“Μακεδονικός Αγώνας: Τοπική Ιστορία, συλλογική μνήμη και δημόσιες εικαστικές αναφορές”

Ιούν 20222
Το σχολείο μας πραγματοποίησε το πρόγραμμα με τίτλο:“Μακεδονικός Αγώνας: Τοπική Ιστορία, συλλογική μνήμη και δημόσιες εικαστικές αναφορές”. Σκοπός η ανάδειξη και η γνώση των αγαλμάτων και των μνημείων του Μακεδονικού Αγώνα της Φλώρινας, των νοηματοδοτήσεων και ανανοηματοδοτήσεων τους μέσα από την παρατήρηση, μελέτη και καταγραφή τους.

Ένα project τοπικής και δημόσιας ιστορίας που διαθεματικά διαμορφώθηκε μέσα και από την πληροφορική και τα εικαστικά αναπτύσσοντας δεξιότητες χρήσης Τ.Π.Έ(WEB2.0), κιναίσθησης και διατήρησης προσοχήςκαι συγκέντρωσης λαμβάνοντας υπόψη , τα ψυχονοητικά και εξελικτικά δεδομένα των μαθητών, το διαθέσιμο διδακτικό χρόνο, το προηγούμενο επίπεδο μάθησης, τα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, τα αναγκαία υλικά.Οι μαθησιακοί μας στόχοι ήταν 1) η ενίσχυση της γνώσης της Τοπικής Ιστορίας της Φλώρινας και της τοπικής συλλογικής μνήμης με εστίαση στη δημόσια έκφραση μέσω της καταγραφής και μελέτης των αγαλμάτων 2)η κατανόηση των πολλαπλών επινοήσεων του παρελθόντος και των χρήσεων του καθώς και του τρόπου που διαχέονται τόσο μέσα από τα μέσα επικοινωνίας όσο και από άλλους τρόπους αναπαράστασης, μνημεία και αγάλματα. 3) η καλιεργεια της ιστορικής κουλτούρας 4) η αναγνώριση του ρόλου της Δημόσιας Γλυπτικής στην ταυτότητά της 5) η αξιοποίηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων καθώς και αξιοποίηση διαθέσιμων μαθησιακών πόρων (λογισμικών, ψηφιακών αρχείων κτλ) μέσα από τη χρήση ΤΠΈ 6) η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και του καλλιτεχνικού έργου καθώς και 7)η κατανόηση της πολιτιστικής δράσης.
Στο πρόγραμμα, συμμετείχαν οι μαθητές της Γ και Δ Γυμνασίου του ΕΝΕΕΓΥΛ Φλώρινας με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς, Κουρεμένου Ειρήνη Φιλόλογο ΠΕ02, Γκέλο Λεωνίδα Εικαστικός ΠΕ08, Τασσοπούλου Χριστίνα Πληροφορικό ΠΕ86.
Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και επιτόπιες καταγραφές μνημείων και αγαλμάτων εποχής που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, τόσο με τη μορφή υπαίθριων περιπάτων όσο και με τη μορφή επισκέψεων σε βιβλιοθήκες, εργαστήρια, μουσεία κ. α. Τα αποτελέσματα αυτού παρουσιάστηκαν στο Διατμηματικό- Διίδρυματικό Workshop με τίτλο «ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φλώρινας» το οποίο οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Ερευνών του Πανεπιστημιακού Εκπαιδευτικού Κέντρου Π.Δ.Μ – «ΤΗΜΕΝΟΣ», το Εργαστήριο Τοπικής Ιστορίας , Π.Τ.Δ.Ε Φλώρινας, με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Σοφία Ηλιάδου – Τάχου το Εργαστήριο Τεχνολογίας Έρευνας & Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας Δ.Π.Θ. και το Ερευνητικό Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΗ ΘΡΑΚΗ» με τον Καθηγητή κ. Παληκιδη. Πανεπιστημιακοί υπεύθυνοι ο Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Φλώρινας κ. Ανδρέου και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Κασβίκης .Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Blog με βάση τα αρωματικά και θεραπευτικά βότανα

φυτά

Ιστοσελίδα για τον Μίκη Θεοδωράκη

mikis theodorakis

Σύντομο βίντεο από τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό Bravo Schools

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Φλώρινας ιδρύθηκε σύμφωνα με το ΦΕΚ 2155/23-06-2017 τ. Β. Συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας και με το 2ο Γενικό Λύκειο Φλώρινας, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Αποτελεί ένα Επαγγελματικό Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) το οποίο παρέχει πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στο νομό Φλώρινας. Το σχολείο αποτελεί την καταλληλότερη μαθησιακή και κοινωνική διέξοδο για τους μαθητές με έντονες δυσκολίες μάθησης και μειωμένα μαθησιακά επιτεύγματα, οι οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών (σύμφωνα με γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ ή αναγνωρισμένου για το Υπουργείο Παιδείας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου).

Οι ακαδημαϊκές γνώσεις που παρέχονται μέσα από βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, είναι προσαρμοσμένες ποιοτικά και ποσοτικά στις ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών. Έτσι οι μαθητές μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και διαφοροποιημένες μεθόδους διδασκαλίας, αναπτύσσουν γνωστικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και εκπαιδεύονται σε επαγγελματικούς τομείς. Η βιωματική προσέγγιση, οι εναλλακτικές μέθοδοι εκπαίδευσης προσαρμοσμένες στην καθημερινή τους ζωή, επιδιώκουν την αυτονόμηση τους στο επαγγελματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η φοίτηση στο σχολείο είναι 4ετής στο Γυμνάσιο και 4ετής στο Λύκειο και μπορούν να εγγράφονται μαθητές ηλικίας έως 16 ετών. Οι απόφοιτοι λαμβάνουν απολυτήριο ισότιμο του Γυμνασίου και όσοι συνεχίζουν και αποφοιτούν από το Λύκειο το απολυτήριο και το πτυχίο τους θα είναι ισοδύναμο των ΕΠΑΛ. Επιπλέον τους παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας. Στο 4ετές Γυμνάσιο εφαρμόζεται το πρόγραμμα του γενικού γυμνασίου εμπλουτισμένο με δραστηριότητες προεπαγγελματικής ετοιμότητας και στο 4ετές Λύκειο εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Εσπερινού ΕΠΑΛ.

 

 

 



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων