Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας με πολιτιστικό πρόγραμμα με την Α΄ Γυμνασίου.

Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025, Το Γυμνάσιο Ειρηνούπολης και οι Υπεύθυνες Πολιτιστικού προγράμματος, Καπετάνου Β. και Πεσκελίδου Σ., πραγματοποίησαν την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το θησαυρό που διαθέτουν τα μουσεία της περιοχής μας, να ελέγξουν τις γνώσεις τους και να τις συνδέσουν με καινούριες γνώσεις που θα συμβάλλουν στη διεύρυνση του πνευματικού τους ορίζοντα και στην τόνωση της επαφής με την  πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

    Η εκδρομή αφορούσε στην επίσκεψη στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, στο Παλάτι του Φιλίππου και στο Θέατρο κάτω από το χώρο του ανακτόρου, με στάση στα ιερά της Εύκλειας και της Κυβέλης, αλλά και στο νεοϊδρυθέν Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους τέσσερις υπόγειους βασιλικούς τάφους της Τούμπας της Βεργίνας και με το υπέργειον Ηρώον – όπου πραγματοποιούνταν οι λατρευτικές τελετές υπέρ των κεκοιμημένων. Θαύμασαν τον πλούτο που βρέθηκε μέσα στους δύο ασύλητους τάφους – του Φιλίππου Β΄ και του Αλέξανδρου του Δ΄- όπως τις δύο χρυσές λάρνακες του Φιλίππου β ΄ και της συζύγου του Μήδας, η οποία θάφτηκε μαζί του χάριν  των σκυθικών εθίμων, τις δύο νεκρικές  κλίνες, τα δύο στεφάνια μυρτιάς, το χρυσοποίκιλτο πορφυρό ύφασμα όπου τυλίχτηκαν τα οστά του αποτεφρωμένου  νεκρού βασιλιά, τα σκεύη του λουτρού και του συμποσίου, τον εξοπλισμό της Σκύθισσας Αμαζόνας Μήδας, την πανοπλία του Φιλίππου Β΄ και τα απομεινάρια της νεκρικής πυράς, την υδρία με τα οστά και το στεφάνι μυρτιάς του Αλέξανδρου Δ΄ . Ακόμη, ήρθαν σε επαφή με τον τάφο του Αντίγονου Γονατά αλλά και τον τάφο της Περσεφόνης όπως ονομάστηκε ο τάφος I λόγω της τοιχογραφίας με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

            Ακόμη, είδαν τη μερική αναπαλαίωση του «Παρθενώνα της Μακεδονίας», όπως ονομάστηκε το παλάτι του Φιλίππου, με τους δύο ορόφους, του κοιτώνες, τους ανδρώνες, το δικαστήριο, το πρυτανείο, τη  θόλο με τις αναθηματικές επιγραφές προς τιμήν του θεού Ηρακλή, τον γυναικωνίτη στον όροφο, το περιστύλιο με την τετράγωνη αυλή που χωρούσε 4000 καλεσμένους, το εντυπωσιακό πρόπυλο κατά την είσοδο στο παλάτι. Αρχιτέκτονας  ο Πύθεος, ενώ το παλάτι, σε μία έκταση 15000 στρεμμάτων, αποτελούσε όχι απλά το χώρο του βασιλιά αλλά κοινωνικό και πολιτικό κέντρο της Μακεδονίας.

            Οι μαθητές μας έμαθαν για τη δημιουργία του κράτους της Μακεδονίας από τον Περδίκκα της γενιάς των Τημενιδών, απόγονο του Ηρακλή από το Άργος τον 7ο αιώνα π.Χ. , ενώ συνειδητοποίησαν ότι ο χώρος πλαισιώνεται από ιερά, τείχος, μία εκτενέστερη νεκρόπολη μέρος της οποίας είναι η Τούμπα με τη συστάδα των βασιλικών τάφων. Γύρω από το άστυ υπήρχαν κώμες και διάφοροι συνοικισμοί. Στο χώρο βρέθηκε ακόμη η συστάδα των τάφων των Τημενιδών, η συστάδα τάφων Hezey – Μπέλλα.

             Η συστάδα τάφων των βασιλισσών πλαισιώνει το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών με κυρίαρχη μορφή τη Δέσποινα των Αιγών, σύζυγο του βασιλιά Αμύντα, τη οποίας ο τάφος βρέθηκε ασύλητος. Στο ίδιο Μουσείο τοποθετήθηκαν όπλα που χρησιμοποιούσαν οι μακεδόνες στο σχηματισμό της Μακεδονικής Φάλαγγας, αντικείμενα της καθημερινής ζωής τους, εξαρτήματα για το κυνήγι, αγγεία ερυθρόμορφης τεχνικής που χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι, λήκυθοι και άλλα αγγεία παραγόμενα σε εργαστήρια της Αθήνας, υπολείμματα νεκρικών πυρών των βασιλισσών, καθώς και αντικείμενα που προσιδιάζουν στη γυναικεία φιλαρέσκεια ( μυροδοχεία, καθρεφτάκια, κοσμήματα) αλλά και στη γυναικεία καθημερινότητα ( αργαλειός).

             Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες, και κράτησαν σημειώσεις προκειμένου να δημιουργήσουν έναν οδηγό μνημείων του τόπου μας. Για την εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε προεργασία στο σχολείο και οι μαθητές προετοιμάστηκαν κατάλληλα για την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή τους στην  εκδρομή και στο πρόγραμμα. Κατόπιν, δούλεψαν ομαδικά προκειμένου να παράγουν άρθρα για τα εκθέματα που τους ανατέθηκαν.

            Η  εκδρομή πλαισιώθηκε από βόλτα στο χωριό της Βεργίνας και στο πάρκο της Ελιάς και των Αγίων Αναργύρων στη Βέροια, με στάση σε δύο προτομές σημαντικών για τη Βέροια ανθρώπων, του Ιω. Κωττούνη και του Μανόλη Ανδρόνικου.

            Η εκπαιδευτική επίσκεψη αποτελεί βιωματική προσέγγιση των μνημείων της περιοχής μας και αποτελεί μέρος του Πολιτιστικού προγράμματος « Γνωρίζω τα Μνημεία του Τόπου μου», που εκπονείται για το σχολικό έτος 2024 -2025 με μαθητές της Α΄ Γυμνασίου Ειρηνούπολης. Οι μαθητές στο προσεχές μέλλον  θα συμμετέχουν σε παρόμοιες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μνημεία της περιοχής μας. Το πρόγραμμα ευελπιστεί να ενσταλάξει την αγάπη για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων