Ποια η αλήθεια;

από ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποια η αλήθεια;

«Πραγματική» και ψηφιακή ζωή

Σ΄έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, καθώς οι πολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές αλλαγές είναι καταιγιστικές, και η πρόοδος των Επιστημών, η  αλματώδης ανάπτυξη της Τεχνολογίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας ακολουθούν το ρεύμα της εποχής, είναι αδύνατο να μην υιοθετήσουμε ως ενεργοί πολίτες έναν σύγχρονο τρόπο ζωής και συμπεριφοράς συνώνυμο με την εξέλιξη της εποχής μας.

Αυτό σημαίνει ότι, θεωρείται πλέον αυτονόητη η καλλιέργεια του πληροφορικού αλφαβητισμού τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες εφόσον οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας εμπλέκονται στην καθημερινότητά μας και υπαγορεύουν τις εξελίξεις και τις ανάλογες απαιτήσεις. Όμως η απόκτηση Πληροφορικής κουλτούρας , εκτός του ότι μας επιτρέπει να συμβαδίσουμε με τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, εντούτοις, κρύβει κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε μας διαδικτυακό βήμα. Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι η ζωή μας δεν ελέγχεται από διάφορες πηγές, εφόσον χρησιμοποιούμε όλα τα σύγχρονα μέσα δικτύωσης από μια απλή συναλλαγή μας μέσω μιας πιστωτικής κάρτας, τη χρήση ενός smart phone, την οn line παρακολούθηση του σπιτιού μας από το κινητό μας, την πορεία μας μέσα από το gps του αυτοκινήτου μας κ. α., την κοινωνική δικτύωσή μας ή την κρατική. Όλα αυτά καθιστούν την πραγματική μας ζωή ευάλωτη σε κάθε είδους κακόβουλες επιθέσεις μέσω διαδικτύου.

Πως λοιπόν μπορεί κανείς να προφυλαχθεί από όλα αυτά; Η απάντηση είναι απλή. Αλλαγή της παιδείας όλων μας, από το πιο μικρό παιδί, έως τον μεγαλύτερο ενήλικα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη, ούτε μπορούμε να προφυλαχτούμε με απόλυτη ασφάλεια από τα κακόβουλα λογισμικά ή τους διαδικτυακούς προβοκάτορες. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον δικό μας τρόπο χρήσης και εμπλοκής. Κριτική σκέψη, ενασχόληση και εκμάθηση μαζί με τα παιδιά μας, ενός υγιούς και προφανώς πιο ελεγχόμενου τρόπου αξιοποίησης του διαδικτύου, είναι λίγα από τα βασικά εφόδια που θα συμβάλλουν στην αλλαγή της πολιτικής ευθύνης τους καθενός μας, βάζοντας ταυτόχρονα τα όριά μας και στις εκάστοτε πολιτικές.

Σύνταξη: Γεωργούλη Δήμητρα

 

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται