Θεατρική Παράσταση

Θεατρική Παράσταση

Kατηγορίες

European Radio Logo

Ηλεκτρονικές Εγγραφές για το σχολικό έτος 2025–2026

Από τις 30 Ιουνίου 2025 και ώρα 07:00 έως και τις 08 Ιουλίου 2025 και ώρα 23:59, όσοι/ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. και ημερήσιων Π.ΕΠΑ.Λ., θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2025-2026.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «e-εγγραφές», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr

ή μέσω της διαδικτυακής πύλης: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-ananeose-eggraphes-se-geniko-kai-epaggelmatiko-lukeio συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

📌 Σημειώσεις:

  • Η αίτηση υποβάλλεται από τον/την κηδεμόνα που είναι καταχωρισμένος/η στο myschool ή, σε περίπτωση ενήλικου μαθητή/τριας, από τον ίδιο/την ίδια με τους προσωπικούς του/της κωδικούς TaxisNet.
  • Η Διεύθυνση του σχολείου παραμένει είναι στη διάθεσή σας για υποστήριξη και διευκόλυνση της διαδικασίας, εφόσον χρειαστεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην εγκύκλιο του υπουργείου.

Λίγα λόγια για την παράστασή μας

Ο Κάρολος Κουν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: « Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.» Και πιστεύουμε ότι παρά τα λάθη και τα προβλήματα ( π.χ. μικροφωνική ανεπάρκεια) που προέκυψαν καταφέραμε να επιτευχθούν όλοι οι παραπάνω στόχοι που έθεσε ο ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης.

Πλουτίσαμε τους εαυτούς μας, εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας, μέσα από το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης « Οι 50 αποχρώσεις της Ελληνίδας μάνας» του Δημήτρη Τσιριγώτη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συμμετείχε, μάλιστα, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών- από όλες τις τάξεις και σχεδόν όλα τα τμήματα- τα οποία επιλέξαμε όχι με κριτήριο τις βαθμολογικές τους επιδόσεις, αλλά τη θέλησή τους να ενταχθούν σε μια θεατρική ομάδα και να διοργανώσουμε όλοι μαζί κάτι αξιόλογο.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πλευρές των μαθητών μας που μας ήταν άγνωστες μέσα από την τυπική διαδικασία του αναλυτικού προγράμματος – αναδείχτηκαν ταλέντα και τα παιδιά απέκτησαν πολλές δεξιότητες π.χ. ομαδικό πνεύμα, συνεργασία, υπευθυνότητα, έκθεση μπροστά σε κοινό κ.α. Ξεπέρασαν το άγχος, τους ενδοιασμούς  και την ανα

σφάλεια τους και οπλίστηκαν με ψυχική δύναμη και αυτοπεποίθηση. Είδαν τον εαυτό τους μέσα από ένα θετικό πρίσμα που επιβεβαίωσε την ταυτότητά τους.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα παιδιά έρχονται στο σχολείο γεμάτα εμπειρίες, γνώσεις και ικανότητες. Δεν είναι ένα κενός «πίνακας» τον οποίο ο εκπαιδευτικός έρχεται να γεμίσει με γνώσεις. Δεν είναι παθητικά υποκείμενα μίας διαδικασίας που στο τέλος καταλήγει στην ποσοτική προσαρμογή σε στόχους που κάποιοι άλλοι έχουν θέσει για αυτά. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα και οι πολιτιστικές δράσεις (το σχολείο μας φέτος είχε ένα πλούσιο «αποτύπωμα») είναι μία σημαντική αφορμή για τους μαθητές να εκφραστούν, να συζητήσουν, να είναι δημιουργικοί και να βιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία με ένα ευχάριστο τρόπο. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι οι Τέχνες και ο Πολιτισμός στο σχολείο δεν μπορεί να είναι πάρεργο, να στέκεται δίπλα από το αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά είναι ανάγκη να ενταχθεί μέσα σε αυτό και για αυτό το λόγο θα θέλαμε να ενώσουμε την φωνή μας με εκείνη των συναδέλφων μας που ζητούν την επαναφορά των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο.

Επιπρόσθετα, η χαρά, η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι αναπόσπαστα μέρη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Προβληματιζόμαστε όμως αν χωράνε αυτά σε ένα σχολείο που επικεντρώνεται στις εξετάσεις; Χωράνε σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα στο οποίο γίνεται αγώνας δρόμου να βγει η ύλη; Μπορούν αυτά να πάρουν ποσοτικά χαρακτηριστικά και να χωρέσουν σε «κουτάκια» μία γραφειοκρατικής αποτίμησης; Πως μπορεί να μετρηθεί η προσπάθεια, ο ενθουσιασμός, η φαντασία; Ο πολιτισμός και οι τέχνες στο σχολείο προϋποθέτουν ένα κλίμα παιδαγωγικής ελευθερίας, ένα πλαίσιο στο οποίο να μπορεί ο εκπαιδευτικός (όπως και το παιδί) να κάνει λάθος, να ρισκάρει, να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα.

Και κάτι τελευταίο και ίσως το σημαντικότερο όλων. Τα παιδιά δεν αλληλεπίδρασαν μόνο με εμάς τους καθηγητές  και τους συμμαθητές τους, αλλά και με συγγενικά τους πρόσωπα. Γονείς έντυσαν τα παιδιά τους. Οι ίδιοι ή τα αδέρφια τους τούς έδωσαν ρούχα, τα υποστήριξαν με κάθε τρόπο, ήρθαν να τα καμαρώσουν. Τα ενίσχυσαν ψυχολογικά όταν ξέχασαν τα λόγια τους ή αγχώθηκαν. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι μία θεατρική παράσταση δεν αφορά μόνο εμάς τους εκπαιδευτικούς, αλλά είναι προϊόν μίας συλλογικής προσπάθειας που βγαίνει έξω από τους τοίχους του σχολείου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, λοιπόν, τα μέλη της θεατρικής ομάδας για την υπέροχη εμπειρία που μας χάρισαν, τους γονείς τους, τον καθηγητή μουσικής κ. Δημήτρη Σταύρου, τους συναδέλφους μας στο Σύλλογο Διδασκόντων και την Διευθύντρια του σχολείου μας για την αμέριστη υποστήριξή τους.

Κώστας Παπαπαναγιώτου

Μαρία Κοσμά

eikona Viber 2025 06 11 12 34 35 714 1

Δράση ενεργού πολίτη – Καθαρισμός του Σχολείου

Την Τρίτη, 27 Μαΐου, μαθητές από τις τρεις τάξεις του σχολείου μας, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και με τη συνοδεία των Υπεύθυνων Εκπαιδευτικών, προέβησαν σε συμβολικό καθαρισμό του.

Αρχικά ενημερώθηκαν για τη διαδικασία και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ύστερα έγινε αναγνώριση του πεδίου και εντοπισμός του προβλήματος. Στη συνέχεια τους επιδόθηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός και προέβησαν στις σχετικές δραστηριότητες.

Με την καθοδήγηση των Υπεύθυνων Εκπ/κών έλεγξαν, περισυνέλλεξαν και απομάκρυναν από το χώρο του σχολείου σκουπίδια και υλικά που ρύπαιναν το χώρο και υποβάθμιζαν την αισθητική του.

Τέλος, έλεγξαν την καλή κατάσταση του χώρου και την επιτυχημένη ολοκλήρωση των εργασιών και επέστρεψαν με ασφάλεια τον εξοπλισμό.

Οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και δήλωσαν ότι αντλούν ικανοποίηση από τις ενέργειές τους, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα τον σεβασμό τους και την αγάπη τους για το δημόσιο χώρο του σχολείου, καθώς και το ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση της καλής εικόνας του σχολείου και της πόλης τους γενικότερα.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Σπουδών Δράσεις Ενεργού Πολίτη που αφορά στην αντίστοιχη ενότητα κάθε τάξης όπως έχει καταρτιστεί από το Ετήσιο Σχέδιο Δράσεων Ενεργού Πολίτη του σχολείου. Συνιστά τη φάση της Υλοποίησης (προσαρμοσμένη) που ακολούθησε χρονικά τη φάση της Διερεύνησης και της Προετοιμασίας-Σχεδιασμού.

Οι μαθητές έτσι πραγματοποίησαν έρευνα δράσης και τροποποίησης της συμπεριφοράς απέναντι στο πρόβλημα των σκουπιδιών που αφήνουν οι άνθρωποι σε δημόσιους χώρους.

Οι μαθητές μέσω της δράσης αναμένεται να είναι πλέον σε θέση να:

  • περιγράφουν το μέγεθος και την έκταση του φαινομένου της απόρριψης σκουπιδιών εκτός των ελεγχόμενων χώρων (κάδοι και καλάθια απορριμμάτων) στους δημόσιους χώρους και στους χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται στη γειτονιά του σχολείου,
  • προσδιορίζουν τις συνέπειες που θα προκύψουν στο μέλλον για τους κατοίκους και τις κατοίκους, καθώς και το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον από την απόρριψη σκουπιδιών εκτός των ελεγχόμενων χώρων (κάδοι και καλάθια απορριμμάτων),
  • προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση της απόρριψης σκουπιδιών εκτός των ελεγχόμενων χώρων (κάδοι και καλάθια απορριμμάτων) στους δημόσιους χώρους και στους χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται στη γειτονιά του σχολείου,
  •  προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση της παραγωγής μεγάλου όγκου σκουπιδιών κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων,
  • ενημερώνουν άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους (οικογένεια, φίλοι και φίλες κ.λπ.) για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο φυσικό περιβάλλον και τις συνέπειες που θα προκύψουν στο μέλλον από την απόρριψη σκουπιδιών εκτός των ελεγχόμενων χώρων (κάδοι και καλάθια απορριμμάτων),
  • συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν ενεργά σε δράσεις που έχουν στόχο τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και τον περιορισμό της απόρριψης σκουπιδιών εκτός των ελεγχόμενων χώρων (κάδοι και καλάθια απορριμμάτων) στους δημόσιους χώρους και στους χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται στη γειτονιά του σχολείου.

Επίσκεψη του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Τη Δευτέρα 26 Μαΐου, με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Β’ Δημοτικού, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που είχε ως στόχο να τους προετοιμάσει για τη μετάβασή τους στη νέα σχολική βαθμίδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών και τις δραστηριότητες που θα τους περιμένουν, ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποιους από τους μελλοντικούς καθηγητές τους, να τους θέσουν ερωτήσεις και να λύσουν απορίες. Επιπλέον, συναντήθηκαν με μαθητές μας, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί τους εμπειρίες και συμβουλές για την προσαρμογή στη νέα σχολική πραγματικότητα. Το ζεστό και φιλικό κλίμα της ημέρας βοήθησε τα παιδιά να νιώσουν άνετα και να πάρουν μια πρώτη γεύση από τη ζωή στο Γυμνάσιο, αφήνοντάς τους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Διεξαγωγή Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα για τη Γ΄ Γυμνασίου

Αγαπητοί μαθητές, γονείς και κηδεμόνες,

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, στις 22-5-2025 θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα σε εθνικό επίπεδο για τους μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Ο κύριος σκοπός αυτών των εξετάσεων είναι η διάγνωση του βαθμού επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα Προγράμματα Σπουδών. Μέσω των εξετάσεων θα αξιολογηθούν οι γνώσεις, οι δεξιότητες και η κριτική σκέψη των μαθητών, με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων πορισμάτων για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε εθνικό επίπεδο.

Σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων παραμένουν ανώνυμα και δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών, καθώς έχουν αποκλειστικά διαγνωστικό και στατιστικό χαρακτήρα.

Για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών, συνιστάται η χρήση των επίσημων ενδεικτικών θεμάτων που βρίσκονται διαθέσιμα στον ιστότοπο του ΙΕΠ (https://iep.edu.gr/el/endeiktika-themata-eedx-menu), καθώς και του εκπαιδευτικού υλικού διαβαθμισμένης δυσκολίας στην πλατφόρμα Skills4Life (https://skills4life.gr/).

Eικαστική έκθεση των μαθητών της Γ’ τάξης του σχολείου μας

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε τη συμμετοχή μαθητών της Γ’ τάξης του σχολείου μας, σε ομαδική εικαστική έκθεση που γίνεται στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα και διοργανώνεται από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και το Τμήμα Πολιτιστικών θεμάτων των ΠΕ Αχαΐας.

Το θέμα της έκθεσης είναι “Ο κόσμος που ζω,ο κόσμος που ονειρεύομαι” και οι μαθητές μας συμμετέχουν με ατομικά έργα φτιαγμένα με ποικίλες τεχνικές (κολάζ,υδατοχρωματα,λαδοπαστελ, μολύβι) και ένα συλλογικό έργο -κατασκευη.

Στην έκθεση συμμετέχουν σχολεία από όλη την Αχαΐα.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 6-16 Μαϊου και οι ώρες λειτουργίας είναι από 09:00-13:00 και 17:00-21:00,κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια,

Έλλη Μπαρμπαγιάννη

Εικαστική μαθητική έκθεση στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα

Μια ακόμα επιτυχία

Ο Πέτρος Κανελλόπουλος είναι ο πρώτος σε κατάταξη της Εθνικής Ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (JBMO) 2025, που θα γίνει από την Τρίτη, 24 Ιουνίου 2025 έως την Κυριακή, 29 Ιουνίου 2025 στη STRUGA.

Συγχαρητήρια και πάλι !!!

Μαθητικό Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Ενσυναίσθησης: Μήνυμα Αγάπης από τους Μαθητές μας

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Ενεργός και Αλληλέγγυος Μαθητής-Πολίτης”, που διοργάνωσε το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Μαΐου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το τριήμερο φεστιβάλ, που διήρκεσε από τη Δευτέρα 5 Μαΐου έως την Τετάρτη 7 Μαΐου, είχε στόχο να αναδείξει τις εργασίες και τις δράσεις μαθητών/τριών γυμνασίων και λυκείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας που υλοποιείται στο σχολείο μας, με τίτλο “Αγάπη Άνευ Όρων”, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρουσίασαν τις εργασίες τους, προβάλλοντας την ενεργό συμμετοχή τους ως πολίτες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, καθώς και μηνύματα αγάπης, ελπίδας και αλληλοβοήθειας προς τους συνανθρώπους τους.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι μαθητές/τριες μας παρουσίασαν δύο τραγούδια που δημιούργησαν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Βασιλική Κιτσάκη και Δημήτριο Σταύρου. Μέσα από τα τραγούδια τους, μετέφεραν μηνύματα ενσυναίσθησης, αγάπης, ελπίδας, αλληλεγγύης και σεβασμού προς τη διαφορετικότητα, προωθώντας αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους.

Με τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, οι μαθητές/τριες μας απέδειξαν πως η παιδεία, η τέχνη και η συνεργασία μπορούν να προάγουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση για έναν καλύτερο κόσμο.

Επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου

Την Τετάρτη 30/5/2025 επισκέφτηκαν το σχολείο μας οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Κάτω Αχαΐας στα πλαίσια προγράμματος προσαρμογής από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαφορές μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων, να λύσουν απορίες για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Επίσης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα εργαστήρια Πληροφορικής, Καλλιτεχνικών, Τεχνολογίας, Φυσικών επιστημών και να παρακολουθήσουν ενδεικτικά μαθήματα της Α’ Τάξης Γυμνασίου.

Εκδήλωση για τον αθλητισμό των ΑμεΑ

Το σχολείο μας είχε την τιμή να συμμετάσχει στην πρωτοποριακή εκδήλωση για τον αθλητισμό των ΑμεΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2025 Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τα δικαιώματά τους.​

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις αθλητικές επιδείξεις και τις παρουσιάσεις που ανέδειξαν τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα των αθλητών με αναπηρία. Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε την κατανόηση και τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα, προάγοντας τις αξίες της ενσυναίσθησης και της αποδοχής.​

Η συμμετοχή μας στην εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας για την καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης και την ενίσχυση της συμπερίληψης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να προωθούμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας για όλους.

Ιούλιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση