Αρχείο για "Οκτώβριος, 2021"

«Πολυαισθητηριακά εργαστήρια ευαισθητοποίησης: Μαθαίνω χωρίς να βλέπω»

Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Με αφορμή την ημέρα αυτή , τη Δευτέρα 25/10/2021, οι μαθητές του ΣΤ1 πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πολυαισθητηριακά εργαστήρια ευαισθητοποίησης: Μαθαίνω χωρίς να βλέπω».

Περιγραφή του προγράμματος:  στην εκάστοτε τάξη
τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και καλούνται να συμμετάσχουν στα εξής:

Παιχνίδι γνωριμίας με τους εισηγητές της Black Light

Βασικές έννοιες. Πώς αναγνωρίζουμε ένα τυφλό άτομο στο δρόμο, τι είναι και σε τι
χρειάζεται ο σκύλος οδηγός

Γνωριμία με τη γραφή Braille. Τα παιδιά μαθαίνουν την σπουδαιότητα της για τα
τυφλά παιδιά, έρχονται σε επαφή με βιβλία που χρησιμοποιούν τυφλοί μαθητές
και μαθαίνουν πώς να γράφουν τα ίδια, μικρές – απλές λέξεις.

Παιχνίδι με τις τέσσερις αισθήσεις. Ανάλογα με την ηλικία τα παιδιά ενθαρρύνονται
να μιλήσουν για το ποιες είναι οι 5 αισθήσεις και ποια θεωρούν ως πιο σημαντική.

Συνοδεία ενός τυφλού ατόμου. Οι μαθητές μαθαίνουν με τη βοήθεια ενός τυφλού
ατόμου τι να κάνουν όταν συναντήσουν κάποιον/α που δεν βλέπει στο δρόμο, πως
χρησιμοποιείται σωστά το λευκό μπαστούνι, πως είναι η κίνηση στους δρόμους για
τα άτομα με αναπηρία όρασης και τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν.

Ελεύθερη συζήτηση/ερωτήσεις/ζωγραφική. Ανάλογα με την ηλικία τους τα παιδιά
καλούνται να απευθύνουν ερωτήσεις στους τυφλούς εισηγητές και αν θέλουν να
ζωγραφίσουν κάτι σχετικά με την εμπειρία που βίωσαν.

Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο

Oι μαθητές/τριες της ΣΤ1  παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα                « Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο», που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας, στις 5/10.

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο» είναι ένα από τα προγράμματα του Σ.Κ.Ε.Π. ( Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) και τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων . (Απόσπασμα Πρακτικού του Ι.Ε.Π.  με αρ. 32/25-06-2021 ).

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα συνεισφέρει στην κοινωνική & ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών/τριών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουν τον άλλον & τον εαυτό τους υπό άλλο πρίσμα. Ακούγοντας αληθινές ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, τα παιδιά βελτιώνουν το αίσθημα της αποδοχής & εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους να υπερνικήσουν τα εμπόδια.

Αστεροσκοπείο Αθηνών – Λόφος Νυμφών

Στις 22/10/2021 η ΣΤ τάξη του 3ου Δ. Σ. Βριλησσίων πραγματοποίησε μία πλούσια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών – Λόφος Νυμφών. Οι μαθητές/τριες του ΣΤ1 & ΣΤ2 με τους εκπαιδευτικούς Βιβή Κανέλλου , Γιώργο Παπαγιάννη και Κωνσταντίνα Δαμιανάκη παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’Συζητώντας με τον αστρονόμο’’ , περιηγήθηκαν στα μόνιμα εκθέματα  του Μουσείου (μεταξύ αυτών και παλαιότερη χαρτογράφηση της Σελήνης)  γνωρίσαν το εκπαιδευτικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ο Λόφος Νυμφών ήταν από τα καλύτερα σημεία θέασης του Παρθενώνα, λίγα μέτρα από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Θεμελιώθηκε στις 28 Ιουνίου του 1842. Εμπνευστής του ήταν ο Μακεδόνας αστρονόμος και καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΓεώργιος Βούρης. Ο Γεώργιος Βούρης έπεισε τον Γεώργιο Σίνα να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του αστεροσκοπείου Αθηνών[3]. Την ημέρα, μάλιστα, των εγκαινίων συνέπεσε και έκλειψη ηλίου που περιέγραψε ο Δανός ιστορικός και γεωγράφος A. L. Koppen. Το αρχικό κτίριο του πρώτου αυτού ελληνικού ερευνητικού ιδρύματος ήταν προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτίστηκε με βάση τα σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν στο Λόφο των Νυμφών, έναν από τους επτά λόφους που δεσπόζουν στην πόλη των Αθηνών. Ήταν δωρεά του Βορειοηπειρώτη τραπεζίτη βαρώνου Γεωργίου Σίνα και η κατασκευή του περατώθηκε το 1846 με συνολικό κόστος 500.000 δραχμών.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, γνωστός και ως υπολογιστής των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρωνχρονολόγιο των Αντικυθήρων, είναι ένα αρχαίο τέχνεργο, το οποίο λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων και παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Ο μηχανισμός έχει αποφασισθεί πως δεν πρέπει να μετακινηθεί εκτός Ελλάδας λόγω της σημασίας και της ευαίσθητης κατάστασής του. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελείται από 82 θραύσματα εκ των οποίων τα επτά είναι τα μεγαλύτερα.

Ο Λόφος Νυμφών ή Λόφος Αστεροσκοπείου είναι βραχώδης λόφος της Αθήνας που βρίσκεται απέναντι από τον Ναό του Ηφαίστου . Συνδέεται με τους παρακείμενους λόφους του Φιλοπάππου (Λόφος Μουσών) και της Πνύκας. Στην κορυφή του υπάρχει το κτίριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο έχει δώσει το όνομά του στον λόφο και στην παρακείμενη συνοικία. Εκτός από τη συνοικία του αστεροσκοπείου, γύρω από τον λόφο βρίσκονται επίσης οι συνοικίες Θησείο και Πετράλωνα, ενώ ο λόφος χωρίζεται από τον αρχαιολογικό χώρο του Θησείου και της αρχαίας αγοράς από την πεζοδρομημένη οδό Αποστόλου Παύλου.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού ο ι μαθητές των τμημάτων ΣΤ1 – ΣΤ2 πραγματοποίησαν περίπατο  στο πάρκο της Αττικής Οδού, με την συνοδεία των εκπαιδευτικών των τάξεων και του εκπαιδευτικού ΠΕ 11, όπου οι μαθητές πήραν μέρος σε διαφορετικούς σταθμούς εκγύμνασης, με σκοπό την ανάπτυξη κινητικοτήτων δραστηριοτήτων και την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας.

Δοκιμή

Δοκιμή

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση