ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ «Διαχείριση της φωνής – Θεωρία και πρακτική».

Στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην ορθή χρήση της φωνής – κύριο μέσο έκφρασης κι εκπαιδευτικό εργαλείο- για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τους μαθητές και την αποτελεσματικότερη άσκηση του απαιτητικού έργου τους, η επιμορφωτική ομάδα αξιολόγησης του σχολείου μας, διοργάνωσε στις 13/02/2024, σεμινάριο με θέμα : «Διαχείριση της φωνής – Θεωρία και πρακτική».

Η επιμορφωτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδευτικό του Σχολείου μας, κ. Νατέλα Ιτσουαΐντσε, κλ. ΠΕ 79.01, μαέστρο χορωδίας, καθηγήτρια πιάνου και θεωρίας και παρείχε θεωρητικές γνώσεις για την κατανόηση της λειτουργίας της φωνής  και τεχνικές, άμεσα εφαρμόσιμες, για τη μείωση της φωνητικής κόπωσης  και τη μεγιστοποίηση της φωνητικής απόδοσης των εκπαιδευτικών. Το σεμινάριο είχε απόλυτα βιωματικό χαρακτήρα, με οπτικοακουστικά υλικό και αρκετό χρόνο για την εξάσκηση των τεχνικών που παρουσιάστηκαν.

Η εισηγήτρια αρχικά αναφέρθηκε στη διαφορετική διαχείριση της φωνής κατά την ομιλία σε σχέση με την προσέγγιση όσον αφορά το τραγούδι. Στη συνέχεια ανέλυσε τον κρίσιμο ρόλο της διαφραγματικής αναπνοής σε αντίθεση με την αναπνοή από το στήθος. Μια αυτόματη και πολύτιμη για την υγεία μας διαδικασία στα πρώτα χρόνια της ανθρώπινης ζωής, χάνεται λόγω του στρες που βιώνουμε σαν ενήλικες, καθώς η αναπνοή από το στήθος γίνεται πρώτη επιλογή εξ αιτίας της αυξημένης κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, με συνέπεια να οδηγούμαστε στην αποτυχία αναπνοής από  το διάφραγμα .

Παρουσιάστηκαν στη συνέχεια μια σειρά από ασκήσεις, με τις οποίες μπορούμε να βελτιώσουμε την διαφραγματική αναπνοή, (ορθή στάση σώματος και κεφαλής κανόνας του 3χ3 και 4χ4 ) όπως επίσης και οδηγίες για την περίπτωση κρίσης πανικού.

Μια σειρά ακόμη πιο εξειδικευμένων ασκήσεων ακολούθησαν αμέσως μετά, με σκοπό την επίτευξη της σωστής διάδοσης και αντήχησης της φωνής στην τάξη  (κανόνας 2-4-8-16-32, συνεχόμενη εκπνοή για 15 δευτερόλεπτα , κλιμακούμενο λαχάνιασμα).

Στη δεύτερη θεματική ενότητα του σεμιναρίου, έγινε αναλυτική παρουσίαση των μηχανισμών παραγωγής της φωνής με ειδικότερη αναφορά στη φυσιολογία των φωνητικών χορδών. Η κυρία Ιτσουαΐντσε πρότεινε συγκεκριμένες τεχνικές διαχείρισης της αναπνοής για την αποφυγή τραυματισμού των φωνητικών χορδών (τεχνικές χαμηλόφωνης- ογκώδους φωνής, μεσαίας έντασης φωνής και  φωνής υψηλής αντήχησης) . Έγινε επίσης άσκηση ορθής ανάγνωσης κειμένου και άσκηση σωστής εκφοράς των φωνηέντων, ασκήσεις χαλάρωσης της ρινοφαρυγγικής κοιλότητας και  ενεργοποίησης της αντήχησης.

Η εισήγηση έκλεισε με πρακτική εφαρμογή  από τους συναδέλφους  ασκήσεων θεραπευτικής αναπνοής, με σκοπό να εμπεδωθούν οι τεχνικές για την πληρέστερη αξιοποίηση του εισπνεόμενου αέρα κατά την διδασκαλία και για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από τη λανθασμένη διαχείρισή του, Η εισηγήτρια, τέλος,  δεσμεύτηκε να αφήσει στο σχολείο το υλικό – ασκήσεις που παρουσίασε – με μορφή φυλλαδίου για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων.

Ευχαριστούμε πολύ την εκλεκτή συνάδελφο για την πληρέστατη εισήγησή της και για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας να είναι εισηγήτρια. Ευχαριστούμε επίσης, τους αγαπητούς συναδέλφους που παρακολούθησαν το σεμινάριο, για τη συμμετοχή τους.

20250213 124431 20250213 124508 20250213 124531 20250213 124453 20250213 1244311 20250213 124516 20250213 124525

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων