Στην προσπάθειά μας να δώσουμε στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να αποφασίσουν σχετικά με τις εκπαιδευτικές τους επιλογές, συντάξαμε έναν σύντομο οδηγό προσπαθώντας να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα του κάθε μαθητή για το εξεταστικό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Σε γενικές γραμμές: περιλαμβάνει έξι ή επτά εξεταζόμενα μαθήματα πανελλαδικά, περιορισμούς στην επιλογή των Επιστημονικών Πεδίων, βαθμολογικό όριο εισαγωγής 10 με άριστα το 20 για τον γενικό βαθμό πρόσβασης ή 10.000 μόρια στο σύνολο των 20.000 μορίων.
Ποιοι εξετάζονται
Εξετάζονται μόνο οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου ( οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στην Β΄ Λυκείου έχουν καταργηθεί).
Σε πόσα μαθήματα εξετάζονται
Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Ενιαίου Λυκείου θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις σε 6 ή 7 μαθήματα προκειμένου να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα παρακολουθούν υποχρεωτικά πέραν των έξι (6) πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων και άλλα μαθήματα που προβλέπονται από το αναλυτικό-ωρολόγιο πρόγραμμα και θα δίνουν γι’ αυτά ενδοσχολικές εξετάσεις. Τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα 4 μαθήματα της Κατεύθυνσης και 2 από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, που δεν εξετάζονται πανελλαδικά, εξετάζονται στο σχολείο.
Σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν
Οι μαθητές που διάλεξαν την Θεωρητική Κατεύθυνση θα εξεταστούν πανελλαδικά: στην Ιστορία, στα Αρχαία Ελληνικά Κείμενα, στα Λατινικά, στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, στη Νεοελληνική Γλώσσα ( είναι υποχρεωτικό μάθημα Γενικής Παιδείας για όλες τις Κατευθύνσεις) και σε ένα έκτο μάθημα που θα επιλέγουν οι ίδιοι από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που θα παρακολουθούν στη διάρκεια του έτους (Ιστορία – Φυσική – Βιολογία – Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής).
Οι μαθητές που διάλεξαν την Θετική Κατεύθυνση θα εξεταστούν πανελλαδικά: στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Χημεία, στη Βιολογία, στη Νεοελληνική Γλώσσα και σε ένα έκτο μάθημα που θα επιλέγουν οι ίδιοι από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που θα παρακολουθούν στη διάρκεια του έτους (Ιστορία – Φυσική – Βιολογία – Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής).
Οι μαθητές που διάλεξαν την Τεχνολογική Κατεύθυνση και τον Κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών θα εξεταστούν πανελλαδικά: στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, αν επιλέξουν τον Κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής θα εξεταστούν πανελλαδικά: στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Χημεία- Βιοχημεία, στην Ηλεκτρολογία, και οι δύο κύκλοι θα εξεταστούν επίσης, στη Νεοελληνική Γλώσσα και σε ένα έκτο μάθημα που θα επιλέγουν από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που θα παρακολουθούν στη διάρκεια του
έτους (Ιστορία – Φυσική – Βιολογία – Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής).
Οι μαθητές όλων των Κατευθύνσεων που επιλέγουν ως δεύτερο Πεδίο το 5ο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης) από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας ως δεύτερο μάθημα επιλέγουν τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και εξετάζονται υποχρεωτικά, επιπλέον των έξι μαθημάτων, και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Επομένως αυτοί οι μαθητές εξετάζονται πανελλαδικά σε 7 μαθήματα.
Πόσα πεδία μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές
Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 Επιστημονικά Πεδία.
Οι μαθητές κάθε Κατεύθυνσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι δύο επιστημονικά Πεδία, ως εξής:
Αν επιλέξουν ένα μόνο επιστημονικό Πεδίο, τότε έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα πέντε Πεδία.
Αν, επιλέξουν δύο επιστημονικά Πεδία, τότε το ένα τουλάχιστον θα έχει ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της Κατεύθυνσης που παρακολούθησαν και στο άλλο Πεδίο το 2ο μάθημα Γενικής Παιδείας, που θα επιλέξουν, θα είναι υποχρεωτικά το ίδιο και για τα δύο επιλεγέντα Πεδία.
H επιλογή του 6ου μαθήματος (Γενικής Παιδείας) θα γίνεται με βάση τα επιστημονικά Πεδία που θα επιλέξει ο μαθητής. Έτσι οι δυνατότητες επιλογής του 6ου πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος επιλογής για τους μαθητές της κάθε κατεύθυνσης θα είναι οι εξής:
1. Θεωρητικής Κατεύθυνσης που θέλουν να δηλώσουν εκτός από το 1ο και το:
- 2ο ή 4ο Επιστημονικό Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν τα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής.
- 3ο Επιστ. Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν τη Βιολογία.
- 5ο Επιστ. Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν τα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικ. Θεωρίας (ως 7ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα).
2. Θετικής Κατεύθυνσης που θέλουν να δηλώσουν:
- Το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο ή το 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο ή το 3ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα Γενικής Παιδείας επιθυμούν.
- Εάν δηλώσουν ένα εκ των 2ου, 3ου ή 4ου Επιστημονικού Πεδίου και το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν την Ιστορία.
- Εάν δηλώσουν ένα εκ των 2ου, 3ου ή 4ου Επιστημονικού Πεδίου και το 5ο Επιστημονικό Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν τα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ως 7ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα).
3. Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο Κύκλων) που θέλουν να δηλώσουν:
- Το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα Γενικής Παιδείας επιθυμούν.
- Ένα εκ των 2ου ή 4ου Επιστημονικού Πεδίου και το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν την Ιστορία.
- Ένα εκ των 2ου ή 4ου Επιστημονικού Πεδίου και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν τη Βιολογία
- Ένα εκ των 2ου ή 4ου Επιστημονικού Πεδίου και το 5ο Επιστημονικό Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν τα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικ. Θεωρίας (ως 7ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα).
ΠΡΟΣΟΧΗ:
- Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξετασθεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.
- Η επιλογή από τους μαθητές του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας ή του μαθήματος επιλογής « Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» που επιλέγουν να εξετασθούν σε εθνικό επίπεδο, γίνεται με αίτησή τους που υποβάλλουν στο σχολείο δέκα ημέρες πριν τη λήξη των μαθημάτων του β΄ τετραμήνου, ενώ για τους αποφοίτους γίνεται το χρονικό διάστημα από 1 έως 10 Φεβρουαρίου που υποβάλλουν την αίτηση-δήλωση. Η αίτηση αυτή του υποψηφίου είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ και δεν αλλάζει σε καμιά περίπτωση.
- Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε βαθμό μηδέν(0).
Πώς υπολογίζεται ο Βαθμός Πρόσβασης μαθήματος
Ο Βαθμός Πρόσβασης κάθε μαθήματος υπολογίζεται ως εξής:
Βαθμός Πρόσβασης μαθήματος = (Γραπτός βαθμός) X 0,7 + (προφορικός βαθμός) X 0,3
Αν η διαφορά μεταξύ του γραπτού και του προφορικού βαθμού είναι μεγαλύτερη από δύο (2) μονάδες τότε μειώνεται ή αυξάνεται ο προφορικός βαθμός, ώστε να διαφέρει από τον γραπτό κατά δύο μονάδες.
Ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης διαμορφώνεται κατά 100% από τον Βαθμό Πρόσβασης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.
Γενικός Βαθμός Πρόσβασης= άθροισμα βαθμών πρόσβασης μαθημάτων δια το πλήθος των μαθημάτων (6ή7).
Ο συνολικός αριθμός των μορίων προκύπτει:
A) Από τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης (Γ.B.Π.) των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 8, και
B) Από τον βαθμό πρόσβασης του 1ου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επί 1,3 και του δεύτερου επί 0,7.
Αν τα μαθήματα αυτά αντικατασταθούν από μαθήματα Γενικής Παιδείας, τότε το πρώτο πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,9 και το δεύτερο με 0,4.
Ο συνολικός αριθμός των μορίων πολλαπλασιάζεται επί 100.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΙΣΤΑ
Βαθμός συντ. μόρια
1. Γενικός βαθμός πρόσβασης 20 Χ8 =160
2. Βαθμός πρόσβασης α΄ Βασικού μαθ. 20 Χ1.3 =26
3 Βαθμός πρόσβασης β΄ Βασικού μαθ. 20 Χ0.7 =14
Σύνολο Μορίων :200 Χ 100=20.000
Άρα, μέγιστος αριθμός μορίων για το Άριστα 20.000
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ¨ΣΥΓΓΕΝΗ¨
1. Γενικός βαθμός πρόσβασης 20 Χ8=160
2. Βαθμός πρόσβασης α΄ Βασικού μαθ. 20 Χ0.9=18
3 Βαθμός πρόσβασης β΄ Βασικού μαθ. 20 Χ0.4=8
Σύνολο Μορίων :186 Χ 100=18.600
Άρα μέγιστος αριθμός μορίων για το Άριστα 18.600
Παρατηρούμε ότι ο υποψήφιος που θα δηλώσει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ από διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που λογικά έπρεπε να επιλέξει ΧΑΝΕΙ για το άριστα 20.000 – 18.600=1.400 μόρια.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΟΡΙΩΝ
Με νέα συμμετοχή στις εξετάσεις των 6 γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων (και διατήρηση προφορικών για μία διετία) χωρίς δικαίωμα κατοχύρωσης βαθμών.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΡΙΩΝ
Συμμετοχή στις επόμενες Πανελλαδικές μόνο με κατάθεση μηχανογραφικού για μια διετία μετά την αποφοίτησή του, αλλά για το 10% των θέσεων ανά τμήμα (εφόσον ο υποψήφιος έχει βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον 10 ή σύνολο μορίων τουλάχιστον 10.000).
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Παρέχεται το δικαίωμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία επιλογής για ΑΕΙ και ΤΕΙ (με νέες γραπτές εξετάσεις όσες φορές επιθυμεί ή μόνο με την κατάθεση μηχανογραφικούγια μια διετία μετά την αποφοίτησή του) ενώ διατηρείται η εγγραφή σε τμήμα ή σχολή από προηγούμενη επιτυχία.