μικροί εφευρέτες έτοιμοι!

Η παιδική σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια γεμίζει φέτος από τις εφευρέσεις και τους εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο! Τα παιδιά γνωρίζουν τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ιστορίας του πλανήτη μας, γελώντας και διασκεδάζοντας!

Οι μικροί θεατές μας θα ταξιδέψουν από τη νεολιθική εποχή και την αρχαία Ελλάδα μέχρι το 2050 μ.Χ., σε μια διαδρομή – ύμνο στην ανθρώπινη εφευρετικότητα και στην επιστημονική σκέψη. Με διάδραση, βιντεοπροβολές, μουσική και πάρα πολύ χιούμορ, η παράσταση δείχνει πώς προέκυψαν οι εφευρέσεις που άλλαξαν την ανθρωπότητα.

Η παράσταση παρουσιάζει τη ζωή των επιστημόνων που άφησαν εποχή με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς να παραποιεί την Ιστορία και με στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να σκέφτονται. Να σκέφτονται… επιστημονικά! Όπως έκανε κάποτε ο Θαλής. Και ο Γουτεμβέργιος. Και ο Γαλιλαίος. Και πολλοί άλλοι…

Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος εφευρέτης όλων των εποχών; Ε, λοιπόν, κανένας απ’ όσους γνωρίζουμε! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι το 2050 η τεχνολογία θα έχει λύσει τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Άρα η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών δεν έχει γίνει ακόμα και επομένως οι μεγαλύτεροι εφευρέτες της ιστορίας είναι ακόμα παιδιά…

Μελέτη Περιβάλλοντος

Η Μελέτη Περιβάλλοντος στο Νηπιαγωγείο είναι πλαίσιο δράσης και αλληλεπίδρασης άρρηκτα συνδεδεμένο με τα βιώματα των παιδιών. Μέσα σε ένα ελκυστικό, κατάλληλα διαμορφωμένο και ε­μπλουτισμένο μαθησιακά περιβάλλον διαρκούς αλληλεπίδρασης μέσα στην τάξη ή και στο άμεσο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον έξω από την τάξη, προετοιμάζονται και πραγματοποιούνται ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες ξεκινούν από τις ανάγκες και τις γνώσεις των παιδιών, ενεργοποιούν τη δημιουργικότητα, την ανταλλαγή ιδεών και οδηγούν σε νέες γνώσεις.

Η Μελέτη Περιβάλλοντος στο Νηπιαγωγείο συνδέεται άρρηκτα με τη διαδικασία μάθησης εφόσον αφορά την προσέγγιση θεμάτων που ενδιαφέρουν τα παιδιά. Τα παιδιά επιλέγουν τρόπους, υλικά και μέσα προκειμένου να μελετήσουν πράγματα, φαινόμενα και γεγονότα.

Βασικές γνώσεις και διαδικασίές από το χώρο των Φυσικών Επιστημών της, Γεωγραφίας, Ιστορί­ας, Θρησκευτικών, έννοιες της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής καθώς και στοιχεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Κυκλοφοριακής Αγωγής προσεγγίζονται διαθεματικά μέσα από δρα­στηριότητες που αφορούν τη Μελέτη Περιβάλλοντος. Ακόμα απλές έννοιες από τα Μαθηματικά και δραστηριότητες από τη Δημιουργία και Έκφραση εμπλέκονται αβίαστα. Παράλληλα εμπλουτίζεται η Γλώσσα, αναπτύσσεται η Επικοινωνία και αξιοποιείται στον ανάλογο βαθμό η Τεχνολογία.

Οι επιδιώξεις, το περιεχόμενο και οι ενδεικτικές δραστηριότητες της Μελέτης Περιβάλλοντος για το Νηπιαγωγείο αναπτύσσονται γύρω από δυο άξονες:

  1. Ανθρωπογενές Περιβάλλον και Αλληλεπίδραση
  2. Φυσικό Περιβάλλον και Αλληλεπίδραση

(Υ.Π.Ε.Π.Θ. – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2002, ΔΕΠΠΣ για το Νηπιαγωγείο και Προγράμματα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων, Αθήνα)

Προμαθηματικές έννοιες

Με τον όρο προμαθηματικές δεξιότητες εννοούμε έννοιες που τα παιδιά αποκτούν διαδοχικά και καθώς κατακτούν τα αναπτυξιακά στάδια. Στην ηλικία των 24 μηνών αρχίζουν να κατανοούν τους αριθμούς και τη μονάδα, ενώ στους 36 μήνες μπορούν και μετρούν.

Η διδασκαλία μαθηματικών εννοιών στο νηπιαγωγείο αντιμετωπίζεται συχνά ως μια προεργασία, με βάση την οποία θα μπορέσει το παιδί, αργότερα, να αντιμετωπίσει τις «πραγματικές» μαθηματικές έννοιες και να είναι σχολικά έτοιμο. Για το λόγο αυτό συνηθίζεται να ονομάζονται προμαθηματικές έννοιες.

Μπορούμε να πούμε ότι τα μαθηματικά της πρώτης σχολικής ηλικίας είναι εισαγωγικές μαθηματικές έννοιες σε πρώτο-μαθηματικό στάδιο, τις οποίες για το λόγο αυτό ονομάζουμε πρωτο-μαθηματικές έννοιες. Στον όρο «πρωτο-μαθηματικές» συμπεριλαμβάνεται ένα σημαντικό πλήθος εννοιών, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τους αριθμούς, τις πράξεις και τα σχήματα και οι οποίες βοηθούν το παιδί να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του μέσα από ένα πλούτο μαθηματικών εμπειριών και βιωμάτων.

 

Μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε μαθηματικά στο νηπιαγωγείο για να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει έννοιες και διαδικασίες, οι οποίες αντικειμενοποιούν την εμπειρία του και του επιτρέπουν να γνωρίσει, να ερμηνεύσει, να κατανοήσει και να ελέγξει με αποτελεσματικό τρόπο τον κόσμο που το περιβάλλει. Με αυτό τον τρόπο ανακαλύπτει τον κόσμο των μαθηματικών.

δανειστικη βιβλιοθηκη

Τα βιβλία θα τα δανείζονται τα νήπια την Παρασκευή και θα επιστρέφονται τη Δευτέρα . Τα νήπια το Σαββατοκύριακο θα διαβάζουν το βιβλίο που δανείστηκαν μαζί με έναν ενήλικα ή ένα μεγαλύτερο αδερφάκι , που μπορεί να διαβάσει .

(περισσότερα…)