Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 το Γυμνάσιο Λ. Τ Ιτέας είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει στο χώρο του τον ομότιμο καθηγητή Δασολογίας κ. Θεοχάρη Ζάγκα του Α.Π.Θ. Η πρόσκληση του απευθύνθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος που πραγματοποιεί το σχολείο με τον τίτλο «Το νερό που έγινε πλημμύρα», από τις καθηγήτριες κα Μακρή Φανή, Σακελλαρίου Χαρίκλεια και Στεργίου Ευμορφία.
Ο κ. Θ. Ζάγκας κλήθηκε να παρουσιάσει την ομιλία που εκφώνησε την 21η Μαρτίου στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας με αφορμή την Διεθνή ημέρα Δασών. Το θέμα του ήταν η «Συμβολή της δασοκομίας στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας».
Ο κ. καθηγητής ξεκίνησε να μιλάει συσχετίζοντας τη δασοκομία με την εκπαίδευση, αφού και οι δύο επιστήμες φροντίζουν η μεν πρώτη το δάσος και η δεύτερη τους μαθητές. Αφού παρουσίασε τα είδη δασών, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα διαφορετικά είδη και ύψη δέντρων σε ένα οικοσύστημα οδηγούν στο να φτάσει η σταγόνα νερού στο έδαφος με μηδενικό φορτίο και έτσι να μην προκαλέσει καμιά ζημιά –πλημμύρα. Στην ομιλία του εστιάστηκε στο ζήτημα των αναδασώσεων σε μεγάλες εκτάσεις και παρουσίασε τα ποσοστά δασοκάλυψης των νομών της Θεσσαλίας.
Απάντησε επιπλέον και σε ερωτήσεις μαθητών και καθηγητών, όπως το πως μπορούν να καταλάβουν ότι ένα δέντρο είναι άρρωστο, πως θα επιλέξουν το κατάλληλο είδος για να φυτέψουν στην αυλή τους και με ποιο τρόπο πρέπει να γίνεται το κλάδεμα των δέντρων της σχολικής μας αυλής. Δεν αρκέστηκε όμως μόνο στην ομιλία του. Παρακίνησε τα παιδιά να μαθαίνουν ξένες γλώσσες και να έχουν φιλοδοξίες στη ζωή τους, για να κάνουν τη «διαφορά».
Τελειώνοντας, ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του και ζήτησε να θυμούνται ότι «όταν βρυχάται το βουνό, την πληρώνει ο κάμπος»!
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.