Ειρηνούπολη, 09-04-2024
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων επισκέφτηκαν το σχολείο μας μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Δ. Ακριτίδη και του Διευθυντή του Γυμνασίου – Λ. Τ Ειρηνούπολης κ. Θ. Παπαδημητρίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Νάουσας, κ. Γ. Σαμαράς, και οι κυρίες Κ. Μίγγα και Β. Τζεβελέκου, εθελόντριες των Φίλων των Ζώων Νάουσας, που πραγματοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα ζώα σε μαθητές στα σχολεία.
Μαθητές της Α΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αδέσποτα ζώα: τις ανάγκες τους, τα μέσα και τους τρόπους διάσωσης και φροντίδας, την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση δηλητηρίασής τους και, κυρίως, τη σωστή συμπεριφορά απέναντί τους (τονίστηκε πως οι επιθέσεις αδέσποτων ζώων οφείλονται στην κακομεταχείρισή τους από τους ανθρώπους). Οι μαθητές πληροφορήθηκαν, επίσης, για τις δράσεις του εθελοντικού αυτού συλλόγου, την ανάγκη ενίσχυσής του με εθελοντική βοήθεια, φάρμακα και τροφές, ενώ τονίστηκε η ανάγκη τοποθέτησης συσκευής εντοπισμού (μικροτσίπ) στα ζώα που υιοθετούνται.
Την παράσταση έκλεψε το μικρό σκυλάκι που έφεραν μαζί τους. Όπως ανέφεραν διασώθηκε στη Νάουσα την περίοδο της χιονόπτωσης κι ακόμη βιώνει έντονο φόβο.
Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα κι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια νέα επίσκεψη των Φίλων των Ζώων Νάουσας για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση.
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν κι άλλες δραστηριότητες φιλοζωίας με συντονιστές τους καθηγητές του σχολείου κ. Παντζαρτζίδη Α., κ. Πεσκελίδου Σ., κ. Βασιλείου Ρ. και κ. Μπαρμπάκα Δ. Συγκεκριμένα:
Α) οργανώθηκε διαγωνισμός κι έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής και αφίσας με θέμα «Οι φίλοι μας τα ζώα»,
Β) μαθητές απέδωσαν σε κόμικς ιστορίες με ζώα στα πλαίσια του μαθήματος Εργαστήριο Δεξιοτήτων με την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Πισκούλη Π. και
Γ) μαθητές δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα του σχολείου κείμενα για τη σχέση που έχουν με τα κατοικίδιά τους («ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ») καθώς και τον προβληματισμό τους για τα αδέσποτα ζώα («Τα αδέσποτα ζώα»).
Ακολουθούν τα κείμενα των μαθητών:
ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ
Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων δυο μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου μοιράζονται την αγάπη τους για τα ζώα συντροφιάς και μιλούν για τις εμπειρίες που προσφέρει η συμβίωση με ένα ζώο.
Κ. Γ.
Έχω 6 ζωάκια (2 σκυλάκια, τον Μίκυ και τη Λίζα, 2 άλογα και 2 κουνελάκια). Τα φροντίζουμε εγώ κι ο μπαμπάς μου κυρίως. Χρειάζονται όπως κι εμείς, καθαρό περιβάλλον, νερό, φαγητό, βόλτες και περιποίηση. Η φροντίδα τους δεν είναι δύσκολη είναι όμως καθημερινή. Με τα σκυλιά μου είμαι κάθε μέρα μαζί μετά το σχολείο, παίζουμε και το απόγευμα τα βγάζω βόλτα στο χωριό.
Φυσικά θα συμβούλευα ένα παιδί της ηλικίας μου να υιοθετήσει ένα σκυλάκι, γιατί είναι ο καλύτερος φίλος ενός ανθρώπου και προστατεύει το σπίτι αλλά και επειδή χρειάζονται φροντίδα και αγάπη.
Α. Ρ.
Έχω 2 γάτες , τον Τομ και την Άντζελα, και παίζουμε καθημερινά μαζί. Οι γονείς μου αγοράζουν, βέβαια, τις τροφές και όλα όσα χρειάζονται, όμως και εμείς τα φροντίζουμε και τα αγαπάμε. Έχουν ανάγκη κυρίως τροφή και αγάπη.
Αν και μου αρέσουν πολύ τα ζώα, καταλαβαίνω ότι δεν αρέσουν σε όλους. Θα συμβούλευα ένα παιδί της ηλικίας μου να υιοθετήσει ένα ζωάκι (γιατί τα ζώα είναι πολύ γλυκά) μόνο αν τα αγαπά και τα σέβεται. Ένα ζήτημα που πρέπει να σκεφτεί βέβαια είναι και το θέμα της οικονομίας: αν δεν έχει τα απαραίτητα λεφτά για να φροντίσει ένα ζωάκι θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα τη βοήθεια κάποιου συγγενή (γονείς, παππούδες). Όταν υιοθετούμε ένα ζωάκι είναι για πάντα!
ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ
Τα αδέσποτα στη χώρα μας ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια. 3 εκατομμύρια ζώα που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες καθημερινά. 3 εκατομμύρια ζώα που προσπαθούν σε ένα κόσμο γεμάτο εγκατάλειψη και κακοποιητικές συμπεριφορές να επιβιώσουν. Ξαπλώνουν πάνω στο τσιμέντο βλέποντας τον κόσμο να περνάει από εκεί. Άλλοι αναστατωμένοι και νευρικοί, άλλοι βιαστικοί κι άλλοι απλά περαστικοί. Τους κοιτούν κι ελπίζουν έστω κι ένας από αυτούς να τους δώσει λίγη σημασία ώστε να νιώσουν επιτέλους κάποιο αίσθημα χαράς, εμπιστοσύνης, φροντίδας, αγάπης… Συχνό φαινόμενο πλέον να συναντάμε στο δρόμο άστεγους ανθρώπους που βρίσκουν παρέα, συντροφιά και παρηγοριά σε ένα αδέσποτο ζώο. Αντίστοιχα και το αδέσποτο βιώνει την αγάπη και τη στοργή που δεν ένιωσε ποτέ ή που ένιωθε πριν ο ιδιοκτήτης του αποφασίσει να το εγκαταλείψει στο δρόμο.
Όμως τα αδέσποτα αυτά ζώα δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την έλλειψη τροφής και αγάπης, αλλά και τους ασυνείδητους οδηγούς που τα χτυπούν στο δρόμο –έστω και κατά λάθος – και δεν σταματούν να τα βοηθήσουν ή τους ανάλγητους που «ξεσπούν» τα νεύρα τους σε αυτά. Έχουν να αντιμετωπίσουν, λοιπόν, ανθρώπους χωρίς ανθρωπιά. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί άνθρωποι που έχουν δείξει κακοποιητική συμπεριφορά σε ένα ζώο, στη συνέχεια κακοποιούν το σύντροφο ή και το παιδί τους. Ο κακοποιητής αυτός, επιθυμώντας να νιώσει ισχυρός βασανίζει αρχικά ένα πιο αδύναμο ον και συγκεκριμένα ένα πλάσμα που δεν μπορεί να μιλήσει και να μαρτυρήσει τι του συνέβη.
Δυστυχώς όσο δεν αλλάζει ο κόσμος, δεν θα σταματήσουν αυτά τα περιστατικά. Και δυστυχώς τα ζώα δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Μπορούμε όμως να τον αλλάξουμε εμείς!
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, θεμελιώδης διαφορά της εξέλιξης του ανθρώπου από την εξέλιξη των ζώων είναι πως εμείς είμαστε «κατασκευασμένοι» για να ακολουθήσουμε ατομική εξέλιξη σε αντίθεση με τα ζώα που ακολουθούν υποχρεωτικά την ομαδική εξέλιξη του είδους τους. Μακάρι να ήταν αυτή η μόνη διαφορά μας! Δυστυχώς όμως οι άνθρωπος εξελίχθηκε σε ένα εγωιστικό πλάσμα που βάζει πάνω από όλα το συμφέρον του ενώ τα ζώα την αγάπη. Αν, λοιπόν σιχαίνεσαι ή φοβάσαι τα ζώα, μην τα βοηθάς αλλά μην τα βασανίζεις κι από πάνω. Γιατί ο κόσμος χωρίς τα ζώα, χωρίς την ανιδιοτέλεια και την αθωότητά τους θα καταστραφεί. Αντίθετα, ο σεβασμός, η προστασία κι η αγάπη προς τα ζώα είναι δείγμα παιδείας, πολιτισμού και ανθρωπιάς!
Κείμενο μαθήτριας Α΄ Λυκείου
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων
Παρίσι 1978
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Στόχος όλων των δράσεων ήταν η ανάδειξη της σημασίας της φιλοζωίας και η προώθηση της υιοθεσίας των ζώων που έχουν μείνει στο δρόμο και αναζητούν την ανθρώπινη φροντίδα. Αντί επιλόγου παραθέτουμε τους στίχους ενός φιλόζωου ποιητή:
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τα ζώα είναι αυτά που είναι:
καθαρή φύση. Τίμια κοιτάνε,
κατάματα. Ο άνθρωπος, έξω απ’ τη φύση,
αναζητά.
Το ζώο είναι. Ο άνθρωπος γίνεται. Αν μπορεί.
Πρόσεξε αυτόν που δεν αγαπά τα ζώα.
Η ανθρωπιά του αδύναμη. (…)
Νίκος Δήμου