Το blog του ΓραΣΕΠ Γυμνασίου Παραβόλας

Γραφείο Συμβουλευτικής Προσανατολισμού

Αρχεία για 31 Οκτωβρίου 2008


Γενικό Λύκειο-Προοπτικές

 ΘΕΜΑ: « Γενικό Λύκειο -προοπτικές»

Εισαγωγικά: Χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής είναι ότι κατακλυζόμαστε από πολ­λές και διαφορετικές πληροφορίες. Το πρόβλημα όμως παρουσιάζεται όταν καλούμαστε να επιλέξουμε  από το πλήθος των  διαθέσιμων πληροφο­ριών εκείνες που πράγματι απαντούν στο πρόβλημά μας μια δεδομένη στιγμή.

Σε αυτήν ακριβώς την εποχή η αποτελεσματική αναζήτηση κι εκτίμηση των εκπαιδευτικών πληροφοριών είναι απαραίτητη κυρίως για τους νέους αν­θρώπους, τους σημερινούς μαθητές, που ζουν και μεγαλώνουν  σε ένα ρα­γδαία εξελισσόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.

Το εκπαιδευτικό σύστημα μεταβάλλεται, η εκπαίδευση και η κατάρτιση δι­ευρύνονται, αλλάζουν μορφή και περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να γίνονται μια υπόθεση όλο και πιο περίπλοκη.

Οι μαθητές, προκειμένου να σχεδιάσουν τη σταδιοδρομία τους, είναι πλέον υποχρεωμένοι να παρακολουθούν αυτή τη συνεχή εξέλιξη. Είναι σημα­ντικό οι πηγές στις οποίες απευθύνονται οι μαθητές για να πληροφορηθούν, πριν κάνουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές, να μπορούν να τους εξασφαλίζουν έγκυρες και αξιόπιστες κάθε φορά πληροφορίες.

Στο  σημείο αυτό  η συνδρομή εκπαιδευτικών που στελεχώνουν  τα ΚΕ­ΣΥΠ και τα ΓραΣΕΠ, μπορεί να αποβεί πολύτιμη και να αφορά τόσο την συμ­βουλευτική στήριξη των μαθητών όσο και τη βοήθεια ώστε να ασκηθούν να υιοθετήσουν τα κατάλληλα κριτήρια  για την επιλογή αξιόπιστων πηγών πλη­ροφόρησης.  

 

Γενικό Λύκειο-Προοπτικές

 

Στο ημερήσιο Γενικό Λύκειο η φοίτηση είναι τριετής, Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη.

Το διδακτικό έτος στο Γενικό Λύκειο χωρίζεται σε δύο (2) περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Το Α΄ τετράμηνο διαρκεί από την 1η Σεπτεμβρίου ως την 20η Ιανουαρίου. Το Β΄ τετράμηνο διαρκεί από την 21η Ιανουαρίου έως  τη 16η  Μαΐου.

Τα μαθήματα της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε τρεις (3) ομάδες:

α) Η ομάδα Α περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς.

β) Η ομάδα Β περιλαμβάνει τα μαθήματα Επιλογής που εξετάζονται γραπτώς.

γ) Η ομάδα Γ περιλαμβάνει τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς, δηλαδή την Αισθητική Αγωγή, τη Φυσική Αγωγή, τις Εφαρμογές Πληροφορικής, και το Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Τα μαθήματα των τάξεων Β΄ και Γ΄ κατανέμονται σε τέσσερις (4) ομάδες:

α) Η ομάδα Α περιλαμβάνει τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς.

β) Η ομάδα Β περιλαμβάνει τα μαθήματα των Κατευθύνσεων που εξετάζονται γραπτώς

γ) Η ομάδα Γ περιλαμβάνει τα μαθήματα Επιλογής που εξετάζονται γραπτώς στις  προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και ο βαθμός τους συνυπολογίζεται για  την εξαγωγή του Γενικού Μέσου Όρου (Γ.Μ.Ο.) της τάξης.

δ) Η oμάδα Δ περιλαμβάνει τα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής, Εφαρμογές Υπολογιστών, Εφαρμογές Λογισμικού και Πολυμέσα – Δίκτυα  που δεν εξετάζονται γραπτώς.

Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των τάξεων Α΄, Β΄ και Γ΄ του ΓΕΛ.

Α` τάξη Γενικού Λυκείου

Η Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου, η οποία είναι τάξη προσανατολισμού, περιέχει μαθήματα Γενικής Παιδείας συνολικής διάρκειας τριάντα δύο (32) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας και μαθήματα επιλογής, από τα οποία ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα (1) μάθημα διάρκειας δύο (2) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας. Επομένως, οι μαθητές της Α΄ Γενικού Λυκείου, παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα συνολικής διάρκειας τριάντα τεσσάρων (34) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.

Β` τάξη Γενικού Λυκείου

Τα μαθήματα της Β’ τάξης Ενιαίου Λυκείου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Μαθήματα Γενικής Παιδείας και μαθήματα Κατευθύνσεων.

  • Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας διδάσκονται συνολικά είκοσι πέντε (25) ώρες εβδομαδιαίως.
  • Τα μαθήματα Κατευθύνσεων χωρίζονται: α) σε μαθήματα υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές συνολικής διάρκειας επτά (7) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας για τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση και σε οκτώ (8) ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας για τη Θεωρητική Κατεύθυνση και β) σε μαθήματα επιλογής. Από τα μαθήματα επιλογής κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα μάθημα διάρκειας δύο (2) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ

ΘΕΤΙΚΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ

ΦΥΣΙΚΗ

ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΧΗΜΕΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Όλα τα μαθήματα (Γενικής παιδείας και Κατευθύνσεων) της Β΄ τάξης εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδος, σε κοινά για όλα τα τμήματα της ίδιας τάξης του Λυκείου θέματα, τα οποία διατυπώνονται με τη συνεργασία των διδασκόντων στο ίδιο μάθημα στην ίδια τάξη.

Γ` τάξη Γενικού Λυκείου

Τα μαθήματα της Γ` τάξης Γενικού Λυκείου χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Μαθήματα Γενικής Παιδείας και μαθήματα Κατευθύνσεων

· Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας διδάσκονται συνολικά δεκαεπτά (17) ώρες εβδομα­διαίως.

· Τα μαθήματα Κατευθύνσεων χωρίζονται: α) σε μαθήματα υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές συνολικής διάρκειας δώδεκα (12) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας και β) σε μαθήματα επιλογής. Από τα μαθήματα επιλογής κάθε μαθητής είναι υποχρεω­μένος να επιλέξει ένα μάθημα διάρκειας δύο ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.
 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ

ΘΕΤΙΚΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΗΜΕΙΑ -ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ    ΚΑΙ Δ/ΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ 50 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

Προαγωγή, απόλυση και απόρριψη μαθητών

 Σε όλες τις τάξεις του Λυκείου για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος  τουλάχιστον  εννέα  και  πέντε  δέκατα (9,5), ο οποίος υπολογίζεται από το σύνολο των βαθμών των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων, συνυπολογιζομένου και του προφορικού βαθμού, είτε αυτά εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Βαθμολογική Κλίμακα

 

Η βαθμολογική κλίμακα, με βάση την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των μαθητών σε όλα τα μαθήματα, είναι 0-20 και λεκτικώς προσδιορίζεται με τους χαρακτηρισμούς:

Κακώς 0 – 05
Ανεπαρκώς 05,1 – 9,4
Σχεδόν καλώς 9,5 – 13
Καλώς 13,1 – 16
Λίαν καλώς 16,1 – 18
Άριστα 18,1 – 20

Προοπτικές αποφοίτων Γενικών Λυκείων

Τελειώνοντας ο μαθητής/τρια το Γενικό Λύκειο έχει τις παρακάτω επιλογές:

  • ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, με πανελλαδικές εξετάσεις σε έξι ή επτά εξεταζόμενα μαθήματα
  • Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), με απολυτήριο Λυκείου

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), λειτουργούν σε όλη τη χώρα και προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση, αρχική ή συμπληρωματική, σε ορισμένους τομείς και ειδικότητες.

Για την εγγραφή στα ΙΕΚ οι υποψήφιοι χρειάζεται να είναι απόφοιτοι Γυμνασίων και Λυκείων. Οι καταρτιζόμενοι, έχουν δικαίωμα απαλλαγής από τη στράτευση.

Για την εγγραφή στα Δημόσια ΙΕΚ οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση στο/στα Ι.Ε.Κ. της προτίμησης τους.

Οι σπουδές διαρκούν  4 εξάμηνα, για τους κατόχους Απολυτηρίου ΓΕΛ.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι σπουδαστές παίρνουν Βεβαίω­ση Επαγγελματικής Κατάρτισης. (Τίτλος σπουδών). Η Βεβαίωση αυτή τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση του Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου μεταδευ-τεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης.

  • Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), με απολυτήριο Λυκείου

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρέχει:

Πιστοποιητικά παρακολούθησης Θεματικών Ενοτήτων

Πιστοποιητικά προπτυχιακής επιμόρφωσης

Πιστοποιητικά μεταπτυχιακής επιμόρφωσης

Πτυχία

Μεταπτυχιακούς τίτλους ειδίκευσης

Διδακτορικά διπλώματα

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχουν πρόσβαση όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου με προτεραιότητα εγγραφής στους υποψηφίους ηλικίας 23-45 ετών.                                                                                                              

  • Ιδιωτική Μεταλυκειακή Εκπαίδευση
  • Σπουδές στο εξωτερικό
  • Αγορά Εργασίας

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων