Την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 οι μαθήτριες και οι μαθητές του Σχολείου μας επισκέφτηκαν τον «ομφαλό της γης», όπως ονομάζονταν οι Δελφοί, όπου βρισκόταν το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.
Η επίσκεψή μας ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, όπου μας ξενάγησε η φιλόλογος του Σχολείου κα Σπανού Κατερίνα. Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν πλήθος αναθημάτων, δηλαδή αφιερωμάτων των πιστών στον θεό Απόλλωνα, όπως χάλκινα σκεύη, ειδώλια, αγάλματα, αρχιτεκτονικά γλυπτά των ναών και των θησαυρών, έργα μικροτεχνίας από πολύτιμα υλικά (χρυσό, ασήμι, ελεφαντόδοντο) που κοσμούσαν το πανελλήνιο δελφικό ιερό.
Κεντρικά εκθέματα είναι το άγαλμα του Ηνίοχου, από το ανάθημα του Πολύζαλου, τυράννου της Γέλας για τη νίκη του στα Πύθια (478 η 474 π.Χ.). Έχει ύψος 1,80 μ. και είναι από χαλκό. Απεικονίζει ένα νέο άντρα που είχε λάβει μέρος στις εορτές των Δελφών στα Πύθια. Ο Ηνίοχος είναι μέρος ενός μεγάλου συμπλέγματος. Μάλλον ήταν οδηγός του άρματος, αφού κρατάει με το χέρι του το χαλινάρι του αλόγου. Η όλη σύνθεση είχε αφιερωθεί στο θεό Απόλλωνα από μια οικογένεια της Σικελίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η Σφίγγα των Ναξίων, άγαλμα που προσέφερε γύρω στο 560 π.Χ. η Νάξος στο ιερό του Απόλλωνα και στο μαντείο των Δελφών. Ήταν τοποθετημένη επάνω σε μια κολόνα, που το συνολικό της ύψος έφτανε σχεδόν τα 12,5 μέτρα.
Καταπληκτικά αγάλματα είναι και οι δύο Κούροι. Έχουν ύψος που φθάνει τα 2 μέτρα. Πιθανολογείται πως αφιερώθηκαν από τους κατοίκους του Άργους στον Απόλλωνα το 610 π. Χ. και είναι φτιαγμένοι από μάρμαρο της Πάρου.
Εντυπωσιακή ήταν και η αίθουσα με τα Χρυσελεφάντινα Αγάλματα. Στο κέντρο είναι τοποθετημένη η κεφαλή του Απόλλωνα που χαρακτηρίζεται από το μειλίχιο αρχαϊκό χαμόγελο, τα μαλλιά στο κεφάλι είναι από επίχρυσο ασήμι, ενώ οι δυο πλατιοί βόστρυχοι που πέφτουν δεξιά κι αριστερά στους ώμους από φύλλο χρυσού. Το έργο έχει αποδοθεί σε κορινθιακό εργαστήριο, όπως και ορισμένες από τις μικρογραφικές ανάγλυφες πλάκες από ελεφαντόδοντο.
Τα βλέμματα όμως των μαθητών μαγνήτισε η κύλικα του Απόλλωνα, καθώς αντίγραφό της υπάρχει στον εσωτερικό χώρο του Σχολείου, φιλοτεχνημένο από την καθηγήτρια εικαστικών κα Μίχου Λαμπρινή. Στο εσωτερικό της κύλικας αποδίδεται ο θεός με περίτεχνη κόμμωση και δάφνινο στεφάνι στα μαλλιά να κάθεται σε οκλαδία δίφρο (ένα πτυσσόμενο κάθισμα), τα πόδια της οποίας απολήγουν σε λεοντόποδα.
Σε χωριστή προθήκη εκτίθεται ένα αριστουργηματικό χάλκινο θυμιατήριο. Ένα αγαλμάτιο πεπλοφόρου κόρης στηρίζει το ημισφαιρικό σώμα του αγγείου, μέσα στο οποίο καίγονταν θυμιάματα.
Στη συνέχεια, ξεκινήσαμε το συναρπαστικό ανήφορο στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου μας μίλησε για την σπουδαιότητά του η φιλόλογος του Σχολείου κα Ντέμου Ιωάννα. Εκεί αντικρίζαμε κατά τη διάρκεια της διαδρομής μνημεία όπως ο ναός του Απόλλωνα στη μέση του οποίου βρισκόταν ο βωμός της Πυθίας, το αρχαίο θέατρο, ο θησαυρός των Αθηναίων κ.ά. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι και το αρχαίο στάδιο, όπου και γίνονταν τα γνωστά Πύθια, αθλητικοί αγώνες αφιερωμένοι στον Απόλλωνα, καθώς πραγματοποιούνταν εργασίες συντήρησης.
Όταν ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ακολούθησε βόλτα στην Αράχωβα.