Σε ένα μάθημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει η Β΄ Τάξη του σχολείου μας την Τετάρτη 15 Μαρτίου στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου μαθήματος Λογοτεχνίας. Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Zoom και με την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Κικής Δημοπούλου οι μαθητές συνδέθηκαν με τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα και παρακολούθησαν μια ζωντανή διαδικτυακή περιήγηση στους χώρους και την πολύτιμη συλλογή της.
Η υπεύθυνη της Ωνασείου κ. Βίκυ Γεροντοπούλου καλωσόρισε τα παιδιά στο νεοκλασικό κτίριο, όπου στεγάζεται το Ίδρυμα Ωνάση, στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Αμαλίας και Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο κέντρο της Αθήνας, με μια σύντομη παρουσίαση ορισμένων σημαντικών εκθεμάτων, όπως οι πίνακες σπουδαίων ζωγράφων που κοσμούν τους τοίχους της Βιβλιοθήκης, αλλά και το πιάνο που χρησιμοποιούσε για τις πρόβες της η διεθνούς φήμης ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας. Στη συνέχεια, με αφορμή ένα πιστό αντίγραφο της Βίβλου, του πρώτου βιβλίου που τύπωσε ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος στα 1455, το οποίο εκτίθεται στον χώρο της Βιβλιοθήκης, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις προγενέστερες μορφές της τυπογραφικής τέχνης (στοιχειοθεσία σε κάσα με χρήση μεταλλικών στοιχείων) και να αντιληφθούν τη σημασία που είχε η εφεύρεση της τυπογραφίας για την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας, από τις πρώτες εκδόσεις αρχαιοελληνικών κειμένων και γραμματικών-λεξικών από τους έλληνες λογίους στα τυπογραφεία της Ιταλίας μέχρι σημαντικά βιβλία του προεπαναστατικού Τύπου που συνέβαλαν καθοριστικά στην προετοιμασία του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και τη διακίνηση των ιδεών στην Ελληνική Επανάσταση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν σε αρχικές σπάνιες εκδόσεις κειμένων του 18ου και 19ου αιώνα, όπως οι λογής Γεωγραφίες που τυπώνονταν κατά κόρον την εποχή εκείνη, η ανώνυμη (και απαγορευμένη στην εποχή της) Ελληνική Νομαρχία (1806), καθώς και οι πολυποίκιλες εκδόσεις του Ρήγα Βελεστινλή.
Στο πολυδιάστατο εκδοτικό πρόγραμμα του Ρήγα και την περιπετειώδη ζωή του ήταν αφιερωμένο το τελευταίο μέρος της περιήγησης. Παρουσιάστηκαν σημαντικά έργα του, μεταξύ των οποίων και η Χάρτα της Ελλάδος, ένας μεγάλος χάρτης αποτελούμενος από δώδεκα φύλλα, που τυπώθηκε σε 1220 αντίτυπα στη Βιέννη το 1796-1797. Με τη βοήθεια μιας ψηφιακής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας οι μαθητές είδαν να ζωντανεύουν μπροστά τους τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας και εξοικειώθηκαν με τη σημασία τους.
Η διαδικτυακή περιήγηση επαναλήφθηκε και για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Τάξης.