Προαγωγή – Απόλυση Μαθητή

Κανονισμός Λειτουργίας

Η διδασκαλία των μαθημάτων στο Γυμνάσιο διεξάγεται σε δύο τετράμηνα: από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και από 21 Ιανουαρίου έως τον Μάιο (η ακριβής ημερομηνία λήξης καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση) .

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις ομάδες (Νόμος 4692/2020):

Η Ομάδα Α΄ περιλαμβάνει τα μαθήματα: 1) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γλωσσική Διδασκαλία, Νεοελληνική Λογοτεχνία), 2) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από μετάφραση), 3) Ιστορία, 4) Μαθηματικά, 5) Φυσική, 6) Βιολογία, 7) Αγγλικά. Αυτά εξετάζονται γραπτά τον Ιούνιο.

Η Ομάδα Β΄ περιλαμβάνει τα μαθήματα: 1) Γεωλογία-Γεωγραφία, 2) Χημεία 3) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, 4) Θρησκευτικά,  5) Δεύτερη ξένη γλώσσα, 6) Τεχνολογία-Πληροφορική, 7) Οικιακή Οικονομία.

 Στα μαθήματα της Ομάδας Α΄ και της Ομάδας Β΄ διενεργείται υποχρεωτικά μια τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.

Η Ομάδα Γ΄ περιλαμβάνει τα μαθήματα: 1) Μουσική-Καλλιτεχνικά, 2) Φυσική Αγωγή.  Στα μαθήματα της Ομάδας Γ΄ δε διενεργείται καμιά τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα ορίζει ποια μαθήματα από τα παραπάνω διδάσκονται σε κάθε τάξη.

Από το 2021-2022 εισάγονται και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και στις τρεις τάξεις.

Για την αξιολόγηση του/της μαθητή/τριας συνεκτιμώνται η συνολική συμμετοχή του στη μαθησιακή διαδικασία, οι εργασίες που κάνει στο σχολείο ή στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά, οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες και οι διαθεματικές εργασίες -ατομικές ή ομαδικές-, οι τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης (ωριαίες γραπτές δοκιμασίες ή ανάθεση και υποβολή/παρουσίαση ατομικής ή ομαδικής συνθετικής ή διαθεματικής δημιουργικής εργασίας ή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών και των σταδίων εφαρμογής του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης), οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ). Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες μπορούν να είναι μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα, ή προειδοποιημένες αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης. Δεν μπορούν να υπερβαίνουν τη μια ανά ημέρα και τρεις ανά εβδομάδα. Οι ολιγόλεπτες  δοκιμασίες πραγματοποιούνται με ή χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων ποικίλων και κατάλληλων γραπτών ερωτήσεων. Ο αριθμός και η συχνότητα των ολιγόλεπτων δοκιμασιών που πραγματοποιούνται σε κάθε τετράμηνο επαφίενται στην κρίση του διδάσκοντος (Νόμος 4823/2021).

Στα μαθήματα της Ομάδας Α΄ βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι το ένα τρίτο του αθροίσματος των βαθμών του 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της γραπτής ανακεφαλαιωτικής εξέτασης. Στα μαθήματα της Ομάδας Β΄ και της Ομάδας Γ΄ βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι ο μέσος όρος των βαθμών του 1ου και 2ου τετραμήνου.

Ο/Η  μαθητής/τρια κρίνεται άξιος/α προαγωγής ή απόλυσης α) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης 10 β) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης 13. Οι μαθητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αντί του 13 προάγονται ή απολύονται με γενικό μέσο όρο 12.

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής του είναι μικρότερος του 10, εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα 4. Αν έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του 10 σε περισσότερα από 4 μαθήματα, επαναλαμβάνει την τάξη. Η εξέταση είναι προφορική και γραπτή για τα μαθήματα της Ομάδας Α΄ και προφορική για τα μαθήματα των Ομάδων Β΄ και Γ΄ και γίνεται από διμελή Επιτροπή. Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις δεν κριθεί άξιος/α προαγωγής ή απόλυσης, επαναλαμβάνει την τάξη.