Έναρξη του προγράμματος Erasmus+ “I AM A EUROPEAN CITIZEN”

aaa

              

H παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος Erasmus+ “I AM A EUROPEAN CITIZEN κήρυξε την επίσημη έναρξη του προγράμματος, υποδεχόμενη εννιά (9) εκπαιδευτικούς από τα σχολεία Ogec Cours Sainte Therese της Γαλλίας (συντονίστριας χώρας), Liceo Linguistico Statale Ninni Cassarà της Ιταλίας, Osnovna skola Blaz Tadijanovic της Κροατίας και Scoala GimnazialaAndrei SagunaDeva της Ρουμανίας από 16/10/2019 έως 21/10/2019.

Η γλώσσα εργασίας του προγράμματος είναι η Αγγλική και οι θεματικοί άξονες είναι η Δημοκρατική Συμμετοχή , η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα που κάθε λαός φέρει στην ενωμένη Ευρώπη και πώς αυτές μπορούν να συνυπάρξουν με την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Την Πέμπτη, 16/10 και την Παρασκευή, 18/10, οι εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν στην Πλάκα, περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο, ανηφόρισαν στον Ιερό λόφο της Ακρόπολης και επισκέφτηκαν το Μουσείο Ακρόπολης, ως επίσημοι προσκεκλημένοι του Ελληνικού Δημοσίου.

Μετά από ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, έγινε προσομοίωση της Εκκλησίας του Δήμου και οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν δημοκρατικά στο χώρο του Βουλευτηρίου, όπου έλαβε χώρα η πρώτη δημοκρατική συνέλευση στην Ιστορία.

Ταξιδεύοντας στο χρόνο, από την έννοια της αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας στην έννοια της σύγχρονης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην ιστορική πτέρυγα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συνεδρίασαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου.

Το Σάββατο, 19/10 και την Κυριακή, 20/10, οι εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της Λάρισας, περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο μνημείο του Ιπποκράτη και στον Ιερό ναό του Αγίου Αχιλλείου.

Οι στόχοι και οι μελλοντικές δράσεις του προγράμματος συζητήθηκαν στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, που μας παραχώρησε ευγενικά την αίθουσα συνεδριάσεων.

Οι εκπαιδευτικοί συνάντησαν και συζήτησαν με τη Βουλευτή Λάρισας του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, που παρουσίασε την ιδιαίτερη σχέση της Θεσσαλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Προεδρία της στο Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και στην ίδρυση της πρότυπης κοινωνικής δομής «Εργαστήρι Ζωής», που κατέκτησε το Βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το βράδυ του Σαββάτου, παρατέθηκε στους φιλοξενούμενους επίσημο γεύμα από το Διευθυντή του Σχολείο κο Παναγιώτη Ταγκούλη στο πνεύμα της Ελληνικής φιλοξενίας, μιας από τις βασικές αξίες της κουλτούρας μας.

Τη Δευτέρα, 21/10, το Σχολείο μας υποδέχτηκε τους εκπαιδευτικούς με συμμετοχή στην πρωινή προσευχή.

Η μαθήτρια της Β Λυκείου Αναστασία Στεργίου παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Σχολείου και του τόπου μας, της Ιτέας.

Η μαθήτρια της Β Λυκείου Κωνσταντίνα Βελεσιώτη παρουσίασε το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης, που χάρισε στη Γηραιά Ήπειρο το όνομα «Ευρώπη». Η λέξη ετυμολογείται από τις λέξεις ευρύς και ώψ, δηλ. «ανοιχτομάτης, με μεγάλα μάτια». Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας ερωτεύτηκε την Ευρώπη, την απήγαγε μεταμορφωμένος σε ταύρο, τη μετέφερε σε όλη τη σημερινή ήπειρο, και κατέληξε στην Κρήτη. Ο μύθος απεικονίζεται στο νόμισμα των 2 ευρώ.

Η παρουσίαση εστίασε επίσης στη σχέση του τόπου μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προσφορά των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη γεωργία και στην εκπαίδευση.

Η εκπαιδευτικός του Σχολείου μας κα Άννα Καραμούρτου παρέδωσε στους φιλοξενούμενους επιμορφωτικό σεμινάριο για τις δράσεις του eTwinning.

 

 

Ο εκπαιδευτικός του Σχολείου μας κος Απόστολος Ματράκης παρέδωσε μάθημα Πολιτικής Παιδείας, ξεκινώντας από τη σπουδαιότητα που αυτό κατέχει στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της. Τέλος, μίλησε στους εκπαιδευτικούς για την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια και πώς αυτές μπορούν να συνδυαστούν.

Η επόμενη δράση του προγράμματος είναι η πρώτη κινητικότητα στη Λαβάλ της Γαλλίας, όπου θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλες τις χώρες.

Το Σχολείο μας θα συμμετάσχει με δέκα (10) μαθητές, επτά (7) από τους οποίους χαίρουν της ιδιότητας του μαθητή-Ευρωπαίου πολίτη, καθώς η Ελληνική Πολιτεία θέσπισε το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου του 2019 με τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους.

 

Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αποτελείται από τους:

Παναγιώτη Ταγκούλη, Διευθυντή του Σχολείου

Ευαγγελία Μιχαήλ, υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος

Γκουτζιαμάνη Ιωάννα

Καραμούρτου Άννα

Λαχανά Αρετή

Μακρή Φανή

Ματράκη Απόστολο

Τσούτσα Σπυρίδωνα

 

 

 

 

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.