Οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατέχουν σημαντική θέση στο σχολικό πρόγραμμα. Ελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών και καθηγητών παρ’ όλες τις δυσκολίες που συναντούν στην υλοποίησή τους εξ αιτίας της προαιρετικότητας, της μη εξοικείωσης των μαθητών με τους άλλους τρόπους εργασίας, της ιδιαιτερότητας κάθε ομάδας μαθητών και της γεφύρωσης της θεωρίας με την εκπαιδευτική πράξη. Συντελούν στην επίτευξη της πολύπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των μαθητών, διότι με τρόπο ευχάριστο και βιωματικό προσεγγίζουν και τα τρία επίπεδα (τομείς), γνωστικό, συναισθηματικό, κοινωνικό, των στόχων της εκπαίδευσης.
Επανειλημμένα έχει τονισθεί από κορυφαίους παιδαγωγούς ότι η σύγχρονη εκπαίδευση είναι αρκετά «νοησιαρχική» και δεν αφήνει στο νέο περιθώριο για ελεύθερη έκφραση, δημιουργικές πρωτοβουλίες, προβολή του προσωπικού στοιχείου.
Το σχολείο ως τόπος σκόπιμης και μεθοδικής επίδρασης των ενηλίκων στα αναπτυσσόμενα άτομα έχει της υποχρέωσης να αναπτύξει τη σωματική, γνωστική, την ηθική και την αισθητική όψη του μαθητή.
Η εφαρμογή και υλοποίηση των εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων (Θεατρική αγωγή, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αγωγή Υγείας, Αγωγή του Καταναλωτή, Αγωγή Σταδιοδρομίας, Πολιτιστικές Δραστηριότητες) επιτρέπει και προσπαθεί να ωθήσει το μαθητή να επικοινωνήσει με το γύρω κόσμο συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα την καταπιεσμένη του ενέργεια, να αποβάλλει την ανασφάλειά του, να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του, ξεδιπλώνοντας και γνωρίζοντάς την. Από παιδαγωγικής άποψης θα λέγαμε ότι αποτελεί η εφαρμογή τους ένα πολύτιμο μέσο διάγνωσης όχι μόνο δεξιοτήτων και κλίσεων αλλά ολόκληρο του ψυχικού κόσμου του μαθητή.
Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ενεργοποιεί το συναισθηματικό κόσμο και τη δημιουργική δραστηριότητα των μαθητών τoυς διδάσκει να βλέπουν με τα δικά τους μάτια και να υπακούουν στην ίδια τους τη συνείδηση. Η αυτενέργεια του μαθητή βρίσκει διεξόδους και τρόπους έκφρασης, που συχνά είναι περισσότερο δημιουργικοί από τους προκαθορισμένους. Πολλές φορές μέσω των δραστηριοτήτων αυτών γνωρίζει και συνειδητοποιεί έννοιες όπως συνεργασία, αλληλεγγύη, δημοκρατία, ισότητα, σεβασμός και έτσι η προσωπικότητα του διαμορφώνεται σωστά και σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες.
Η αυτενέργεια, η ενθάρρυνση, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης η εμπιστοσύνη στο άτομο, η δημιουργικότητα υλοποιούνται και πραγματώνονται μέσα από την ανάληψη ρόλων και πρωτοβουλιών.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που εφαρμόζουν τα προγράμματα δεν περιορίζονται από συγκεκριμένη ύλη ή σχολικό εγχειρίδιο στις επιλογές τους για την πραγματοποίηση των στόχων τους.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.