ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ

Μάι 20207

Παιδάκια μου, γεια σας! Πώς είστε; ΕΥ-ΠΟ;  ΛΥ-ΠΟ;
Δεν πιστεύω να είστε ΛΥ-ΠΟ επειδή βλέπετε ασκήσεις παραγράφου;
Μην αγχώνεστε! Γράψτε ό,τι μπορείτε.
 
   ΑΣΚΗΣΗ 1η: Παράγραφος
Ο τουρισμός έχει πολλές θετικές πλευρές και επιπτώσεις στη χώρα μας. Πρώτα από όλα, είναι πολύ σημαντικός ο τουρισμός για την οικονομία της Ελλάδας. Και αυτό συμβαίνει, επειδή ο τουρισμός φέρνει πλούτο (χρήματα) στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε μια εποχή, κατά την οποία η οικονομική κρίση είναι έντονη. Επιπλέον, ένα πλήθος ανθρώπων βρίσκουν απασχόληση (εργασία) σε επαγγέλματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, από τους ξεναγούς και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, ως τους εστιάτορες και τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων με αναμνηστικά είδη. Ωστόσο, το όφελος από τον τουρισμό δεν είναι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες (κάποια νησιά ή χωριά), που υποδέχονται τους τουρίστες, αλλά και γενικότερο: το κράτος, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους τουρίστες και να διευκολύνει τη μεταφορά και την παραμονή τους, αναγκάζεται να κάνει πολλά έργα κατασκευάζοντας λιμάνια, αεροδρόμια, γέφυρες, κατάλληλο οδικό δίκτυο (καλύτερους δρόμους). Αυτά τα έργα, όμως, δεν εξυπηρετούν μόνο τους ξένους, αλλά και τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος αποκτά ένα σύγχρονο κράτος και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιπρόσθετα, ο ελληνικός λαός ωφελείται και από άλλες απόψεις χάρη στον τουρισμό: γνωρίζει άλλους πολιτισμούς, ανταλλάσσει ιδέες και έθιμα, μαθαίνει ξένες γλώσσες, αναπτύσσει φιλίες με ανθρώπους από άλλες χώρες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και του σεβασμού μεταξύ των λαών. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, χρειάζεται η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες τον τουρισμό.
Ερωτήσεις:

  • Ποια είναι η θεματική πρόταση της παραγράφου;
  • Ποια είναι η κατακλείδα της παραγράφου;
  • Βρείτε τις συνδετικές- μεταβατικές λέξεις και φράσεις της παραγράφου.
  • Είναι σωστή η θεματική πρόταση; Γιατί;
  • Τι κατακλείδα έχουμε;  Κυκλώστε το σωστό.

Α. ανακεφαλαίωση και συμπέρασμα          Β. ευχή       Γ. πρόταση (προτείνει κάτι)

  • Με ποιο τρόπο αναπτύσσεται η παραπάνω παράγραφος;

Α. με παραδείγματα     Β. με σύγκριση-αντίθεση          Γ. με αιτιολόγηση
 
ΑΣΚΗΣΗ 2η: Να γράψετε μία δική σας παράγραφο και να την αναπτύξετε με αιτιολόγηση.
 
ΘΕΜΑ: Ο τουρισμός είναι σημαντικός για την οικονομία της Ελλάδας. Ωστόσο, φέτος πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ίσως να δεχτούμε λιγότερους τουρίστες. Να εξηγήσετε γιατί (αιτιολόγηση).
 
Προσοχή!!!  Δεν ξεχνάμε: θεματική πρόταση, κατακλείδα, συνδετικές λέξεις, αρκετές προτάσεις για την ανάπτυξη (όπως έχουμε μάθει).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων