Η παρασκευή της λαγάνας αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής με έντονο θρησκευτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. Η λαγάνα, ένα παραδοσιακό άζυμο ψωμί, συνοδεύεται από νηστίσιμα εδέσματα, όπως ταραμοσαλάτα, ελιές, λαχανικά και χαλβά, αποτελώντας το βασικό γεύμα αυτής της ημέρας.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής της λαγάνας, να ανακαλύψουν τα συστατικά της και να ενημερωθούν για τα ήθη και τα έθιμα που σχετίζονται με την Καθαρά Δευτέρα. Μέσα από αυτή τη βιωματική δραστηριότητα, ήρθαν σε επαφή με την παράδοση του τόπου μας, συμμετέχοντας ενεργά στη δημιουργία της λαγάνας και συνδυάζοντας τη μάθηση με τη χαρά της δημιουργίας.