ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Με αφορμή την παγκόσμια «Ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο» -6  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- συζητήσαμε με τους μαθητές της Δ΄, της Ε΄  και της Στ΄ τάξης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε στο διαδίκτυο.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

Το τοπίο της ασφάλειας του διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο. Είτε είμαστε παιδιά και νέοι άνθρωποι, γονείς, εκπαιδευτικοί ή κοινωνικοί λειτουργοί, είτε μέλη της βιομηχανίας, ιθύνοντες ή πολιτικοί, όλοι μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή και να ενωθούμε για ένα καλύτερο διαδίκτυο.

——————–

Αγαπητοί γονείς,
δείτε με τα παιδιά σας τα βίντεο που είδαμε στο εργαστήριο πληροφορικής, και συζητήστε μαζί τους! Θα εντυπωσιαστείτε από τις γνώσεις τους και τις  εμπειρίες τους

——-

Το διαδίκτυο έχει πολλά θετικά (γνώσεις, πληροφορίες, διασκέδαση, ψυχαγωγία, ενημέρωση, εύκολες τραπεζικές συναλλαγές και αγορές) αλλά και πολλά αρνητικά (απάτες μέσω διαδικτύου, παρενόχληση και εκφοβισμό από ανθρώπους που γνωρίζουμε στο διαδίκτυο, μη έγκυρες πληροφορίες κλπ).
Το διαδίκτυο έχει κινδύνους όπως και η αληθινή ζωή και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με λογική και κριτική σκέψη.

———————–

1. ΚΑΝΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΑΘΩΟ»

Τα περισσότερα δωρεάν παιχνίδια που προσφέρονται έχουν σκοπό να εθίσουν τα παιδιά σε ανάλογες συμπεριφορές (π.χ τζόγο, καταναλωτισμό, ρατσισμό, βία, κλπ) . Στην αρχή προσφέρονται δωρεάν, μέχρι «να σας μάθουν τους κανόνες»…

Πηγή: Ελληνική αστυνομία, τηλεοπτικό σποτ
http://www.policenet.gr/portal/ext/prostasia-paidion.html

Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται στο δωμάτιο του παιδιού σαν φυσικά πρόσωπα.
-Το παιδί παίζει ένα διαδικτυακό παιχνίδι στο internet, στο οποίο έχει μπει με ψευδώνυμο ,όπως και άλλοι παίκτες.
Μην παίζετε διαδικτυακά παιχνίδια που ζητούν προσωπικά στοιχεία (π.χ ψευδώνυμα) γιατί παίζετε με αγνώστους, και αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι επικίνδυνο. Να προτιμάτε παιχνίδια εκπαιδευτικά (π.χ παζλ, σταυρόλεξα , κλπ) όπως και στην πραγματική ζωή.
Προς γονείς: Μειώστε τον χρόνο που περνά το παιδί στο διαδίκτυο. Όσο περισσότερη ώρα βρίσκεται ένα παιδί στον υπολογιστή τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να παρασυρθεί. Μην αφήνετε ένα παιδί να περιφέρεται άσκοπα στο internet .

———————–

2. ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΕΥΚΟΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Η” ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΚΑΤΙ.

Πηγή: www.saferinternet.gr, τηλεοπτικό σποτ

 

Ζητείστε πάντα βοήθεια από τους γονείς σας ή τους δασκάλους σας όταν εμφανίζεται κάποιο μήνυμα που δεν καταλαβαίνετε.
Προς γονείς: Μην ξεχνάτε, όχι  υπολογιστής με internet στο δωμάτιο του παιδιού. Κλείστε το wifi όταν το παιδί είναι στο δωμάτιο του. Τοποθετήστε τον υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο πάντα σε δωμάτιο με πολύ κίνηση (όπως σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα) με την οθόνη σε κοινή θέα. Έτσι θα μπορείτε να
προσέχετε καλύτερα τα παιδιά σας.

————————

3. ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, ΠΙΣΤ. ΚΑΡΤΕΣ).

Πηγή: www.saferinternet.gr

Για κανένα λόγο μη δίνετε προσωπικά στοιχεία (τηλέφωνα, διευθύνσεις, ηλικία, τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ) μέσω διαδικτύου, όσο ελκυστικά και αν είναι τα δώρα.
Ποτέ, επίσημοι οργανισμοί, τράπεζες, υπηρεσίες δεν ζητούν προσωπικά δεδομένα μέσω διαδικτύου.  Μην πιστεύετε ότι διαβάζετε.

——————————-

4. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ

Οκτώ στα δέκα Ελληνόπουλα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις αξιόπιστες σελίδες από τις αναξιόπιστες

Πηγή: www.saferinternet.gr

Μην πιστεύετε ότι διαβάζετε.  Το internet είναι ελεύθερο, κανένας δεν  ελέγχει τι δημοσιεύεται, χρησιμοποιούμε την κρίση μας για να φιλτράρουμε τις πληροφορίες.

————————

5. ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΤΟ INTERNET . ΤΟ 9Ο% ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ

Οι άνθρωποι που γνωρίζετε στο διαδίκτυο δεν είναι φίλοι σας. Θα είναι πάντα άγνωστοι με τους οποίους μπορεί να έχετε κάποια κοινά ενδιαφέροντα. Σε καμία, μα καμία περίπτωση δεν συναντάμε ανθρώπους που γνωρίζουμε μέσω διαδικτύου. Δεν κάνουμε τους ντετέκτιβ, αφήστε αυτή τη δουλειά για την αστυνομία.

————————

6. ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΝ ΚΑΤΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ.

-Οι αλλαγές που παρακολουθείτε (σπυράκια, παράξενη μύτη κλπ) δε συμβαίνουν στο ίδιο το παιδί, αλλά στη φωτογραφία του.
Αν λάβουμε ένα τέτοιο μήνυμα, σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του μηνύματος και δεν το προωθούμε σε άλλους. Αναφέρουμε το περιστατικό σε δασκάλους και γονείς. Βοηθάμε το παιδί που υφίσταται bulling ακόμα και αν δεν είναι φίλος μας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τα συναισθήματα των άλλων.

Δεν δημοσιεύουμε προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο, φωτογραφίες δικές μας ή φίλων μας, χωρίς την άδεια τους. Ζούμε τις στιγμές με τους φίλους μας όχι για να τις δημοσιοποίησουμε αλλά για να τις χαρούμε.

Πηγή: www.saferinternet.gr

————————

7. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΣΩ INTERNET.

Πηγή: www.saferinternet.gr, τηλεοπτικό σποτ

Αγοράζουμε από επίσημα μαγαζιά, που υπάρχουν στην πόλη μας, με αντικαταβολή. Πάντα παρουσία των γονέων.

8. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ  ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ!

Σκέφτομαι. Προσέχω. Προστατεύομαι.
Άλλωστε… το Διαδίκτυο δεν είναι και μπακάλικο!

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!

Κατηγορίες: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ | Γράψτε σχόλιο