Το blog του ΓραΣΕΠ Γυμνασίου Παραβόλας

Γραφείο Συμβουλευτικής Προσανατολισμού

Αρχεία για 13 Ιανουαρίου 2009


Ενημέρωση μαθητών της τελευταίας τάξης ΓΕΛ

Ενημέρωση τελειοφοίτων και αποφοίτων ΓΕΛ Παραβόλας σχετικά:
A. με την υποβολή αίτησης – δήλωσης
B. με τα εξεταζόμενα μαθήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, την επιλογή του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας και των επιστημονικών πεδίων.

Α. Όλοι οι μαθητές/τριες που θα υποβάλουν από 10 ως 25 Φεβρουαρίου 2011 αίτηση – δήλωση στο σχολείο τους θα δηλώνουν :
Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το δηλώσουν οι μαθητές είναι να το έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής, αντίθετα οι απόφοιτοι μπορούν να δηλώσουν πανελλαδική εξέταση στο μάθημα, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.
Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές.
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.
Επιπλέον οι απόφοιτοι θα δηλώσουν
Αν θα εξεταστούν στα μαθήματα της Γ΄ ημερήσιου ΓΕΛ, καθώς και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

Η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά την υποβολή της δεν συμπληρώνεται ούτε τροποποιείται. Η μη υποβολή της σημαίνει αποκλεισμό του υποψηφίου από τις διαδικασίες των εξετάσεων και της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μαθητές/τριες αφού τη συμπληρώσουν χειρόγραφα, θα το καταθέσουν στο Διευθυντή του Σχολείου, στη συνέχεια θα καταχωρισθούν τα στοιχεία ηλεκτρονικά και θα εκτυπωθούν τρία αντίγραφα. Αφού ελέγξουν ότι τα στοιχεία έχουν καταχωρισθεί ορθά, θα υπογράψουν αυτά τα αντίγραφα και θα κρατήσουν ένα στο αρχείο τους μέχρι το τέλος των εξετάσεων.
Προσοχή αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).

Β. Σύμφωνα με την αριθμ. Φ253/28934/Β6/30-3-2006(ΦΕΚ 391 Β΄) Υπουργική Απόφαση με θέμα «Πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», ισχύουν τα ακόλουθα:
α. Από το σχολικό έτος 2005-2006 τα μαθήματα της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, στα οποία εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων ορίστηκαν σε έξι (6).Στα ίδια μαθήματα θα εξετασθούν και οι απόφοιτοι οι οποίοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στα τέσσερα (4) μαθήματα κατεύθυνσης και σε δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας, από τα οποία το ένα (1) είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα και το άλλο μπορούν να το επιλέξουν μεταξύ των μαθημάτων: Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία και Φυσική .
β. Για την επιλογή του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας που ο υποψήφιος θα επιλέξει να εξετασθεί σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να λάβει υπόψη του τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο καθώς και τα μαθήματα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας τα οποία αναφέρονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα:

1ο ΕΠ.ΠΕΔΙΟ : Ανθρωπιστικών, Νομικών καιΚοινωνικών Επιστημών 2ο ΕΠ.ΠΕΔΙΟ: Θετικών Επιστημών 3ο ΕΠ.ΠΕΔΙΟ: Επιστημών Υγείας 4ο ΕΠ.ΠΕΔΙΟ: Τεχνολογικών Επιστημών 5ο ΕΠ.ΠΕΔΙΟ: Επιστημών Οικονομίας

&Διοίκησης

(1,3) Αρχαία Ελληνικά(Θεωρητικής) (1,3) Μαθηματικά(Θετικής,Τεχν/κής) (1,3) Βιολογία(Θετικής) (1,3) (Θετικής,Τεχν/κής) (1,3)Αρχές Οικονομικής Θεωρίας(Ε)
(0,7) Ιστορία (Θεωρητικής ) (0,7) Φυσική(Θετικής,Τεχν/κής) (0,7) Χημεία(Θετικής) (0,7) Φυσική(Θετικής,Τεχν/κής) (0,7) Μαθηματικά &Στοιχεία Στατ/ικής(ΓΠ)
Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου που αντικαθιστούν τα παραπάνω μαθήματα αυξημένης βαρύτητας αντίστοιχα κατά επιστημονικό πεδίο για όσους υποψήφιους προέρχονται από κατευθύνσεις διαφορετικές

από αυτές στις οποίες ανήκουν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας:

(0,9) Νεοελ Γλώσσα (ΓΠ) (0,9) Μαθηματικά&Στοιχεία Στατιστικής (ΓΠ) (0,9) Βιολογία (ΓΠ) (0,9) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (ΓΠ)
(0,4) Ιστορία (ΓΠ) (0,4) ΝεοελληνικήΓλώσσα (ΓΠ) (0,4)Νεοελ Γλώσσα(ΓΠ) (0,4) Νεοελ Γλώσσα(ΓΠ)

Οι υποψήφιοι (είτε με το 90% είτε με το 10% των θέσεων εισακτέων) οι οποίοι απέκτησαν ή θα αποκτήσουν τη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ από το σχολικό έτος 2005-2006 και μετά και επιθυμούν την εισαγωγή τους σε Σχολές ή Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι δύο (2) επιστημονικά πεδία ως εξής:
α. Αν ενδιαφέρονται για σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου, τότε έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα πέντε επιστημονικά πεδία αρκεί να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου ή στα μαθήματα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν.
β. Αν επιλέξουν δύο επιστημονικά πεδία, τότε το ένα τουλάχιστον θα έχει μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης στα οποία εξετάστηκαν το σχολικό έτος που απέκτησαν την ανωτέρω Βεβαίωση. Για το δεύτερο επιστημονικό πεδίο που θα επιλέξουν θα πρέπει να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του επιστημονικού πεδίου είτε είναι μαθήματα κατεύθυνσης, είτε είναι μαθήματα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν, όπως φαίνεται στον πίνακα και αναφέρεται στο άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης
γ. Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο επιστημονικό πεδίο, το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει και να εξετασθεί σε πανελλαδικό επίπεδο είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξετασθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά (7).
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές, οι οποίες είναι ενταγμένες μόνο στο 5ο επιστημονικό πεδίο, πρέπει προσεκτικά να επιλέξουν τα δύο ως άνω μαθήματα.
Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξετασθεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξετασθεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων