Φέτος θα ζήσουμε ένα διαφορετικό Πάσχα

Απρ 202013

Καλημέρα παιδιά. Εύχομαι να είστε όλοι καλά. Φέτος θα ζήσουμε ένα διαφορετικό Πάσχα που θα το γιορτάσουμε ο καθένας στο σπίτι του. Αφού λοιπόν δε γίνεται διαφορετικά ας προσπαθήσουμε να το ζήσουμε όσο πιο αληθινά γίνεται. Σας γράφω όσο πιο απλά γίνεται τι γιορτάζουμε τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας για να καταλάβουμε καλύτερα τη σημασία αυτών των ημερών και σας στέλνω τους συνδέσμους από κάποια ωραία βίντεο και ένα πασχαλινό σταυρόλεξο. Εύχομαι σε εσάς και στις οικογένειές σας Καλή Ανάσταση!

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Με τη λέξη Πάσχα κυρίως εννοούμε τις δύο εβδομάδες από την ανάσταση του Λαζάρου ως την Κυριακή του Θωμά. Είναι η πιο σημαντική γιορτή για τους χριστιανούς που γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού.
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν από την Κυριακή του Πάσχα που σουβλίζουμε το αρνί. Ονομάζεται Μεγάλη γιατί είναι σημαντικά τα γεγονότα που γιορτάζουμε στη διάρκειά της. Ας δούμε όμως κάθε μέρα ξεχωριστά:
Ανάσταση του Λαζάρου: Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την Ανάσταση του φίλου του Χριστού Λάζαρου. Σε κάποια μέρη τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου και οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα Λαζαράκια που είναι ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου με 2 γαρύφαλλα στη θέση των ματιών.
Κυριακή των Βαϊων: Την ημέρα εκείνη ο Χριστός πήγε στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι και τον ακολουθούσαν οι μαθητές του. Ο κόσμος τον υποδέχθηκε σα βασιλιά και άπλωνε βάγια (κλαδιά φοινικιάς), πανωφόρια και κλαδιά ελιάς για να περάσει.
Μεγάλη Δευτέρα: Ο Χριστός πείνασε και βρήκε στο δρόμο του μια συκιά αλλά δεν είδε κανένα σύκο. Τη διέταξε τότε να ξεραθεί και δίδαξε τους μαθητές του πως πρέπει να έχουμε πίστη και να προσπαθούμε να έχουμε καλούς καρπούς, τις αρετές.
 Μεγάλη Τρίτη: Τη μέρα αυτή ακούμε στην Εκκλησία την Παραβολή των δέκα παρθένων. Κάποτε 10 κοπέλες που ήταν καλεσμένες σε γάμο πήραν τα λυχνάρια τους και περίμεναν το γαμπρό(Νυμφίο) που θα ερχόταν μέσα στη νύχτα. Οι 5 ήταν μυαλωμένες και πήραν μαζί τους αρκετό λάδι για τα λυχνάρια τους. Οι άλλες πέντε ήταν άμυαλες και δεν πήραν. Ο γαμπρός άργησε κι εκείνες αποκοιμήθηκαν. Όταν ο γαμπρός ήρθε οι άμυαλες κοπέλες δεν ήταν έτοιμες να τον υποδεχθούν και έμειναν έξω από το γάμο και τη γιορτή. Τη Μ.Τρίτη επίσης στην Εκκλησία ψάλλουμε το τροπάριο της Κασσιανής που μας λέει για μια αμαρτωλή γυναίκα που αφού άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού, τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Ο Χριστός συγχώρησε τις αμαρτίες της γυναίκας.
Μεγάλη Τετάρτη: Ο Χριστός και οι μαθητές βρίσκονταν σε ένα σπίτι. Ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του και ο μαθητής του ο Πέτρος δεν το θεώρησε σωστό. Ο Ιησούς όμως με αυτή την πράξη τους δίδαξε την ταπείνωση.
Επίσης έγινε ο Μυστικός Δείπνος κατά τη διάρκεια του οποίου ο Χριστός ευλόγησε το ψωμί και το κρασί λέγοντάς τους: «Πάρτε να φάτε από αυτό, αυτό είναι το σώμα μου και πιείτε από αυτό όλοι αυτό είναι το αίμα μου». Έτσι τελέστηκε για πρώτη φορά το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.. Ο Χριστός επίσης, τους είπε ότι κάποιος ανάμεσά τους θα τον προδώσει και εννοούσε τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που τον πρόδωσε για λεφτά (30 αργύρια). Το ίδιο βράδυ ο Ιησούς μαζί με τους μαθητές του πήγε στον Κήπο της  Γεθσημανή για να προσευχηθεί. Εκεί τον συνέλαβαν έπειτα από υπόδειξη του Ιουδα που φίλησε το Χριστό.
Μεγάλη Πέμπτη: Οι στρατιώτες οδήγησαν το Χριστό μπροστά στον Πόντιο Πιλάτο για να τον δικάσει. Μετά τον μαστίγωσαν  και  τον σταύρωσαν ανάμεσα σε δύο ληστές, σε ένα λόφο που λεγόταν Γολγοθάς.
Μεγάλη Παρασκευή: Είναι ημέρα πένθους για τους χριστιανούς, ημέρα του θανάτου και της Ταφής του Χριστού. Οι πιστοί μαζεύονται στις εκκλησίες από το πρωί για την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την ακολουθία της Αποκαθήλωσης, όπου ο παπάς βγάζει το σώμα του Χριστού από το σταυρό και το τοποθετεί μέσα στον Επιτάφιο. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ακούγονται τα ομορφότερα τροπάρια της χριστιανοσύνης, τα ‟Εγκώμια” (Η Ζωή εν Τάφω, Άξιον Εστί, Αι Γενεαί Πάσαι) και ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των ενοριών.
Μεγάλο Σάββατο: Οι μαθήτριες πήγαν στον Τάφο για να αρωματίσουν το σώμα του Χριστού. Όταν όμως έφτασαν εκεί , ο τάφος ήταν ανοιχτός και το σώμα έλειπε. Ένας άγγελος, τους είπε ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Το Μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία  ξεκινά με την πρωινή ακολουθία που έχει αναστάσιμο χαρακτήρα και λέγεται αλλιώς και ‟Πρώτη Ανάσταση”. Το βράδυ γίνεται η Ακολουθία της Αναστάσεως. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και ο βγαίνει ο παπάς από την Ωραία Πύλη με τη λαμπάδα του αναμμένη ψάλλοντας το “Δεύτε λάβετε φως…” και δίνει το Άγιο Φως στους πιστούς. Κατόπιν βγαίνουν όλοι έξω όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει όλοι ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη». Οι πιστοί ανταλλάσουν το φιλί της αγάπης που συμβολίζει τη συγχώρεση. Μετά την Ανάσταση οι πιστοί φέρνουν στα σπίτια τους το Άγιο Φως και κάνουν το σχήμα του σταυρού με τον καπνό της λαμπάδας στην είσοδο του σπιτιού. Μετά ανάβουν το καντήλι, το οποίο προσπαθούν να κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Ακολουθεί το πασχαλινό Δείπνο, που είναι συνήθως η μαγειρίτσα και τσουγκρίζονται τα αυγά.
Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα γίνεται στην Εκκλησία ο Εσπερινός της Αγάπης ή Δεύτερη Ανάσταση όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες αφού ο Χριστός σταυρώθηκε για την αγάπη όλων των ανθρώπων.
 
Τώρα πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να λύσετε ένα πασχαλινό σταυρόλεξο.
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/7077
και στους επόμενους για να δείτε ένα ωραίο βίντεο για τη ζωή του Χριστού και ένα άλλο για το Πάσχα και τα έθιμα που το συνοδεύουν.


Αν δεν σας ανοίγουν από εδώ κάντε το αντιγραφή και επικόλληση στο google και πατήστε enter.

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Φέτος θα ζήσουμε ένα διαφορετικό Πάσχα”

  1. 7 Μαΐου, 2020 στις 14:23      Απάντηση Σαββας Αλατερας Έγραψε:

    1)φιλι της αγαπης
    3)νεκροταφεια
    4)δευτερη
    6)εβδομαδα
    8)θυσια
    καθετα1)αγωνιζονται
    2)σταυρωνουν
    5)δευτε
    7)αληθως


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων