυσικό, οικογενειακό τους περιβάλλον, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ξαναβρούν ένα μόνιμο σπίτι και να ζήσουν σε ένα περιβάλλον, το οποίο πλησιάζει το πλαίσιο της φυσικής οικογένειας.  Σε μία οικογένεια του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ζουν μαζί 5-6 παιδιά, αγόρια και κορίτσια διαφορετικών ηλικιών, που μεγαλώνουν μαζί σαν αδέλφια και φοιτούν στα τοπικά δημόσια σχολεία. Η επιλογή των παιδιών στα Παιδικά Χωριά γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την ανάγκη προστασίας τους, ανεξάρτητα από την φυλή, την εθνικότητα ή την θρησκεία τους.
Πιο συγκεκριμένα, κάθε «οικογένεια» αποτελεί μια ξεχωριστή μονάδα οικονομίας και ζωής. Η ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών ανήκει στη «μητέρα», η επιλογή της οποίας πραγματοποιείται από επιτροπή εξειδικευμένων επιστημόνων. Αυτή έρχεται να δώσει σαν μια πραγματική μητέρα την κατανόηση και μια ζεστή αγκαλιά στα πονεμένα αυτά πλάσματα. Το βασικό προσόν που πρέπει να διαθέτει είναι η αγάπη για το παιδί και πνεύμα αυτοθυσίας και προσφοράς. Είναι δηλαδή η προσωποποίηση της αγάπης. Οι μητέρες πριν αναλάβουν το έργο τους παρακολουθούν ειδικά μαθήματα για τον τρόπο λειτουργίας του Σωματείου. Κατά δε τη διάρκεια της προσφορά των αυτής, οι «μητέρες» έχουν τη συμπαράσταση επιστημονικής ομάδος διαφόρων ειδικοτήτων. Τα παιδιά φοιτούν στο Δημόσιο Σχολείο της περιοχής τους και αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις με τους συγγενείς, τους συμμαθητές και τους φίλους τους, αλλά και με παιδιά και τις οικογένειες τους εντός και εκτός του Παιδικού Χωριού.

Την ευθύνη για την εφαρμογή του κανονισμού και την εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου φέρει ο «πατέρας» του «Ελληνικό Παιδικού Χωριού»,  ο οποίος και κατοικεί με την οικογένειά του μέσα στο Παιδικό Χωριό, είναι δε το πρότυπο ανδρός και «πατέρα» για τα παιδιά. Συνεργάζεται με τις «μητέρες» και φροντίζει για την ύπαρξη κλίματος αγάπης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των ως επίσης και για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που απασχολούν την κάθε «οικογένεια».

5)  Ποια είναι η κύρια πηγή εσόδων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ;
Η κύρια μορφή χρηματοδότησης για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ  είναι οι εισφορές των συνδρομητών και οι έκτακτες ιδιωτικές δωρεές. Τόσο το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει πενταετή δέσμευση να χρηματοδοτήσουν τα ετήσια έξοδα ενός σπιτιού ο καθένας. Υπάρχει επίσης γόνιμη σύνδεση με εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύουν τους σκοπούς του Χωριού κυρίως με τη μορφή δωρεών σε είδος (κυρίως ρουχισμό και τρόφιμα), καθώς και έσοδα από πώληση εορταστικών καρτών και από διοργανώσεις φιλανθρωπικών αγορών (bazaar). Τέλος, σημαντική πηγή εσόδων αποτελούν κάποιες έκτακτες εκδηλώσεις οι οποίες υποστηρίζονται από τους φίλους του Χωριού. 

    6)  Ποια άλλα σημαντικά έργα υλοποιούνται στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ  ;

Έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια ανέγερσης του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στον περιβάλλοντα χώρο του Χωριού. Στα μελλοντικά σχέδια επίσης περιλαμβάνονται  η ανέγερση τριών ακόμη σπιτιών και η ανέγερση της Στέγης Νέων, ενός χώρου εν είδη εστίας, όπου θα μπορούν να διαμένουν τα παιδιά που έχουν κλείσει το 18ο έτος.  

       …………………. 

Το άρθρο αυτό έγραψαν οι δημοσιογράφοι των «Μαθητικών Αναζητήσεων»      Δαλαμήτρα Ελένη, Ίτσιου Παναγιώτα, Θανουρή Σοφία, Κουμαντζιά  Νατάσα, Καρακούση Αναστασία, μαθήτριες του Β1΄και θα δημοσιευτεί στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας μας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς