Επίσκεψη στο Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς

spilaio1

Το Γυμνάσιο Ευρωπού πραγματοποίησε, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς, στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωγραφίας – Γεωλογίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στους επισκέψιμους χώρους του Σπηλαίου από τον κ. Χάρη και ενημερώθηκαν τόσο για την προϊστορία του χώρου όσο και για τις θεραπευτικές ιδιότητές του.

Η επίσκεψη στο Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου εντυπωσίασε τους μαθητές και τις μαθήτριες καθώς τους προσέφερε γνώσεις για την προϊστορία του τόπου μας.

Ασκληπιός Βοϊτσίδης

Λίγα λόγια για το σπήλαιο

Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στους πρόποδες του ομώνυμου Λόφου στο Κιλκίς. Η επιφάνεια του ξεπερνά τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει δύο επίπεδα. Η υγρασία του παραμένει σταθερή στο 95% και η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα που χρονολογούνται 235 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία γύρω στο 1925 από λατόμο, ο οποίος εργαζόταν σε λατομείο της περιοχής και τυχαία βρέθηκε μπροστά στην είσοδό του. Η πρώτη χαρτογράφησή του έγινε το 1930, ενώ το 1986 έγινε επισκέψιμο ύστερα από εργασίες εννέα ετών.

Με το πέρασμα των χρόνων, η φύση και η φαντασία χάρισαν μορφές και παρουσίες στο εσωτερικό του σπηλαίου. Σχηματισμοί βράχων, σταλακτιτών και σταλαγμιτών δημιούργησαν μορφές ζώων όπως η «Κουκουβάγια», ο «Ρινόκερος», ο «Ελέφαντας», ακόμη και ανθρώπου, όπως η μορφή του «Καλόγερου». Συνολικά μέχρι σήμερα απαριθμούνται 39 σχηματισμένες μορφές. Σε όλη τη διαδρομή σχηματισμοί «καταρρακτών» εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του σπηλαίου είναι τα μοναδικά πέτρινα «κοράλλια», άγνωστα στα υπόλοιπα ελληνικά σπήλαια, που έχουν δημιουργηθεί από τις σταγόνες νερού που στάζουν από την οροφή και διασκορπίζονται. Το σπήλαιο παρουσιάζει, επίσης, μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, καθώς βρέθηκαν περισσότερα από 300 δείγματα απολιθωμάτων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση. Η ηλικία τους προσδιορίστηκε στα 12.500 με 30.000 χρόνια. Πρόκειται για οστά στικτής ύαινας, αλεπούς, μεγαλόσωμης νυφίτσας, άγριου βοδιού, αλόγου, γιγαντόσωμου και κόκκινου ελαφιού καθώς και λαγού. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη “Σπηλιά της ύαινας”, αναπαράσταση που έχει κατασκευαστεί εντός του σπηλαίου.

Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα, που είναι αιτία διάδοσης της φήμης του και εκτός ελληνικών συνόρων, είναι ότι το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου ενδείκνυται από ιατρικής πλευράς ως κατάλληλο για θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων. Μετά από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες που έγιναν από Τσέχους επιστήμονες στο σπήλαιο ανακαλύφθηκε πως το κλίμα του μπορεί να θεραπεύσει παθήσεις όπως το παιδικό άσθμα και δερματολογικές παθήσεις προερχόμενες από μολύνσεις και αλλεργίες.

πηγές

 

Αφήστε μια απάντηση