Στη Λαβάλ της Γαλλίας ταξίδεψε η αντιπροσωπεία του σχολείου μας για τη 2η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ I am a European Citizen.
Το συντονιστικό σχολείο Ogec Cours Sainte Therese της Λαβάλ υποδέχτηκε αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών από το Σχολείο μας και τα σχολεία Liceo Linguistico Statale Ninni Cassarà της Ιταλίας, Osnovna skola Blaz Tadijanovic της Κροατίας και Scoala Gimnaziala “Andrei Saguna” Deva της Ρουμανίας από 10/12/2019 έως 17/12/2019.
Λόγω της συγκυρίας, η κινητικότητα σφραγίστηκε από την απεργία των υπαλλήλων των σιδηροδρόμων στο Παρίσι, που διατάραξε την ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών στη μεγαλούπολη. Το πρόγραμμα της κινητικότητας επηρεάστηκε με την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής μας στο Προξενικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι.
Ήταν, όμως, ένα μάθημα σύγχρονης δημοκρατίας για τους μαθητές. Τους δίδαξε πώς η απεργία, ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων, αποτελεί το έσχατο μέσο πίεσης των κυβερνήσεων για την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.
Χάρη στη συγκυρία, όμως, η κινητικότητα σφραγίστηκε και από το Χριστουγεννιάτικο στολισμό και τη φωταγώγηση όλων των τοποθεσιών που επισκεφτήκαμε.
Την Πέμπτη 12/12/2019, το σχολείο υποδοχής μας υποδέχτηκε με παρουσίαση της πόλης και των χαρακτηριστικών της, μας ξενάγησε στις αίθουσες διδασκαλίας και μας πρόσφερε γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου με το τοπικό μενού των Χριστουγέννων, που περιλαμβάνει κυρίως θαλασσινά.
Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής, ως είθισται, το Σχολείο μας δώρισε στο Γάλλο Διευθυντή ένα κάδρο με θέμα το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης. Ο μύθος αυτός χάρισε το όνομα «Ευρώπη» στη Γηραιά Ήπειρο.
Την ίδια μέρα, επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο της Λαβάλ, όπου η κα Josiane Derouet, Δημοτική Σύμβουλος, Υπεύθυνη για τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Συνεργασία, μας μίλησε για τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλους τομείς ενδιαφέροντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη της Λαβάλ έχει αδελφοποιηθεί με πολλές περιοχές της υφηλίου, συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκιδικής.
Την Παρασκευή, 13/12/2019, ταξιδέψαμε στα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Mont Saint Michel και Saint Malo.
Το Σαββατοκύριακο 14-15/12/2019 ήταν ελεύθερο για τους μαθητές για να περάσουν χρόνο με τις οικογένειες υποδοχής και να γνωρίσουν τον τόπο και τις ιδιαιτερότητές του.
Κανείς δεν παρέλειψε να επισκεφτεί τη Χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της φωταγωγημένης πόλης.
Η Δευτέρα, 16/12/2019, ήταν ημέρα εργασιών στο σχολείο και η πιο δημιουργική ημέρα της κινητικότητας.
Οι μαθήτριές μας Αναστασία Στεργίου και Κωνσταντίνα Βελεσιώτη παρουσίασαν στους μαθητές το Σχολείο μας και τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας.
Οι μαθητές όλων των σχολείων συμμετείχαν σε πρωτότυπα συνεργατικά σενάρια.
Στην αρχή, όλοι οι μαθητές κλήθηκαν να καταγράψουν στο twin space του προγράμματος (eTwinning) την μέχρι τότε εμπειρία τους από την κινητικότητα.
Κατόπιν, οι μαθητές των φιλοξενούμενων σχολείων σχημάτισαν τέσσερις ομάδες με τίτλους
«Αλληλεγγύη»,
«Ελευθερία»,
«Σεβασμός» και
«Ισότητα».
Υπό την επίβλεψη Γάλλων μαθητών και μαθητριών που έπαιξαν το ρόλο των κριτών, οι ομάδες κλήθηκαν να κάνουν τις εξής δραστηριότητες:
Α. να δημιουργήσουν ένα έμψυχο έργο γλυπτικής
Β. Να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων
Γ. Να παίξουν ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας λαχανικών και φρούτων
Δ. Να κατασκευάσουν ένα έργο σχετικό με το θέμα της ομάδας
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι μαθητές ψήφισαν το επίσημο λογότυπο του προγράμματος.
Η ψηφοφορία κατέδειξε νικήτρια την ομάδα της Κροατίας. Το επίσημο λογότυπο που ψηφίστηκε με 17 ψήφους απεικονίζει δύο χέρια ζωγραφισμένα με τις σημαίες των χωρών-εταίρων που προσπαθούν να ενωθούν.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Διευθυντής του σχολείου παρέθεσε αποχαιρετιστήριο γεύμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ευχαριστώντας τους για τη συνεργασία.
Οι αποστολές όλων των χωρών αναχώρησαν για τις πατρίδες τους την Τρίτη 17/12/2019.
Η Ελληνική αποστολή αποτελούνταν από τους μαθητές
Βελεσιώτη Κωνσταντίνα
Λουλουδά Ροδόπη
Μακρή Άννα
Μπαλαντίνα Γεωργία
Ιωάννα Νούλα
Πάσχου Θωμαή
Ρεβενήσιου Αφροδίτη
Στεργίου Αναστασία
Τσέλιο Δημήτριο
Χρυσακόπουλο Ιωάννη
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους μαθητές μας για τη συνεργασία και την άριστη συμπεριφορά τους.
Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος που συμμετείχαν στην κινητικότητα
Παναγιώτη Ταγκούλης
Ευαγγελία Μιχαήλ
Άννα Καραμούρτου
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.