Τηλεδιάσκεψη με την ευρωβουλευτή Έλενα Κουντουρά
Στις 26/03, στα πλαίσια του προγράμματος “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” διοργανώθηκε από το σχολείο μας μία διαδικτυακή συζήτηση με την ευρωβουλευτή και μέλος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, κυρία Έλενα Κουντουρά!
Στη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος και άλλα σχολεία, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τα οποία ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους!
Στο πρώτο μέρος της τηλεδιάσκεψης, η κυρία Κουντουρά ενημέρωσε τους μαθητές μας για τις διάφορες μορφές με τις οποίες εμφανίζονται οι ανισότητες στην καθημερινότητα των ανθρώπων, πως καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και με ποιους τρόπους προσπαθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιτύχει την ισότητα μεταξύ των φύλων.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ της κυρίας Κουντουρά και των μαθητών, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις δικές τους εμπειρίες και ενημερώθηκαν για το τι ισχύει σε κάθε περίπτωση και πως αυτά τα θέματα ισότητας μπορούν να επιλυθούν μα βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τηλεδιάσκεψη για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ε.Ε.
Passcode: 2610
Συνάντηση με τον λέκτορα του Πανεπιστημίου του Leiden, κύριο Κωνσταντίνο Λαμπρινούδη
Στις 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργαστηρίου πληροφορικής, συνάντηση μεταξύ των μελών του EPAS του σχολείου μας και του λέκτορα του Πανεπιστημίου του Leiden, κύριο Κωνσταντίνο Λαμπρινούδη.Ο κύριος Λαμπρινούδης, ο οποίος διδάσκει Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημέρωσε τους μαθητές μας για την ισχύουσα νομοθεσία στην Ευρωπαική Ένωση, αλλά και για τις αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ αυτής και της νομοθεσίας ορισμένων κρατών-μελών.
Στο τέλος της ομιλίας του δέχτηκε μα χαρά να απαντήσεις στιςερωτήσειςτων παιδιών,τα οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσα τους μεταφέρθηκαν κι ευχαρίστησαν τον κύριο Λαμπρινούδη για τις εξηγήσεις και απαντήσεις του!
EYE2025 – Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία
Στις 13‑14 Ιουνίου 2025 θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία, ΕYE2025.
Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία δεν είναι μια απλή εκδήλωση. Είναι μια τεράστια εμπειρία που θα αλλάξει τη ζωή σου! Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα:
- να συζητήσουν με ευρωβουλευτές, να πουν τη γνώμη τους, να κάνουν ερωτήσεις και να επηρεάσουν αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον τις Ευρωπαϊκής Ένωσης
- να συναντήσουν νέους ανθρώπους και να ανταλλάξουν μαζί τους ιδέες και απόψεις, μέσα από ζωντανές συζητήσεις και διαδραστικές εκδηλώσεις.
- να δημιουργήσεις νέες επαφές, γνωρίζοντας ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και να ανταλλάξουν ιδέες για τα θέματα που τους απασχολούν.
Η προθεσμία για τις αιτήσεις είναι μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου!
Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και εγγραφή πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο.
EYE2025 – Πληροφορίες και Εγγραφή
Επίσκεψη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες
Άλλη μια εκδρομή του σχολείου μας, αυτή τη φορά στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
![]() |
![]() |
Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, περιηγήθηκαν στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου και ενημερώθηκαν για τις διάφορες διαδικασίες του.
Η επίσκεψη μας ολοκληρώθηκε με μια περιήγηση στα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας του Βελγίου.
Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία απονέμεται κάθε χρόνο σε πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων που προάγουν τη δημοκρατία, προωθούν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και φέρνουν σε επαφή τους ανθρώπους. Αναδεικνύει την αξιόλογη δουλειά που προσφέρουν καθημερινά νέοι άνθρωποι, για να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα και να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη.
Το βραβείο απονέμουν από κοινού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν.
Διαδικασία επιλογής
Η επιλογή των πρότζεκτ γίνεται σε δύο στάδια. Πρώτα, η εθνική κριτική επιτροπή σε κάθε κράτος μέλος επιλέγει το καλύτερο πρότζεκτ της χώρας. Έπειτα, από τα 27 πρότζεκτ που κέρδισαν σε εθνικό επίπεδο, η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή επιλέγει τα τρία νικητήρια ευρωπαϊκά πρότζεκτ.
Η εθνική κριτική επιτροπή κάθε κράτους μέλους αποτελείται από δύο ευρωβουλευτές και έναν εκπρόσωπο από τον τομέα της νεολαίας. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής επιλέγονται κάθε χρόνο.
Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή που επιλέγει τους τρεις νικητές αποτελείται από:
-την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
-δύο ευρωβουλευτές,
-τρεις εκπροσώπους του Ιδρύματος του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν,
-δύο εκπροσώπους του τομέα της νεολαίας (συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων νικητών του βραβείου).
Η απόφαση της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής είναι οριστική.
Κριτήρια αξιολόγησης
Τα πρότζεκτ θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
-σε ποιο βαθμό επιτεύχθηκαν οι στόχοι του βραβείου,
-δημιουργικότητα και πρωτοτυπία του πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων πρωτοβουλιών,
-προτεραιότητα θα δοθεί σε πρότζεκτ με διεθνή διάσταση (στα οποία συμμετέχουν νέοι από πάνω από μία χώρα).
Οι αιτήσεις για το Βραβείο Καρλομάγνου 2025 έχουν ξεκινήσει, με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Ιανουαρίου.
Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο.
(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εθνική διαδικασία επιλογής στο κράτος μέλος σου, μπορείς να συμβουλευθείς το Γραφείο Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα σου.)
Επίσκεψη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Το σχολείο μας, στα πλαίσια του προγράμματος “Σχολεία–Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην στο Στρασβούργο, στο οποίο βρίσκεται η δεύτερη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά της Βρυξέλλες.
![]() |
![]() |
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Κοινοβουλίου, είδαμε από κοντά την αίθουσα της Ολομέλειας και ενημερωθήκαμε για τις διάφορες λειτουργίες του.
![]() |
![]() |
Επίσης, στους μαθητές μας δώθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ρόλων, αλλά και να επισκεφτούν το διαδραστικό Пαρλαμεντάριουμ Simone Veil.
Παιχνίδι ρόλων
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ρόλων, οι μαθητές χωρίστηκαν σε εικονικές πολιτικές ομάδες και μπήκαν στη θέση βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέσω συζητήσεων για επίκαιρα ζητήματα και θέματα, έμαθαν πώς δημιουργείται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς διαμορφώνεται το μέλλον της Ευρώπης.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Пαρλαμεντάριουμ Simone Veil
Το Пαρλαμεντάριουμ παρουσιάζει τη διαδικασία παραγωγής νομοθετικού έργου για ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι μαθητές μας πληροφορήθηκαν για τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε οι βουλευτές του να μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις. Πληροφορήθηκαν λεπτομέρειες για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους τρόπους να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε από αυτούς και άντλησαν, μέσω διαδραστικών χαρτών, πληροφορίες για τις διάφορες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
![]() |
![]() |
Η επιστροφή τους στην Ελλάδα τους βρήκε ενθουσιασμένους από τις εμπειρίες που αποκόμισαν κι έτοιμους για τη συνέχιση του προγράμματος γεμάτους με όρεξη για δουλειά και νέες ιδέες!
Meet my Mentor
Στις 20/12/2024, μέσω της εφαρμογής “Meet My Mentor” η οποία δίνει τη δυνατότητα για κατ’ ιδίαν διαδικτυακές συναντήσεις με τον ακαδημαϊκό σύμβουλο μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Προγράμματος, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα γόνιμη και διαφωτιστική συνάντηση των Senior Ambassadors του σχολείου μας με την κ. Όλγα Σιδέρη, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο του μέντορα για τον προγραμματισμό των δράσεων μας.
Με τη συνδρομή της, αξιολογήσαμε την έως τώρα πορεία μας στο πρόγραμμα και δρομολογήθηκε η συνεργασία μας με Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και ευρωβουλευτές άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμμετοχή των οποίων σε αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Επιτροπές, θα προσφέρει πολλά στοιχεία και πληροφορίες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν στην αρτιότερη οργάνωση των δράσεων που έχουμε προγραμματίσει.
Τέλος, για τη θεματική ενότητα των ευρωπαϊκών αξιών προτάθηκε η ενασχόληση της ομάδας του EPAS με τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και της τρίτης ηλικίας.