Νανοκατάσκοποι αποκαλύπτουν τα μυστικά των κυττάρων
17 Αυγούστου 2010 Φωτεινή Σωτηροπούλου

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νανοσύρματα σιλικόνης για να δημουργήσουν τριχοειδή τρανζίστορς με μέγεθος μικρότερο από αυτό ενός μέσου ιού, που μπορούν να πλεουν ελεύθερα μέσα στα κύτταρα. Όταν τα δοκίμασαν σε καρδιακά κύτταρα κότας σε καλλιέργεια, κατέγραψαν αλλαγές στην παραγωγή ηλεκτρισμού που σχετίζεται με το χτύπο της καρδιάς.
Η νέα συσκευή είναι εκπληκτικά μη παρεμβατική, είπε ο επικεφαλής της έρενας Charles Lieber, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Ηarvard. Αυτό συμβαίνει επειδή η συσκευή επικαλύφθηκε με κυτταρική μεμβράνη, η οποία συγχωνεύτηκε με την κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων στόχων, τα οποία στη συνέχεια απορρόφησαν τα σύρματα με φυσικό τρόπο. Επίσης αυτή η μέθοδος μπορεί να υποκαταστήσει τις εισαγωγές με βελόνες, που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα.
Αν συνδεθούν με εξωτερικό υπολογιστή, τα μικροσκοπικά σύρματα θα μπορούσαν να παρέχουν στους επιστήμονες πολύ πιο εξελιγμένες αναλύσεις των ανθρώπινων κυττάρων που παράγουν ηλεκτρικούς παλμούς, όπως τα καρδιακά ή τα εγκεφαλικά κύτταρα. Με την προσθήκη πρωτεϊνικών υποδοχέων στα άκρα των συρμάτων οι επιστήμονες θα μπορούσαν να παρατηρήσουν άμεσα βιολογικές αλλαγές μέσα στα κύτταρα, όπως την παραγωγή κάποιων μορίων. Η νανοτεχνολογία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους νανοεπιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πως τα κύτταρα αλληλεπιδρούν με τοξίνες ή φάρμακα.
Με εφαρμογές σαν την παραπάνω, η νανοτεχνολογία θα μπορούσε να πάει την Ιατρική έτη φωτός μπροστά.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία Ειδήσεις Ετικέτες: Βιοτεχνολογία, Κύτταρο, Υγεία.
Αφήστε μια απάντηση