1) ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΗΡΘΕ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ-ΠΗΓΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μετά από προσπάθεια και πρόβες όλη τη χρονιά οι μαθητές και η φιλόλογος του σχολείου μας Έβελυν Σκαρπαλέζου, με τη στήριξη του διευθυντή Θόδωρου Στρατηγόπουλου ολοκλήρωσαν και παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη. Το έργο ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στις 25 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και στις 5 Ιουλίου στο προαύλιο του σχολείου. Από τις ομολογουμένως πολύ καλές παραστάσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο την παράσταση στον Αριστομένη στον παρακάτω σύνδεσμο. Δυστυχώς το βίντεο από την παράσταση στην Καλαμάτα με τον άψογο ήχο και φωτισμό για τεχνικούς λόγους δεν είναι διαθέσιμο.
2) ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας που αποτελείται από τους μαθητές της Γ΄τάξης, Ντυρμίσι Κισάντο, Μυλωνά Γιώργο και Στεφάνου Κωνσταντίνα και προπονητή τον καθηγητή πληροφορικής Τσώνη Γρηγόρη, μετά τους περιφερειακούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς συμμετείχε και στην Ολυμπιάδα. Ο Εθνικός Τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019 έγινε την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κλειστό Ολυμπιακό γήπεδο Γαλατσίου με στόχο τον παγκόσμιο τελικό της World Robot Olympiad 2019 θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 στην πόλη Γκιούρ της Ουγγαρίας. Αυτή τη χρονιά το θέμα της Ολυμπιάδας ήταν Smart Cities (Έξυπνες Πόλεις)!Οι προκλήσεις των κατηγοριών Regular και Open αφορούσαν νέες, καινοτόμες ιδέες που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.Μια έξυπνη πόλη είναι ένας τόπος όπου οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) χρησιμοποιούνται προς όφελος των κατοίκων, με σκοπό να λειτουργούν πιο αποδοτικά τα παραδοσιακά δίκτυα και οι υπηρεσίες (οι πόροι της πόλης) και να μειώνονται οι ενεργειακές απώλειες.Έτσι μία έξυπνη πόλη έχει ευφυέστερα δίκτυα αστικών μεταφορών, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις παροχής νερού και διάθεσης αποβλήτων και πιο αποτελεσματικούς τρόπους φωτισμού και θέρμανσης των κτιρίων. Επίσης έχει μια πιο ευέλικτη διοίκηση με έμφαση στην ποιότητα ζωής, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και δομές που καλύπτουν τις ανάγκες των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Η εμφάνιση της ομάδας μας ήταν και πάλι καταπληκτική. Καταλάβαμε την 8η θέση στην τελική κατάταξη μπροστα από πολλά γνωστά εκπαιδευτήρια. https://wrohellas.gr/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-wro-2019/#1561977296679-87482bc1-52a8 Αξίζει να σημειώσουμε την θερμή υποστήρηξη των γονέων καθ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και την ανάρτηση σχετικού πανό΄και την ηθική συμπαράσταση της Δ/νσης του σχολείου.
3) ΚΑΙ ΔΙΗΜΕΡΗ ;-ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ
Οι μαθητές ζήτησαν διήμερη. Προορισμός Πάτρα-Καλάβρυτα. Ημερομηνίες 9 και 10 Μαίου. Οι συνοδοί βρέθηκαν (Στρατηγόπουλος Θοδ.-Σκαρπαλέζου Έβελυν-Παναγοπούλου Ελένη) και … φύγαμε.
Άφιξη στην Πάτρα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο (Mediterranee). Επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) Πανεπιστημίου Πατρών που ιδρύθηκε το 2001 και λειτουργεί ως Εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Στεγάζεται σε νέο κτήριο το οποίο βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου, κάτω απο το εστιατόριο Πάρκο της Ειρήνης και δίπλα στο εκκρεμές του Φουκώ.Στο ΜΕΤ λειτουργεί μόνιμη έκθεση με θέμα “Οι τηλεπικοινωνίες στη ζωή μας η οποία παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες και την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, εστιάζοντας σε διάφορους θεματικούς άξονες όπως την ιστορική εξέλιξη, τη συμβολή των αρχών της Φυσικής ως βάση για την εξέλιξη τους και την παρουσίαση οπτικοακουστικού, φωτογραφικού και διαδραστικού υλικού για τις παλιές και σύγχρονες τηλεπικοινωνίες.Συγκεκριμένα παρακολουθήσαμε:Προβολή Βιντεοταινίας «Από τις φρυκτωρίες στο Internet»,Αρχαίες Τηλεπικοινωνίες,Χρονολόγιο των Τηλεπικοινωνιών από τα μέσα του 17ου αιώνα μέχρι σήμερα,Προβολή σκηνών από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, με τη χρήση του τηλεφώνου,Διαδραστική Εφαρμογή για την Ιστορία των Τηλεπικοινωνιών. Και ξεναγηθήκαμε στην αίθουσα με «Τηλεπικοινωνίες παλιές και σύγχρονες», που περιλαμβάνει μουσειακό, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και διαδραστικό υλικό και πληροφορίες για την: Ενσύρματη Τηλεφωνία, Ασύρματη Τηλεφωνία,Δορυφορική Επικοινωνία,
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη γνωστή οινοποιητική εταιρεία Αχάια Κλάους που ίδρυσε το 1861 ο Γουσταύος Κλάους.Το οινοποιείο έχει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, στους οποίους χωράνε έως 7.500 τόνοι. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι: η αποθήκη με τις παλιές Μαυροδάφνες, η αποθήκη επιτραπέζιων οίνων,και οι υπόγειες δεξαμενές . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το “αυτοκρατορικό κελάρι”, του οποίου όλα τα βαρέλια είναι αναμνηστικά επισκέψεων Ελλήνων και ξένων Βασιλέων. Στο συγκεκριμένο χώρο φυλάσσεται και το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η παλιά μαυροδάφνη του 1873.
Αφού ανάψαμε ένα κεράκι στην εκλησία του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα (τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στην Ελλάδα και τον τέταρτο μεγαλύτερο ναό βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια) επιστρέψαμε για ξεκούραση στο ξενοδοχείο. Βραδυνή έξοδος για φαγητό και διασκέδαση
.Δεύτερη μέρα Καλάβρυτα. Επίσκεψη στην Αγία Λαύρα και στο μουσείο Ολοκαυτώματος.Το μουσείο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της πόλης που ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με δαπάνες του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1906. Την περίοδο της κατοχής διέκοψε τη λειτουργία του αφού μετατράπηκε από τους Ιταλούς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για 500 περίπου Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου τους κατοίκους της πόλης και διαχώρισαν τον ανδρικό πληθυσμό από τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους. Οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών οδηγήθηκαν στο λόφο του Καππή όπου και εκτελέστηκαν ενώ τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κρατήθηκαν προσωρινά στο εσωτερικό του κτιρίου προκειμένου οι Γερμανοί να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα το καταστροφικό τους έργο. Στη συνέχεια το κτίριο πυρπολήθηκε αλλά οι εγκλωβισμένοι που βρίσκονταν μέσα σε αυτό κατάφεραν να σωθούν.
Μεσημεριανό φαγητό και επίσκεψη-ξενάγηση στο Μέγα Σπήλαιο, στη μονή, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα καικτίστηκε το 362 μ.Χ. Η Μονή βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων και είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ’ όπου και το όνομα της) της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε υψόμετρο 899 μέτρων. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Ο κυρίως ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π. ενώ στο νάρθηκα οι τοιχογραφίες ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.
4) ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ
Στην ετήσια εκδήλωση του σχολείου το καλοκαίρι του 2017 ο δήμαρχος Γ. Τσώνης και η αντιδήμαρχος (πρώην μαθήτρια του σχολείου μας) Γωγώ Παναγοπούλου δεσμεύτηκαν για την κατασκευή του. Την εβδομάδα του Πάσχα υλοποιήθηκε και παραδόθηκε για την άθληση των μαθητών και της νεολαίας της δημοτικής ενότητας Αριστομένη. Χρέος όλων μας να το προστατεύσουμε γιατί αποτελεί στολίδι για την περιοχή.Περιμένουμε και απαιτούμε τον ελαιοχρωματισμό του κτιρίου εξωτερικά και την ανακαίνιση του αμφιθεάτρου.


5)ΚΑΘΑΡΙΣΑΜΕ-ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ-ΕΚΠΟΙΗΣΑΜΕ
Η ενιαία σχολική επιτροπή μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήμου Μεσσήνης με έγγραφό της προς όλα τα σχολεία του δήμου ζήτησε την καταστροφή του παλαιού υλικού. Τα δικά μας σχολεία (Γυμνάσιο- Λύκειο) μετά τη διαλογή και την αποσυναρμολόγηση συγκέντρωσαν 2,35 τόνους άχρηστο υλικό (1610 Kg σίδερα από θρανία, καρέκλες κ.λ.π. και 740 Kg υπολογιστές, οθόνες,πληκτρολόγια ). Το υλικό αυτό με τη βοήθεια του αντιδημάρχου Νικ.Χονδρού και της προέδρου της σχολικής επιτροπής Λίζας Σταθοπούλου (δ/ντρια 1ου Γυμν. Μεσσήνης) μεταφέρθηκε με φορτηγό του δήμου στη μονάδα ανακύκλωσης. Μέρος των εσόδων δόθηκε για τον καθαρισμό των αποθηκών, την αποσυναρμολόγηση θρανίων και καρεκλών και το υπόλοιπο για το κόψιμο των χόρτων και προσεχώς το κλάδεμα των δένδρων του οικοπέδου.


6) ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ – Η ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
Η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας που αποτελείται από τους μαθητές της Γ’τάξης Ντυρμίσι Κισάντο, Μυλωνά Γεώργιο και Στεφάνου Κωνσταντίνα και προπονητή τον εκλεκτό συνάδελφο πληροφορικής Γρηγόρη Τσώνη συμμετείχε στον 5ο εκπαιδευτικό διαγωνισμό ρομποτικής WROHellas. Στον περιφερειακό διαγωνισμό Πελοποννήσου που έγινε στην Καλαμάτα στις 20 Φεβρουαρίου 2019 κατέλαβε την 3η θέση και προκρίθηκε στον τελικό που έγινε στο Γαλάτσι στις 17 Μαρτίου 2019 . Εκεί μετά από εξαιρετική εμφάνιση κατετάγη 11η κοντράροντας δυνατά σχολεία όπως τα Αρσάκεια Εκάλης και Ψυχικού και το Ράλλειο Γυμνάσιο Πειραιά και αφήνοντας πίσω γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας (Δούκας ), της επαρχίας (Μπουγάς) και το σύνολο των δημόσιων σχολείων της χώρας, όπως αποτυπώνεται καθαρά στους παρακάτω συνδέσμους :
https://wrohellas.gr/wp-content/uploads/2019/03/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%95%CE%A3%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91-%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5-2019-%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82.pdf
https://wrohellas.gr/wp-content/uploads/2019/03/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%95%CE%A3%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91-%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5-2019-%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%97%CE%A3.pdf
7)ΜΕΤΡΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ- ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ
Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας (Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019), περί τους 20.000 μαθητές και 1500 εκπαιδευτικούς σε περίπου 650 ελληνικά σχολεία, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν ή να ταξιδέψουν, από τα προαύλια των σχολείων τους, κατόρθωσαν να υπολογίσουν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης!
Για να πετύχουν τον στόχο τους, ακολούθησαν προσεκτικά τα «βήματα» του Πανεπιστήμονα Ερατοσθένη του Κυρηναίου.
Εκείνος, με τη διάνοια, τη γνώση και τα μέσα της εποχής του, κατόρθωσε το …ακατόρθωτο. Οι σύγχρονοι μαθητές του, με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών, (Google Earth, SunCalc κ.ά.) αξιοποίησαν κατάλληλα λογισμικά, μέτρησαν, παρατήρησαν, υπολόγισαν, σχολίασαν, σκέφτηκαν επιστημονικά και κατέληξαν σε συμπεράσματα σημαντικά και διδακτικά!
Με ευρηματικότητα, επιδεξιότητα και μεράκι, μαθητές κι εκπαιδευτικοί στερέωσαν ράβδους ή άλλα κατάλληλα αντικείμενα, μέτρησαν τα μήκη τους και τα μήκη των σκιών τους και επανέλαβαν προσεκτικά το ιστορικό αυτό πείραμα, το φωτισμένο από το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής σκέψης! Οι επίδοξοι «γεω-μέτρες» του σχολείου μας, λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας , πραγματοποίησαν το πείραμα στις 21 Μαρτίου και οδηγήθηκαν στον υπολογισμό της ακτίνας της Γης με ακρίβεια αξιοσημείωτη, μικρότερη από 0,5%. 


8) ΠΗΓΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΗΓΑΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Στο πλαίσιο του 8ου διεθνούς νεανικού φεστιβάλ αρχαίου δράματος που γίνεται κάθε χρόνο στην Αρχαία Μεσσήνη είχαμε επιλέξει να παρακολουθήσουμε στις 12 Απριλίου την παράσταση “Αντιγόνη ” του Σοφοκλή από τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ” Το τρίτο κουδούνι” . Όμως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η μετάβαση στην Αρχαία Μεσσήνη ακυρώθηκε, αλλά την παράσταση την παρακολουθήσαμε στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Μεσσήνης. Στη συνέχεια σε μία από τις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ επισκεφθήκαμε το ανακαινισμένο παλαιό σχολείο Καρτερολίου που ο Δήμος Μεσσήνης έχει μετατρέψει σε πολυχώρο ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς . Εκεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Ρέκτης” μας χάρισε μια ωραία βιωματική εμπειρία, όπου μαθητές και καθηγητές επιδόθηκαν με κέφι στη δημιουργία θεατρικής μάσκας.
9) ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ
Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με την καθοδήγηση της φιλολόγου Έβελυν Σκαρπαλέζου οι πρόβες για την παράσταση της αρχαίας τραγωδίας “Ελένη” του Ευριπίδη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του σχολείου στο τέλος Ιουνίου.
10)ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΗΣΑΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ
Στις Ιανουαρίου μαζί με το Λύκειο επισκεφθήκαμε το μουσείο ψευδαισθήσεων στην Αθήνα και πειστήκαμε πως αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, τότε μια οφθαλμαπάτη αξίζει παραπάνω από ένα εκατομμύριο!Μπήκαμε στην ψευδαίσθηση με την περιστρεφόμενη σήραγγα, είδαμε τα πάνω κάτω στο περιστρεφόμενο δωμάτιο , απελευθερωθήκαμε στο δωμάτιο του απείρου και αψηφήσαμε τους νόμους της βαρύτητας και των διαστάσεων και βγάλαμε φωτογραφίες σε κάθε πιθανή πόζα!





11)ΤΣΙΚΝΗΣΑΜΕ ΟΜΑΔΙΚΑ
Τσικνοπέμπτη και περίπατος στον Αριστομένη. Κατάληξη σε μία από τις ταβέρνες του χωριού.
12) ΚΟΨΑΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
Όπως κάθε χρόνο πιστοί στο έθιμο. Τυχερός της χρονιάς ο Ιάσωνας
10)