Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του μαθήματος Μουσικής, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου την εκπαιδευτική συναυλία της Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης : «Η Συμφωνία του Αποχαιρετισμού του Haydn: Όταν γεννήθηκε η συμφωνική μουσική» που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της συμφωνικής μουσικής.

Ο πανεπιστημιακός Κώστας Χαρδάς παρουσίασε με διαδραστικό τρόπο την προσωπικότητα του Haydn, καθώς και το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο των ιδεών του διαφωτισμού που επηρέασαν τη δημιουργία του έργου. Χρησιμοποιώντας βίντεο και εικόνες πινάκων της εποχής, ανέδειξε τη σημασία του Haydn ως ιδιοφυούς και καινοτόμου συνθέτη, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της κλασικής μουσικής.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει τον πατέρα της συμφωνικής μουσικής Τζόζεφ Χάυντν μέσα από την περίφημη ‘Συμφωνία του Αποχαιρετισμού’. Ιδιοφυής και καινοτόμος, με μνημειώδη αίσθηση του χιούμορ, και στοργικός για τους συναδέλφους του, o Χάυντν δημιούργησε τις βάσεις για την πορεία της κλασικής μουσικής, εντάσσοντας στη δημιουργία τους τις ιδέες του διαφωτισμού. Η συμφωνία αυτή, εκτός από ένα μουσικό αριστούργημα, αποτελεί ίσως και τον πρώτο ιστορικά τρόπο διεκδίκησης εργασιακών συνθηκών στον χώρο της μουσικής, ενδεικτικό των εννοιών του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας που πλάθονταν ήδη στο διανοητικό περιβάλλον της εποχής. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διηύθυνε ο μαέστρος Paul Chiang.

κοθ

paul chiang

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων επισκέφτηκε το σχολείο μας το Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα» για την υλοποίηση δίωρου σεμιναρίου στα δύο τμήματα της Β’ Γυμνασίου με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bullying), την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εξασκηθούν στη δεξιότητα του Δυναμισμού, να εκφράζονται δηλαδή ανοιχτά, με σεβασμό στον εαυτό και τον άλλον. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στην όλη διαδικασία. Ευχαριστούμε το Κέντρο Πρόληψης Δίκτυο Άλφα και ιδιαίτερα την Ζουντουρίδου Βασιλική, Ψυχολόγο, και την Μαρόγλου Φωτεινή, Ψυχολόγο και Ψυχοθεραπεύτρια, για την παρουσίαση και τις χρήσιμες πληροφορίες που μας προσέφεραν!

1706855516718IMG 20240201 233447IMG 20240201 2333231706855516707

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις 17-19 Νοεμβρίου 2023, διεξήχθη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων/Κορασίδων TAE KWON DO στις Σέρρες. Από το σχολείο μας συμμετείχαν 4 μαθητές του Γυμνασίου, αθλητές του Συλλόγου Αία – Αδένδρου. Η Τεληπορανίδου Αναστασία, η Φραντζούλη Κυριακή, ο Μούσης Αθανάσιος και ο Μπίμπα Βλάντιμιρ. Και συγκεκριμένα ο Μπίμπα Βλάντιμιρ και η Φραντζούλη Κυριακή κατέκτησαν την 3η Πανελλήνια θέση!
Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η υπερηφάνεια που νιώθουμε για τις διακρίσεις που έλαβαν οι μαθητές μας. Η Διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό τού Σχολείου μας συγχαίρει θερμά τους δύο μαθητές μας που προκρίθηκαν για την επιτυχία τους και τους ευχόμαστε πολλές ακόμα σημαντικές διακρίσεις. Τα θερμά μας συγχαρητήρια και σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες για την προσπάθεια και τις επιδόσεις τους. Τα συγχαρητήριά μας είναι η ελάχιστη ανταμοιβή για τη δύναμή τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Στις 10 Νοεμβρίου 2023, 22 μαθητές από το τμήμα Γ1 του σχολείου μας, με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Παπαδόπουλο Αθ. ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής και Σαλμανλή Χαρ. ΠΕ04- Φυσικό, επισκέφθηκαν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων. Εκεί ξεναγήθηκαν αρχικά, στο Βυζαντινό Καθολικό και εν συνεχεία στο Μουσείο της Μονής. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Ηγουμενείο της Μονής, όπου, μαζί με το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα, τους υποδέχθηκε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, θεοφιλέστατος επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο οποίος τους καλωσόρισε στον χώρο της ιστορικής Μονής. Μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν εντυπωσιασμένοι από το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται στη Μονή και στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών.

vl2 COLLAGE vl8 COLLAGE vl10 COLLAGE vl11 COLLAGE

Στις 10 Νοεμβρίου 2023, 29 μαθητές και μαθήτριες του Β1 και Β2 τμήματος του Γυμνασίου Αδένδρου επισκέφτηκαν το Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Γνωρίζω τις βυζαντινές σφραγίδες. Από τις βούλλες στις Ips». Με το πρόγραμμα αυτό, οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν για τη γραφή στο Βυζάντιο,την κατασκευή και τη χρήση των μολυβδόβουλλων και το σύστημα οργάνωσης της βυζαντινής γραφειοκρατίας. Επίσης, άσκησαν την κριτική τους αντίληψη, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές στο παρόν και στο παρελθόν και έμαθαν να διπλώνουν ένα βυζαντινό έγγραφο και να το σφραγίζουν με μολυβδόβουλλο από πηλό μέσω της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου.

M1 COLLAGE

M4 COLLAGEM2 COLLAGEM3 COLLAGE