ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ανακύκλωση είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούνται διάφορα υλικά και τα οποία στην μορφή που είναι δεν αποτελούν πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα προϊόντα.

Γιατί να ανακυκλώσω;     

Διαβάστε περισσότερα για την ανακύκλωση…

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ

Το 1ο Γυμνάσιο Τούμπας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην ανακύκλωση χαρτιού σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Διαθέτει δύο κάδους για την ανακύκλωση χαρτιού και όταν γεμίσουν καλούμε την υπηρεσία ανακύκλωσης και τα παραλαμβάνει. Ανακυκλώνουμε καθαρά χαρτιά εκτύπωσης, τετράδια, βιβλία, κλπ.

Ανακύκλωση χαρτιού

Το χαρτί αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο σε παγκόσμια κλίμακα, αφού χρησιμοποιείται ευρύτατα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το χαρτί που χρησιμοποιούν τέσσερις άνθρωποι μέσα σε ένα χρόνο ζυγίζει όσο ένα μεγάλο αυτοκίνητο!

Ο κύριος όγκος του χαρτιού προέρχεται από την επεξεργασία ξυλείας. Επιβάλλεται το χαρτί να υφίσταται ακόμα και ολοκληρωτική ανακύκλωση προκειμένου να μην απειλούνται με αφανισμό δέντρα και δασικές εκτάσεις.

Γιατί συμφέρει;

Η ανακύκλωση χαρτιού συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης και της κατανάλωσης ενέργειας, αν και στα δημοτικά απόβλητα παρατηρείται πως είναι χαμηλής ποιότητας. Οι χάρτινες συσκευασίες προτιμούνται στις βιομηχανίες ανακύκλωσης, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω της προόδου της τεχνολογίας απομελάνωσης, είναι πλέον δυνατή η ανακύκλωση περιοδικών, εφημερίδων, χαρτιού εκτύπωσης κ.α.

Το χαρτί στη φύση, διασπάται με σχετική δυσκολία δεδομένου πως ένα απλό εισιτήριο λεωφορείου διασπάται από τη φύση σε 2 έως 4 εβδομάδες. 

Τι συμβαίνει στην ανακύκλωση χαρτιού

Το χαρτί κατασκευάζεται από υψηλά συμπυκνωμένες ίνες κυτταρίνης. Τα είδη του χαρτιού που συνήθως ανακυκλώνονται είναι εφημερίδες, χαρτοσακούλες, κουτιά από χαρτόνι και χαρτί γραφείου. Το χαρτί των απορριμμάτων χωρίζεται σε κατηγορίες (ποιότητες) ανάλογα με την ποιότητα των ινών και την περιεκτικότητα σε ξένες προσμίξεις.

Εν γένει, όσο μεγαλύτερες είναι οι ίνες του χαρτιού, τόσο καλύτερη η ποιότητά του και τόσο υψηλότερη η τιμή αγοράς του. Με την ανακύκλωση υποβαθμίζονται οι ίνες (η ανάμιξη και επεξεργασία με νερό τις σπάει και τις κονταίνει) και, ως εκ τούτου, το χαρτί δε μπορεί να επανα-ανακυκλωθεί άπειρες φορές. Στις βιομηχανίες το χαρτί αναμειγνύεται με νερό σχηματίζοντας το χαρτοπολτό. Ο υδροπολτοποιητής διαχωρίζει τις ίνες του χαρτιού, οι οποίες μαζί με το νερό συνθέτουν το μίγμα από το οποίο απομακρύνονται στη συνέχεια τα μέταλλα και οι διάφορες προσμίξεις. Ο καθαρός πολτός μπορεί να μετατραπεί σε 100% προϊόν ανακυκλωμένου χαρτιού, ενώ μπορεί και να αναμιχθεί με ξυλοπολτό ή παρθένες ίνες για την παραγωγή χαρτιού και χαρτονιού που εν μέρει αποτελούνται από ανακυκλωμένες ίνες.

Τι προσέχουμε στην ανακύκλωση

Κατά τη συλλογή χαρτιού θα πρέπει να μην υπεισέρχονται ασηπτικές συσκευασίες (π.χ. Tetrapack). Εάν το χαρτί είναι τσαλακωμένο δε συμφέρει να ανακυκλωθεί καθώς καταλαμβάνει πολύ όγκο, ενώ δεν πρέπει να ανακυκλώνεται ρυπασμένο, πλαστικοποιημένο ή κυρωμένο χαρτί, όπως επίσης ούτε χαρτοπετσέτες ή χαρτιά υγείας (ρυπασμένα και με ευαίσθητες ίνες).

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Το σχολείο μας, 1ο Γυμνάσιο Τούμπας Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί κάδο ανακύκλωσης μπαταριών “ΑΦΗΣ” από το σχολικό έτος 2008-2009 συμμετέχοντας και με αυτό τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα οφέλη που προσφέρει η ανακύκλωση των μπαταριών:

Προστασία Περιβάλλοντος

Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες, περιορίζουμε την απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων στις χωματερές γιατί τα μέταλλα που εξαερώνονται κατά την καύση των απορριμμάτων, στην συνέχεια καταλήγουν με την βροχή στο νερό και το έδαφος ενώ παράλληλα τα στραγγίσματα των χωματερών αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ακόμη, εκτός από βαρέα μέταλλα, οι μπαταρίες εμπεριέχουν και διαβρωτικά οξέα, τα οποία θα μπορούσαν και αυτά να ξαναχρησιμοποιηθούν. Τα οξέα αυτά είναι βλαβερά, και προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπινους οργανισμούς, κυρίως στα μάτια και το δέρμα. Η απόρριψη των μπαταριών στις χωματερές διευκολύνει την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η ανακύκλωση είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει πλέον μέρος της ζωής μας. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος από ρυπογόνες ουσίες, ακόμη ένα σημαντικό όφελος είναι ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών.

Κατά την εξόρυξη των μετάλλων, σπαταλιέται ενέργεια σε ηλεκτρικό, και αέριο, τόσο για την εξόρυξη τους όσο και για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων. Ένα σεβαστό ποσοστό ενέργειας καταναλώνεται για την μετατροπή αυτών των μεταλλευμάτων σε μέταλλα κατάλληλα για την παρασκευή προϊόντων. Υπολογίζεται πως για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως και το 80%.

Γι’ αυτό ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ!

Τι είναι η ανακύκλωση μπαταριών; 

Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες, δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στον φυσικό και οικονομικό κύκλο, με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. διαβάστε περισσότερα…

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΠΟΥΚΑΛΙΩΝ

anakyklosi 600 x 400H βιομηχανία πλαστικών κατασκευάζει πολλά είδη. Xρησιμοποιεί κυρίως τα εξής παράγωγα: PET (τερεφθαλικός εστέρας του πολυαιθυλενίοτ), HDPE (υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο), LDPE (χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο) και PP (πολυπροπυλένιο). Η πρώτη ύλη για την παρασκευή του πλαστικού, ως υλικό κατασκευασμένο με βάση τις ανθρακικές ενώσεις είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πετρέλαιο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως λόγω ακριβώς της χρήσης πετρελαίου και της διαδικασίας παραγωγής του πλαστικού, εξοικονομούνται πολύ σημαντικά ποσά ενέργειας κατά την ανακύκλωση.

Από την 1η Ιουνίου 2022 θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος κατ’ αντιστοιχία με αυτό για τις πλαστικές σακούλες και για κάθε πλαστικό μπουκάλι νερού ή αναψυκτικού που πωλείται ύψους 8 ευρωλεπτών. Το τέλος ανακύκλωσης ανέρχεται σε 8 λεπτά. Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την ΑΑΔΕ και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) ώστε να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΠΑΚΙΩΝ

 

Το 1ο Γυμνάσιο Τούμπας Θεσσαλονίκης και η ομάδα “φορντί-ΖΩ” συμμετέχουν στη δράση «Keep on Moving» που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε το 2013 ως μια συνεργασία του Δήμου με την εθελοντική ομάδα «Thessaloniki Next2U».

Η διαδεδομένη δράση «Keep on Moving» προβλέπει τη συλλογή καπακιών πλαστικών μπουκαλιών και τη μετατροπή της οικονομικής τους αξίας σε αγορά αμαξιδίων για αναπήρους. Έχει κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι συμβάλλουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο της παράδοσης – παραλαβής της δράσης, η ομάδα «Thessaloniki Next2U» θα παραδίδει στο Δήμο Θεσσαλονίκης αναπηρικά αμαξίδια.

Κάλεσμα

Καλούμε όλα τα μέλη της ομάδας αλλά και όλους τους μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Τούμπας  καθώς και τις οικογένειες τους να συμμετάσχουν ενεργά στην συγκέντρωση καπακιών από πλαστικά μπουκάλια.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση