“Εβδομάδα Καποδίστρια 2023-24”

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια

 Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, διοργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εβδομάδα Καποδίστρια» για τη ζωή και το έργο του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στις σχολικές μονάδες των Ιονίων Νήσων, για το σχολικό έτος 2023-2024, το οποίο υλοποιείται κατά το χρονικό διάστημα 5-9 Φεβρουαρίου 2024.

Βασικός στόχος του είναι η επαφή και η γνωριμία των μαθητών/τριών με την εμβληματική προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά και το όραμα του Πρώτου Κυβερνήτη, καθώς και το πολύπλευρο και καθοριστικό για την Ελλάδα και Ευρώπη έργο του.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος, το Νηπιαγωγείο μας επισκέφθηκε το Μουσείο Καποδίστρια. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου , είδαν φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και σημαντικά εκθέματα που φιλοξενούνται στους χώρους του Μουσείου.

 

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024

Πλοηγούμαι με ασφάλεια στο διαδίκτυο

Στόχος της δράσης είναι τα παιδιά να ενημερωθούν για κάποιους από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μάθουν πως πρέπει να αντιδράσουν αν κάτι ή κάποιος στο διαδίκτυο τα αναστατώσει.

  • Συζητήσαμε με τα παιδιά τι κάνουν οι ενήλικες μέσω διαδικτύου και τι τους αρέσει να κάνουν εκείνα στο διαδίκτυο.
  • Τα ρωτήσαμε αν έχουν δική τους συσκευή που μπαίνουν στο διαδίκτυο ή αν χρησιμοποιούν τη συσκευή κάποιου άλλου και με αφορμή την απάντησή τους τους διαβάζουμε το παραμύθι «Η Αθηνά και το καινούριο της tablet»
  •  Κάναμε συζήτηση για το πόσο σημαντικό είναι στην ηλικία τους να πλοηγούνται στο διαδίκτυο πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα. Εξηγήσαμε ότι όταν η μαμά ή ο μπαμπάς γνωρίζει τι κάνουμε στο διαδίκτυο τότε είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες να κάνουμε κάτι λάθος και να εκτεθούμε σε κάποιον κίνδυνο.
  • Είδαμε μαζί το βίντεο «Ασφάλεια στο διαδίκτυο με λόγια απλά» και συζητήσαμε τις εντυπώσεις και τις απορίες μας.
  • Συζητήσαμε με τα παιδιά ένα σενάριο όπου τα διδάσκει να μην ανοίγουν άγνωστους συνδέσμους και αν τυχόν δουν κάτι στο διαδίκτυο που τους αναστατώσει ή τρομάξει να το πουν αμέσως σε κάποιον ενήλικα. Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στο γεγονός πως δεν εμπιστευόμαστε οτιδήποτε μας στέλνουν ειδικά αν δε γνωρίζουμε τον αποστολέα (στο βίντεο είπε πως έχει γατούλες και τελικά είχε ένα τέρας. Θα μπορούσε να έχει και κάποιον ιό και να καταστρέψει τη συσκευή) και ότι ακόμα και αν κάνουμε κάτι λάθος (η Αθηνά πάτησε το link ενώ δεν έπρεπε) πρέπει να το πούμε και να μη φοβηθούμε γιατί έτσι θα μας βοηθήσουν.
  • Συζητήσαμε για το τι πρέπει να κάνουν αν δουν κάτι τρομακτικό στο διαδίκτυο. Ζητήσαμε να μας πουν αν τους έχει τύχει κάτι τέτοιο και πως αντέδρασαν.
  • Παροτρύναμε τα παιδιά να φτιάξουν μια ζωγραφιά που θα τη δείξουν στους γονείς τους και θα τους εξηγήσουν τι έμαθαν στο σημερινό μάθημα για την ασφαλή πλοήγηση.
  • Παίξαμε στον υπολογιστή με παζλ που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 



Λήψη αρχείου