Ο νησιωτικός πολιτισμός του Αιγαίου

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ :  Ο νησιωτικός πολιτισμός του Αιγαίου

 

Σχ. Έτος  2023-2024

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ :  Εσπερινό Γυμνάσιο – Λ.Τ. Αστυπάλαιας

ΤΗΛ. 2243061284  ,   ΔΗΜΟΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  :  Δήμος Αστυπάλαιας / Αστυπάλαια

Email  :  mail@gym-esp-astyp.dod.sch.gr  

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

Γεωργιάδου Ευαγγελία        Ειδικότητα   ΠΕ03

Φατσιλίδη Αντιγόνη             Ειδικότητα   ΠΕ02

Θεοφιλάτου Αγγελική         Ειδικότητα   ΠΕ02

Τζαγκαρουλάκη Χρυσή        Ειδικότητα   ΠΕ02

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ :

  • Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας διδάχθηκαν τα κείμενα «Η ζωή στη Σύμη» της Ευγενίας Φακίνου και «Προγραμματίζοντας ένα ταξίδι: Αστυπάλαια» όπου παρουσιάζεται ο νησιωτικός χαρακτήρας, οι ασχολίες, οι συνήθειες και οι αντιλήψεις των νησιωτών.
  • Στις συναντήσεις με τους μαθητές κάθε Δευτέρα, εντάχθηκαν δράσεις όπως: πληροφόρηση των μαθητών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, ιστορίας και λαογραφίας των νησιών του Αιγαίου, προβολή εκπαιδευτικών βίντεο και φωτογραφιών με περιεχόμενο πολιτιστικών θεμάτων, συζητήσεις για το νησιωτικό πολιτισμό του Αιγαίου.
  • Στις 7/3/2024, κατά τον εορτασμό της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων, προβλήθηκαν βίντεο που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα των Δωδεκανήσων με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τοπικούς χορούς και στιγμιότυπα από εορταστικές εκδηλώσεις.
  • Με βάση το σχεδιασμό του προγράμματος «Ο νησιωτικός πολιτισμός του Αιγαίου», από τις 29/3 έως 1/4 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εκπαιδευτικού περιεχομένου στη Νάξο στα πλαίσια της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως το αρχαιολογικό μουσείο, το κάστρο της Νάξου και την Πορτάρα. Επίσης, επισκέφθηκαν τον Κούρο των Μελάνων, τον Κούρο στον Απόλλωνα, το ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Δροσιανής στο χωριό Μονή και τον αρχαίο Ναό της Δήμητρας. Τέλος, περιηγήθηκαν στο χωριό Απείρανθος και επισκέφθηκαν ένα εργαστήριο κεραμικών στο χωριό Δαμαλάς.
  • Τέλος, οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ. Αστυπάλαιας παρακολούθησαν την πολιτιστική εκδήλωση «Καστρίνεια» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο νησί και εξαίρει το νησιωτικό πολιτισμό.

 

Υλικό από τις παραπάνω δράσεις συγκεντρώθηκε στο παρακάτω link:  https://drive.google.com/drive/folders/1krqoDt5jrqskGf4CQRJbod54iJJyXjk0?usp=drive_link