Νανοκατάσκοποι αποκαλύπτουν τα μυστικά των κυττάρων

17 Αυγούστου 2010 Φωτεινή Σωτηροπούλου

Delivery of a two-terminal nanoscale electronic sensor into single cells. The device has a three-dimensional and flexible structure with the key nanoscale field-effect transistor element synthetically integratedat the tip of the acute-angle nanowire nanostructure. 3D nanoprobes modified with phospholipid bilayers enter single cells in a minimally invasive manner to allow robust recording of intracellular potential.  Photograph courtesy SCIENCE/AAAS

Ενα νέο τρανζίστορ από νανοσύρματα που εισάγεται σε ένα κύτταρο (φωτογραφία) μπορεί να “καλωδιώσει” βιολογικές λειτουργίες και να καταγράψει αλλαγές σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science στις 12/08.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νανοσύρματα σιλικόνης για να δημουργήσουν τριχοειδή τρανζίστορς με μέγεθος μικρότερο από αυτό ενός μέσου ιού, που μπορούν να πλεουν ελεύθερα μέσα στα κύτταρα. Όταν τα δοκίμασαν σε καρδιακά κύτταρα κότας σε καλλιέργεια, κατέγραψαν αλλαγές στην παραγωγή ηλεκτρισμού που σχετίζεται με το χτύπο της καρδιάς. 

Η νέα συσκευή είναι εκπληκτικά μη παρεμβατική, είπε ο επικεφαλής της έρενας Charles Lieber, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Ηarvard. Αυτό συμβαίνει επειδή η συσκευή επικαλύφθηκε με κυτταρική μεμβράνη, η οποία συγχωνεύτηκε με την κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων στόχων, τα οποία στη συνέχεια απορρόφησαν τα σύρματα με φυσικό τρόπο. Επίσης αυτή η μέθοδος μπορεί να υποκαταστήσει τις εισαγωγές με βελόνες, που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα. 

Αν συνδεθούν με εξωτερικό υπολογιστή, τα μικροσκοπικά σύρματα θα μπορούσαν να παρέχουν στους επιστήμονες πολύ πιο εξελιγμένες αναλύσεις των ανθρώπινων κυττάρων που παράγουν ηλεκτρικούς παλμούς, όπως τα καρδιακά ή τα εγκεφαλικά κύτταρα. Με την προσθήκη πρωτεϊνικών υποδοχέων στα άκρα των συρμάτων οι επιστήμονες θα μπορούσαν να παρατηρήσουν άμεσα βιολογικές αλλαγές μέσα στα κύτταρα, όπως την παραγωγή κάποιων μορίων. Η νανοτεχνολογία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους νανοεπιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πως τα κύτταρα αλληλεπιδρούν με τοξίνες ή φάρμακα.

Με εφαρμογές σαν την παραπάνω, η νανοτεχνολογία θα μπορούσε να πάει την Ιατρική έτη φωτός μπροστά.

Πηγή:  http://news.nationalgeographic.com/news/2010/08/100812-nanowire-wiretap-cells-heart-brain-science-health/

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Ειδήσεις Ετικέτες: , , .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Ἕν μόνον ἀγαθόν εἶναι, τήν ἐπιστήμην, καί ἕν μόνον κακόν, τήν ἀμαθίαν.
Υπάρχει ένα μόνο καλό, η γνώση, και ένα μόνο κακό, η αμάθεια.

Σωκράτης (470-399 π.Χ.)

"Η ελευθερία της σκέψης προωθείται καλύτερα με τη σταδιακή διαφώτιση του νου των ανθρώπων που συνεπάγεται η πρόοδος της επιστήμης."

Κάρολος Δαρβίνος (1809-1882)

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Ετικέτες

RSS Μην ξεχάσω τους φίλους μου…

Σαν σήμερα

17/4/1863: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ποιητής.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Σκακιστική άσκηση

European Radio Logo

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση