Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Για τη ζωή του Ευκλείδη

Για τη ζωή του Ευκλείδη τίποτα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Πιθανώς άκμασε γύρω στο 300π.Χ. στην Αλεξάνδρεια κατά την εποχή Πτολεμαίου Α΄(366-283π.Χ). Ήταν πρύτανης στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας το ονομαζόμενο Μουσείο και είχε φοιτήσει στην Αθηνά στην Ακαδημία του Πλάτωνα.

  • Τα περίφημα ΄΄Στοιχεία¨
  • Η κομψότητα της Ευκλείδειας γεωμετρίας

Τα περίφημα ΄΄Στοιχεία¨ του ήταν ένα έργο ορόσημο για την γεωμετρία που στα 13 βιβλία του περιελάμβανε τα επιτεύγματα τριών αιώνων ελληνικής επιστήμης αρχής γενομένης από τον σοφό Θαλή τον Μιλήσιο (640-546π.Χ.)
Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό από την ζωή του Ευκλείδη είναι το εξής .Κάποτε ο Πτολεμαίος Α΄ προσπαθώντας να μάθει γεωμετρία από τα Στοιχεία ρώτησε τον Ευκλείδη αν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος. Η απάντηση έμεινε στην ιστορία ΄΄Μη είναι βασιλικήν ατραπόν επί γεωμετρίαν΄΄ δηλαδή δεν υπάρχει βασιλική οδός (σύντομος δρόμος) για την γεωμετρία.
Η κομψότητα της Ευκλείδειας γεωμετρίας είναι απαράμιλλη όμως το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μέθοδος για την επίλυση όλων των προβλημάτων.(Όποιος αμφιβάλλει για αυτό ας ρωτήσει τους μαθητές των Λυκείων της χώρας μας αλλά και όλου του κόσμου).
Φτάνουμε στην Αναγέννηση κατά την οποία η μεγάλη ώθηση στις επιστήμες πρόκυψε από την μελέτη και έκδοση των έργων αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων όπως τα Κωνικά του Απολλώνιου, τα Αριθμητικά του Διόφαντου και αλλά .Κορωνίδα βέβαια ήταν η έκδοση των στοιχείων του Ευκλείδη.

Καρτέσιος

Το 1637 ο Γάλλος μαθηματικός και φιλόσοφος Καρτέσιος (Rene Descartes 1596-1650) εκδίδει την περίφημη Γεωμετρία του. Σε αυτή χρησιμοποιούνται συντεταγμένες ,η εξίσωση και γραφική παράσταση μιας γραμμής και γίνεται εκτεταμένη χρήση άλγεβρας για την επίλυση γεωμετρικών προβλημάτων.
Το έργο αυτό του Καρτεσίου έμεινε στην ιστορία ως η Μέθοδος και επέκτεινε τους ορίζοντες της παραδοσιακής ελληνικής γεωμετρίας.
Ίχνη χρήσης συντεταγμένων υπήρχαν βέβαια στα έργα Αλεξανδρινών Γεωμετρών, όπως στα Κωνικά του Απολλωνίου,Γεωμετρική Υφήγηση του Κλαύδιου Πτολεμαίου και σαφώς περισσότερο στη Μαθηματική Συναγωγή του Πάππου που γίνεται χρήση άλγεβρας, όμως το πιστοποιητικό γέννησης της Αναλυτικής Γεωμετρίας είναι έργο του Καρτέσιου.
Πιθανώς η βασιλική οδός για την γεωμετρία βρέθηκε, δυστυχώς για τον Πτολεμαίο ύστερα από 2000 χιλιάδες χρόνια περίπου.

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση